Версія для друку

Бібліотека ДНУ поповнилася новими латвійськими виданнями

Академічна бібліотека Латвійського університету подарувала Науковій бібліотеці ДНУ імені О.Гончара нові цікаві видання. Відтепер фонд Наукової бібліотеки ДНУ поповнять іще близько 70 книг з історії, культури, мистецтва та наукових досягнень латиською, українською, англійською та російською мовами.

На урочистій презентації були присутні представники Посольства Латвійської Республіки в Україні, директор Академічної бібліотеки Латвійського університету Вента Коцере та директор Наукової бібліотеки Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Світлана Кубишкіна, проректори ДНУ з наукової роботи Володимир Карплюк і науково-педагогічної роботи у сфері міжнародного співробітництва Михайло Д’яченко, співробітники та відвідувачі університетської бібліотеки.

Ці важливі підрозділи Ризького та Дніпропетровського університетів пов’язують дружні стосунки якраз з того часу, коли восени 2013 року в рамках Днів Латвії на Дніпропетровщині представники Академічної бібліотеки ЛУ вперше завітали до нашого міста. Тоді латвійці подарували своїм українським колегам зібрання з-понад 300 наукових та художніх видань, надрукованих у Латвії протягом останнього десятиріччя. У нинішньому році співпраця продовжилася – і в подарованій колекції дніпропетровці отримали ще близько 70 новодруків латиською, українською, англійською та російською мовами.

Відкриваючи презентацію, директор Наукової бібліотеки ДНУ імені О.Гончара Світлана Кубишкіна підкреслила, наскільки зараз важлива хвиля культурного обміну між нашими народами. «Прикметно, що наша бібліотека і Латвійський університет є ровесниками – вони обоє засновані у 1918 році. І ми маємо робити все, щоби наші люди були освічені: пізнали ще одну країну – її історію, літературу, наукові здобутки. Особливо, в цей час, коли нам так необхідні дружні підтримка та спілкування».

В свою чергу, директор Академічної бібліотеки Латвійського університету Вента Коцере розповіла, що обидві установи стали справжніми платформами міжкультурного діалогу, коли десять років тому в бібліотеці ризького університету був створений окремий структурний підрозділ – Український інформаційний центр, який проводить роботу не лише з книгами та інформаційними ресурсами, але й є площею для проведення різних культурних заходів. «Зокрема, ми нещодавно провели першу в Латвії фотовиставки світлин із Майдану, яка була показана й в інших музеях країни. Крім того, у 2015 році ми плануємо завершити роботу над підготовкою книги латвійського журналіста, очевидця тих подій. Але ми сподіваємося, що подібні заходи в майбутньому будуть пов’язані не лише з такими трагічними подіями. Наприклад, до ювілею Тараса Григоровича Шевченка, ми готуємо велике видання «Тарас Шевченко і Латвія» (відомо, що він два рази перебував у нашій країні). За нашими планами, туди увійдуть і перші переклади латиською мовою поезії Тараса Григоровича й повне бібліографічне зібрання усіх його публікацій, пов’язаних з Латвією», – розповіла Вента Янівна.

У такий спосіб, на думку проректора ДНУ з наукової роботи Володимира Карплюка, Латвійська Республіка виявляє суттєву підтримку України в її прагненні до європейського співтовариства. «От і зараз, під час головування в Раді ЄС, Латвія надає істотну гуманітарну та медичну допомогу, допомагаючи в лікуванні та реабілітації наших військових. Безумовно, цей обмін досвідом, як і наш сьогоднішній обмін виданнями, є цінним для нас, українців, насамперед, у розумінні європейських цінностей. Ми вдячні за це і сподіваємося, що скоро зможемо їздити до Латвії уже без віз та більше поспілкуємося у теплій і дружній атмосфері», – висловив надію Володимир Іванович.

Приймаючи дарунок латвійських колег, Світлана Василівна Кубишкіна відзначила, що Наукова бібліотека Дніпропетровського національного університету нині поповнилася дуже цінними, дорогими та гарно ілюстрованими виданнями з історії і археології, старовинними географічними картами та схемами давніх латвійських поселень, художньою літературою та культурологічними розвідками тощо. «Наприклад, тут є такі чудові видання, як: «Соціальні портрети робітничого класу початку ХХ ст.», «100 днів, які зруйнували світ. З історії таємної дипломатії 1939-1940 р.», «Окупація Латвії 1941-1944 рр.», «Холокост у Латвії», «Дві сторони: латиські воєнні оповідання. Друга світова війна в солдатських щоденниках», енциклопедія «Історія мистецтва Латвії 1890-1945 рр.», збірка наукових доповідей «Українській діаспорі в Латвії 100 років», переклади сучасних українських поетів «Вітер з України», поетична збірка латвійського українця Костя Оверченка «О, як тоді співали солов’ї» та багато-багато інших».

Зазначимо, що всі ці видання після того, як будуть оформлені та каталогізовані, обов’язково стануть доступними для всіх читачів Наукової бібліотеки ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram