Версія для друку

Всеукраїнська студентська олімпіада зі спеціальності «Міжнародні відносини» у ДНУ

З 22 по 24 квітня 2015 року в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара на базі факультету суспільних наук і міжнародних відносин вже вдруге відбувся заключний етап Всеукраїнської студентської олімпіади зі спеціальності «Міжнародні відносини». Студент ДНУ Євген Гершов посів почесне третє місце.

У цьому році учасниками олімпіади стали 19 студентів-міжнародників IV-V курсів, які представляли вісім вітчизняних вищих навчальних закладів із восьми міст України (Дніпропетровська, Києва, Ужгорода, Маріуполя, Вінниці, Полтави, Острога та Миколаєва). «Проводячи такі інтелектуальні змагання, ми намагаємося поглиблювати співпрацю між ВНЗ України, що здійснюють підготовку за спеціальністю «Міжнародні відносини», й сприяємо подальшому впровадженню європейських стандартів освіти і науки», – зазначив на відкритті завідувач кафедри міжнародних відносин ДНУ, доктор політичних наук В’ячеслав Сергійович Сергєєв.

Для об’єктивного та незаангажованого оцінювання робіт учасників олімпіади було сформовано журі, до складу якого були залучені науковці Дніпропетровського університету, об’єктом дослідницької уваги яких виступають актуальні проблеми міжнародних відносин сьогодення, а також їхні колеги – представники провідних навчальних закладів України, де здійснюється підготовка фахівців-міжнародників (Дипломатична академія України при МЗС (Київ), Чорноморський державний університет ім. П.Могили (Миколаїв), Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича і Національний університет «Острозька академія»).

Мета проведення олімпіади передбачала виявлення рівня знань учасників із теоретичних основ профільних навчальних дисциплін та вміння їх застосовувати у практичній діяльності, пов’язаній з дипломатичною роботою, аналізом та прогнозом поточних міжнародних ситуацій.

Відтак, програма інтелектуальних змагань передбачала три тури завдань різного рівня складності. В рамках першого туру студентам пропонувалися тестові завдання на виявлення рівня фахової підготовки з таких дисциплін: теорія міжнародних відносин; історія міжнародних відносин та сучасні міжнародні відносини; дипломатична та консульська служба; дипломатичний протокол та етикет; конфліктологія і теорія переговорів; міжнародні конфлікти; геополітика та глобалістика. Другий тур передбачав виконання практичних завдань, пов’язаних з дипломатичною та протокольною практикою (складання дипломатичних документів, розробка програм офіційних візитів державних посадовців тощо). А от у третьому, найскладнішому, турі олімпіади студенти складали власні прогнози щодо подальшого розвитку міжнародних ситуацій.

Оцінювання робіт учасників проводилося окремо за кожний тур: за завдання першого туру студенти максимально отримували по 50 балів, а в другому і третьому турах – по 25 балів.

У результаті змагань усі учасники олімпіади були відзначені дипломами та цінними подарунки – книгами загальновизнаних класиків-міжнародників. Проте головними героями олімпіади стали її переможці: представники Національного університету «Острозька академія» – Аліна Горбатюк, яка виборола І місце, і Павло Степанець, який розділив ІІ місце з представником Ужгородського національного університету Олександром Глебою, а також Євген Гершов – студент Дніпропетровського національного університету ім. О.Гончара, який посів почесне третє місце. Також за нестандартний та оригінальний підхід у виконанні завдань другого та третього турів олімпіади почесними грамотами були нагороджені студентка Чорноморського державного університету Каріна Шапранова і Марк Омелянюк із Національного університету «Острозька академія».

Для гостей-учасників олімпіади організатори також провели насичену культурну програму – екскурсію університетським містечком Дніпропетровського національного університету та ознайомлення з визначними місцями і пам’ятками Дніпропетровська.

Успішне проведення олімпіади такого рівня у Дніпропетровському національному університеті імені О.Гончара є яскравим прикладом того, що наукова діяльність закладу розвивається системно і динамічно, а студентська наука отримує все нові імпульси для свого подальшого розвитку.

Доцент кафедри міжнародних відносин
факультету суспільних наук і міжнародних відносин
ДНУ ім. О.Гончара
Т.О. Грачевська


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram