Версія для друку

Фахівці-міжнародники обговорили стратегії економічного розвитку

Під час заходу обговорювалися проблеми соціально-економічного розвитку країн світу в умовах загострення кризи в Україні, формування стратегії України щодо виходу з кризи. У центрі уваги молодих і досвідчених науковців були актуальні питання співробітництва України з Європейським Союзом.

Окрема секція конференції «Що після вугілля? Перехід від сировино-залежної до сучасної сталої економіки» проходила за ініціативи й підтримки ОБСЄ та за участі експертів з Австрії, Великої Британії, Бельгії та США. Модератором секції була редактор журналу ОБСЄ (Австрія) Урсула Фроесе. Досвідом у цій сфері ділилися спостерігачі ОБСЄ Джо Казлас та Алмазбек Юсенофф, віце-президент Національного Союзу Шахтарів Уельсу Вайн Томас, представник Бельгії EUROCOM Пол Буотсон, представники Університету Аппалачі (США) Томас Хансал та Патрісіа Бевер.

Крім того, факультет міжнародної економіки традиційно зібрав академічну спільноту з усіх куточків України. Цього року участь у конференції підтвердили понад 150 науковців з ВНЗ Києва, Львова, Тернополя, Сум, Одеси, Полтави, Запоріжжя, Черкас, Чернівців, Вінниці, Луганська, Харкова, Миколаєва та інших міст України.

Ректор ДНУ, професор, член-кореспондент НАН України Микола Поляков звернувся до учасників конференції: «Ми щиро раді, що факультет міжнародної економіки ДНУ зібрав студентів та представників академічної спільноти з Словенії, Грузії, Великобританії, Франції, Бельгії, Австрії. Широко представлені й усі регіони України. Впевнений, що конференція буде цікавою для всіх наших гостей, студентів, аспірантів. Це і не дивно, адже заявлена тема є дуже актуальною і турбує всіх нас. Я щиро сподіваюся, що обмін безцінним досвідом буде корисним і для досвідчених фахівців, і для молодих науковців. Адже в рамках нашої конференції свої роботи з актуальних питань співробітництва України з Європейським Союзом представлять найкращі студенти з 14 вузів України, які гідно подолали декілька турів Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт і прилюдно захищатимуть свої перші наукові здобутки».

«Ми готували конференцію з натхненням і щирістю», – відзначила декан факультету міжнародної економіки, професор Наталя Стукало та наголосила, що факультет вперше проводить такий масштабний науковий захід і вперше запросив представників ОБСЄ. Наталя Вадимівна, зокрема, подякувала за участь у конференції колегам з Донецького національного університету.

Президент Міжнародного благодійного фонду «Міжнародний Фонд досліджень освітньої політики», професор Тарас Фініков наголосив, що для того, щоб стати учасником світових глобалізаційних процесів, Україна сьогодні потребує саме таких наукових заходів. Його доповідь була присвячена моніторингу входження української системи вищої освіти в Європейський простір вищої освіти та наукових досліджень. Доповідач представив ретельний аналіз цих процесів та контекст, у якому вони відбуваються. «Особливість цього аналізу полягає в тому, що він є результатом серйозних соціальних опитувань і враховує побажання студентів, адже думка студентської молоді в багатьох питаннях повинна бути вирішальною», – зауважив дослідник. Згідно з аналізом Міжнародного Фонду досліджень освітньої політики», Україна має менше гуманітарної та фундаментальної освіти і більше – інженерної, аграрної та освіти у сфері послуг у порівнянні з європейськими країнами. Хоча в українській освіті сьогодні побутує протилежна думка. «Тому без серйозної аналітичної роботи ми будемо жити у світі міфів», – переконаний Тарас Фініков.

Голова Представництва Грузинської Торгово-промислової Палати в Україні, професор Георгій Сігуа говорив про невідкладні заходи зі стабілізації економіки в Україні. На його думку, для того, щоб зберегти рентабельність в Україні, необхідно дотримуватися трьох умов: зберегти низькі зарплати, не сплачувати податки, зберегти територіальну і секторальну монополію. Крім цього, Георгій Сігуа вважає, що повинне змінитися саме українське суспільство і бажає усім громадянам нашої країни любити Україну.

Під час пленарного засідання також виступали професор кафедри економічної теорії факультету національної економіки Економічного університету Братислави Маріан Вонгрей з доповіддю «Досвід міграційної політики Словацької Республіки» та виконавчий директор Консалтингової компанії «Бізнес-формат» (Київ) Сергій Апальков з дослідженням «Стан та перспективи розвитку енергоефективних технологій в Україні – приклади успішних концептів».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram