Версія для друку

Завершився конкурс інновацій від молоді

У Національному центрі аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова пройшов фінал конкурсу інженерних та IT стартапів Vernadsky Challenge. На захід завітали представники Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара як партнери міжнародної корпорації «Noosphere Ventures», що ініціювала конкурс.

У рамках договору між ДНУ і компанією, який діє з 2013 року, були створені робочі групи, які очолили провідні вчені університету та спеціалісти корпорації. Регулярно проводяться спільні наукові семінари, форуми і конференції. Другий рік поспіль в університеті діє «Інжинірингова школа», у якій здійснюється підготовка фахівців з таких програм як «Проектний менеджмент», «Мікроконтроллерні пристрої», «Контроллери Arduino». Уже відкриті і працюють лабораторії «Проблематики створення систем» і «Робототехніки і електроніки». У 2015 році будуть відкриті лабораторії «Космічних досліджень і технологій» та «Ефективного природокористування».

Вітаючи фіналістів конкурсу від імені ректора Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Миколи Полякова, проректор з наукової роботи університету Володимир Карплюк відзначив: «Сьогодні ми бачимо необхідність у тому, щоб передові освіта, конкурентоспроможна наука та інновації стали невід’ємними компонентами діяльності університету. Ця необхідність полягає у тому, що повинна сформуватися інтелектуально наповнене інноваційне середовище, в якому б співпрацювали високотехнологічні компанії, наукові й навчальні підрозділи університету, інвестиційні і венчурні фонди, бізнес-структури. Захід, організований сьогодні партнером університету, компанією «Ноосфера венчурс», ми розглядаємо як платформу для залучення українських науковців і підприємців до участі в наукових програмах і проектно-конструкторської діяльності, стимулювання досліджень в інформаційній і технічній галузях. Ми розуміємо, що перспектива розвитку університетів і, передусім, наукових напрямків – у тісній співпраці з бізнесом».

Під час заходу відбулися презентації проектів-фіналістів та Q&A сесія з експертами конкурсу, розважальна програма, урочиста церемонія нагородження переможців.

Vernadsky Challenge покликаний стати унікальною платформою, яка допоможе талановитим фахівцям розвивати і втілювати у життя свої ідеї у сфері проектування та інженерії. Конкурс стартував за ініціативи засновника інвестиційного фонду «Noosphere Ventures» Максима Полякова та директора Google Україна Дмитра Шоломка у січні 2015 року. У фокусі інтересів Vernadsky Challenge: космічні технології, альтернативна енергетика, агропромислова техніка, медичне устаткування, робототехніка, нові матеріали металургії, електроніки та інші, геологорозвідка, проекти у сфері ефективного природокористування, ігрові платформи, додатки для мобільних пристроїв, системи обробки, зберігання і передачі великих масивів даних, комплекси та системи військового призначення, системи управління транспортом.

Як відзначають організатори конкурсу, за два з половиною місяці на конкурс надійшло понад 130 заявок. Найактивнішими виявилися інноватори з Києва, Дніпропетровська та Харкова. Незважаючи на те, що організатори не ставили за мету вивести конкурс на міжнародний рівень у перший же рік, заявки приходили з Казахстану, Азербайджану, Росії, США.

Для участі у фіналі експертна комісія відібрала 12 найкращих проектів – 7 інженерних та 5 ІТ стартапів. Критерії, за якими журі оцінювало проекти: інноваційність, комерційний потенціал, наявність прямих конкурентів, рівень презентації проекту перед інвесторами. Переможцями першого конкурсу стали наступні проекти: 1 місце та приз еквівалентом 500 000 грн. отримала команда з Києва за проект Avision Robotics – продукт для комерційного використання дронів; 2 місце та приз еквівалентом 300 000 грн. – ще одна київська команда з проектом Інтерактивні 3D муляжі для медичної освіти; 3 місце та приз 200 000 грн. – команда з Дніпропетровська, яка представила перев’язувальний матеріал з пролонгованою дезінфікуючою дією для використання в польових умовах. Велику зацікавленість викликав проект BraillePad Рашида Алієва з Баку (Азербайджан) – планшет для слабкозорих людей на основі шрифту Брайля. Американський фонд «Банк стартапів Fison» погодився виявити маркетингову підтримку проекту у низці азіатських країн. Стартап Scan Food завдяки успішній презентації Vernadsky Challenge продовжить роботу в дніпропетровському регіональному інкубаторі Innovation Box.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram