Версія для друку

Час для наукового осмислення

На історичному факультеті Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відкрито іменну аудиторію відомого вченого-історика, джерелознавця, професора Миколи Ковальського та експозицію у ній «Галерея українських гетьманів».

На університетських площах це вже друга експозиція виставкового плану, присвячена гетьманам – у Палаці студентів ДНУ у Гетьманській залі розташовані портрети всіх українських гетьманів, створені студентами-художниками університету. Саме вона тоді стала першою в Україні повноцінною галереєю гетьманів. На урочистостях з нагоди відкриття іменної аудиторії слово мав проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, професор Валентин Іваненко, якому пощастило у міру своїх професійних обов’язків тривалий час спілкуватися майже щоденно з Миколою Ковальським. Валентин Васильович звернувся до колег-істориків та гостей: «Приємно бути на відкритті чергової іменної аудиторії на нашому історичному факультеті. Микола Павлович Ковальський працював у радянські часи у царині непростої історичної тематики – української історичної козаччини. Довести свої наукові здобутки до широкого загалу тоді було дуже непросто. Працюючи в нашому університеті, Миколі Павловичу так і не вдалося видати хоча б одну солідну монографію. Вважаю, що абсолютно органічно іменна аудиторія присвячена українським гетьманам, бо це один із напрямів наукових студій самого Миколи Павловича. Хотів би наголосити на такій рисі його характеру, як громадянська мужність. Пригадується один випадок. Коли біля парку імені Т. Шевченка планувалося будівництво Жовтневого районного комітету партії і Жовтневого виконкому, у фокус проектантів потрапив Будинок-музей академіка Яворницького. Планувалося після завершення будівництва цей будиночок перенести, а фактично – знищити. Тоді ціла плеяда наших дніпропетровських істориків на чолі з Дмитром Пойдою та Миколою Ковальським публічно виступили проти цієї ідеї. Цей випадок свідчить, що Микола Павлович разом зі своїми побратимами відстояв історичну правду – право на існування цього будинку. Кожен з нас творить свою історію, історію своєї родини, свого колективу, факультету, країни. Щоб стати героєм в цій історії, а не антигероєм, потрібні глибокі системні знання, сумлінна праця, відповідальність за доручену справу, глибинне розуміння державних і національних інтересів. Все це закладається і формується і в стінах нашого університету. І ви, шановні студенти, впевнений, використаєте сповна ці можливості, а отримані знання про наше історичне минуле застосуєте в своїй сумлінній подвижницькій праці на благо України».

З глибокою повагою, вдячністю й теплотою згадували свого наставника учні Миколи Ковальського. Один з них – доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історіографії, джерелознавства та архівознавства ДНУ Олег Журба. «Ми знаємо, що у Київському університеті вже була відкрита подібна іменна аудиторія. Приємно, що тепер до цієї справи долучився й історичний факультет Дніпропетровського національного університету, що, безумовно, є показником факультетської зрілості, тому що Микола Павлович був знаковою фігурою в українській радянській історіографії, – відзначив Олег Іванович. – Він був, по-справжньому, людиною науки, для якої те, чим він займається, – головна мета і сенс життя. На історичному факультеті ДНУ він виховав не одне покоління чудових викладачів, які сьогодні визначають обличчя української історичної науки. Ось і сьогодні майже весь викладацький склад нашого факультету є вихованцями учнів Миколи Ковальського (загалом професор М. Ковальський тут підготував 28 кандидатів історичних наук). Також у нашому університеті були видані п’ять збірників з різноманітними публікаціями, що стосувалися Миколи Ковальського: мемуари, листування, записи інтерв’ю, перелік імен його учнів, а також повне бібліографічне зібрання наукових праць Миколи Павловича. Зазначимо, що професор М. Ковальський став справжньою легендою не лише для нашого університету, а й, без перебільшення, для всієї України, адже він був засновником модерної (післявоєнної) дніпропетровської школи джерелознавства».

Нагадаємо, що Микола Ковальский у Дніпропетровському національному університеті працював з 1963 року, був деканом історико-філологічного факультету (1970-1971), завідувачем кафедри історіографії та джерелознавства (1974-1994). З 1994 року працював проректором з наукової роботи у Національному університеті «Острозька академія». Наукові інтереси вченого – джерелознавство історії України XVI-XVII ст., історія друкарства в Україні, історична бібліографія, музеєзнавство, археографія, спеціальні історичні дисципліни. Він є автором понад 500 друкованих праць, у тому числі 38 монографій. У 1983-1995рр. – відповідальний редактор міжвузівського збірника наукових праць, присвяченого актуальним проблемам вітчизняної історіографії та джерелознавства, кафедри історіографії та джерелознавства ДНУ. Микола Ковальський – заслужений діяч науки і техніки України, академік Міжнародної слов’янської Академії наук, був дійсним членом Української вільної академії наук в США, головою осередку Українського історичного товариства ім. М. Грушевського (Острог).

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram