Версія для друку

Міждисциплінарність – тренд магістерської освіти

Дніпропетровський національний університет ім. Олеся Гончара відвідала делегація Посольства Франції в Україні та Університету міста Кан.

Обговорювати питання інтенсифікації академічних обмінів та укладання міжуніверситетських договорів до Дніпропетровська приїхали Аташе з наукових та університетських зв’язків Посольства Франції в Україні Жиль Маметц; Радник Посла з питань культури, директор Французького інституту в Україні Ерік Тосаті; директор міжнародного департаменту Університету м. Кан Ноемі Ларуй; відповідальна за міжнародні проекти цього університету Барбара Гій. Як зауважив Радник Посла пан Тосаті, українські студенти настільки гарно зарекомендували себе у французьких ВНЗ, що їх країна готова приймати наших бакалаврів і магістрів на навчання поза конкурсом.

Ректор ДНУ, професор Микола Поляков ознайомив гостей з науковим та навчальним потенціалом університету, акцентувавши увагу на вже реалізованих спільно з європейськими університетами проектах. Зокрема, ДНУ має багаторічний досвід співпраці з академічними установами Франції: університетами Сорбонни та міста Мен, Політехнічною школою Парижа, Національним інститутом охорони здоров’я та медичних досліджень (INSERM), Середземноморським інститутом нейробіології, Національним центром наукових досліджень (CNRS) та іншими. «Студенти ДНУ вже кілька років навчаються за програмою подвійних дипломів в Університеті міста Мен, – наголосив Микола Вікторович. – За результатами цього навчання український та європейський дипломи отримали вже 19 студентів з факультетів міжнародної економіки та прикладної математики, 9 наших студентів зараз навчаються в Університеті Мен, ще 5 проходять конкурсний відбір. Також під подвійним керівництвом нашого та французького професорів минулого року було захищено науковий ступінь PhD нашою аспіранткою в Університеті Бордо-3 імені Мішеля де Монтеня. Тож пропозиції дирекції Університету міста Кан щодо проведення літніх шкіл та магістерських програм дуже цікаві для наших студентів», – наголосив ректор ДНУ.

Відповідальна за міжнародні проекти Барбара Гій наголосила, що Університет Кан здійснює підготовку бакалаврів за 183 напрямами, пропонує 28 магістерських програм та 71 спеціалізацію для здобуття наукового ступеня PhD. Взагалі університет має 43 наукові лабораторії, 2 інженерні школи та є співкерівником 8 технопарків, що розташовані на території округу. «Наш університет, так само як і ваш, є багатодисциплінарним та трансдисциплінарним, – зауважила пані Барабара. – Починаючи з магістерського рівня ми починаємо комбінувати наукову та практичну роботу в різних галузях. Наприклад, філологи, що вивчали англійську або слов’янську мову працюють спільно з географічним факультетом за спеціалізацією «управління територіями». Така міждисциплінарність сьогодні більше затребувана на ринку праці. Тож для вступу на обрану магістерську програму не обов’язково мати бакалаврський ступінь за цією ж спеціальністю. Протягом другого року навчання в магістратурі студенти мають 5 місяців практичної підготовки, яку можуть проходити як у Франції, так і в Україні, а захист диплому може проходити в режимі відеоконференції. Ми пропонуємо наукове та академічне співробітництво в галузі хімії, екології, інформатики, права, менеджменту, історії, агронаук та інших», - зазначила Барбара Гій.

На зустріч з представниками Посольства Франції в Україні також були запрошені декани факультетів, що вже плідно співпрацюють з французькими академічними установами, для обговорення організаційних питань та двостороннього обміну пропозиціями.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram