Версія для друку

Лідери студентської науки ДНУ-2015

Підбито підсумки наукової роботи студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара у 2013–2014 навчальному році.

У жовтні-листопаді 2014 року в ДНУ за ініціативи Студентського наукового товариства університету та згідно з наказом ректора серед студентів проводився загальноуніверситетський конкурс «Лідер студентської науки ДНУ».

У ньому взяли участь 27 студентів, які мали найвагоміші здобутки в науковій роботі. Найактивніше продемонстрували наукові устремління студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства (5 студентів), факультету біології, екології та медицини (4 студента), факультету суспільних наук і міжнародних відносин (4 студента), факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем (4 студента), історичного факультету (4 студента).

Студенти змагалися за перші місця за трьома напрямами – «Суспільні й гуманітарні науки», «Природничі науки» та «Технічні науки».

За результатами конкурсу «Лідер студентської науки ДНУ» переможцями у напрямі «Суспільні й гуманітарні науки» стали Назар Олещук (1 місце, історичний факультет), Марина Стрільчук (2 місце, історичний факультет), Альона Стрільчук (3 місце, історичний факультет,); у напрямі «Природничі науки» – Іван Кравцов (1 місце, факультет біології, екології та медицини), Анастасія Свиридченко (2 місце, факультет біології, екології та медицини), Василина Іванишин (3 місце, факультет біології, екології та медицини); у напрямі «Технічні науки» – Владислав Попов (1 місце, факультет електроніки та комп’ютерних систем), Павло Горбонос (2 місце, факультет електроніки та комп’ютерних систем), Олександр Козиненко (3 місце, механіко-математичний факультет).

Усі конкурсанти мають вагомі наукові здобутки. Наприклад, одна з переможців, Альона Стрільчук за роки навчання в університеті взяла участь у великій кількості міжнародних, всеукраїнських та регіональних конференцій для молодих вчених, у наукових читаннях та конкурсах. Має сім публікацій у наукових виданнях, одна з яких – у фаховому збірнику, включеному до міжнародної наукометричної бази. Відвідувала семінари для науковців та студентів у Польщі, Німеччині та Росії. Зокрема, серед наукових здобутків Альони – 3 місце у XIV Конкурсі студентських наукових робіт на здобуття премії імені Ковальських у галузі українознавства (Харків, травень 2014 р.), тема роботи – «Голокост у спогадах українських євреїв: «образи» та специфіка інтерпретації». У першому семестрі 2012/2013 р. отримувала стипендію міської ради. Має подяки від керівництва факультету за активну участь у науковому житті. «Мені цікава ґендерна історія, – говорить Альона, – зокрема, історія боротьби жінок за власні права, оскільки традиційна історіографія, передусім, є «чоловічою». Читаючи підручники та просто книжки на історичну тематику, складається враження, що жінок не було, що вони не існували. Але ж жіноча стать складала близько половини населення, жінки мали власні інтереси, проблеми та потреби – вивчення цього є цікавим та актуальним завданням. З іншого боку, у сучасному суспільстві глибоко утвердилося негативне стереотипне уявлення щодо феміністок. З метою глибше зрозуміти сутність ґендерної нерівності я і звернулася до вивчення цього питання. Також у мене викликає інтерес історія Голокосту, особливо дослідження цієї теми через мемуарні джерела. Це дає можливість унаочнити, «оживити» історію та запобігти її схематизації. Я вважаю, що дуже важливо вивчати різні аспекти взаємин євреїв та українців, адже і досі на побутовому рівні існує антисемітизм, нерідкими є прояви ворожості та ксенофобії. Це виникає через незнання сусіднього народу, через страх перед іншим та незрозумілим».

Ще один лідер студентської науки ДНУ Олександр Козиненко вважає основним своїм науковим здобутком у цьому році друге місце на Всеукраїнській студентській олімпіаді з математики. «На математичних олімпіадах пропонуються цікаві, складні задачі, які потребують нестандартного підходу до розв'язку, а також обізнаності у різних галузях математики і вмінні їх компонувати і використовувати, – розповів Олександр. – Нерідко на таких змаганнях пропонують задачі, які є ще не розв'язаними проблемами. Участь у них дає змогу перевірити свої знання, дізнатись і навчитись дечого нового, а також поспілкуватися з такими ж хлопцями та дівчатами, які цікавляться математикою. Навчаючись у Дніпропетровському обласному ліцеї-інтернаті фізико-математичного профілю при ДНУ, я постійно брав участь у різних олімпіадах з математики та фізики. Моїми керівниками були Вадим Кімович Кірман та Олег Володимирович Поляков. Вступивши до університету, я продовжив займатися олімпіадами. На жаль, на першому курсі я не зайняв призового місця на Всеукраїнській олімпіаді. Але працюючи з викладачами Дмитром Сергійовичем Скороходовим і Владиславом Федоровичем Бабенком, вже на другому і третьому курсі я посів обидва рази друге місце на Міжнародній олімпіаді з математики (IMC). Користуючись нагодою, мені хотілося б подякувати всім вчителям і викладачам, які мене навчали і завдяки яким я зміг зробити такі досягнення. Планую і надалі займатися математикою, поступати до аспірантури, захищати кандидатську і йти в науку».

Науковий керівник Студентського наукового товариства ДНУ Вадим Горбань констатує, що підсумки проведеного конкурсу свідчать про значну зацікавленість студентів до наукової роботи, що проявляється в отриманні різноманітних грантів для проведення науково-дослідних робіт, перемогах у наукових конкурсах та олімпіадах, участі в наукових конференціях, публікаціях результатів наукових робіт у фахових виданнях України та закордонних держав.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram