Версія для друку

Мир з’явиться лише тоді, коли сформується нова система безпеки

У житті кафедри міжнародних відносин Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відкрилася нова сторінка – вона вперше провела регіональну науково-практичну конференцію «Трансатлантична безпека та роль України». На захід завітали провідні фахівці у сфері трансатлантичної безпеки.

Так, у роботі наукового заходу взяли участь відомі українські діячі, а саме директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України при МЗС України Григорій Перепелиця, віце-президент Атлантичної ради України Олег Кокошинський, старший науковий співробітник, експерт з питань національної та інформаційної безпеки, заслужений машинобудівник України Володимир Фурашев, викладачі та студенти університету.

«Актуальність питання трансатлантичної безпеки та ролі в ній України для українського суспільства завжди була безсумнівною, – наголосив декан факультету суспільних наук та міжнародних відносин, професор Олександр Токовенко. – Проте останнім часом, особливо після підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС, дане питання набирає нових обертів. Виникає необхідність обговорення того, що собою представляє трансатлантична безпека взагалі та по відношенню до України. Не менш важливим є необхідність виявлення перспектив євроатлантичної інтеграції України, розробки можливих сценаріїв розвитку даного процесу та аналізу існуючих проблем на цьому шляху». «Події, які відбуваються в Україні, вимагають перебудови на марші. Концепти пацифізму й позаблоковості сьогодні явно не працюють», – підкреслив проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти і виховання молоді ДНУ Валентин Іваненко.

Григорій Перепелиця відзначив, що для київської групи велика честь виступати перед дніпропетровською молоддю. «Війна показала, що немає більшої цінності, ніж безпека. За останні понад 20 років ми так і не відчули подиху єдиної нації. Тож потрібну шукати іншу доктрину». Доповідач зауважив, що НАТО не є панацеєю, але принципи колективної оборони, закладені в альянсі, працюють, тож сьогодні ця організація найнадійніша.

«Україна опинилася в такій ситуації в силу свого геополітичного положення, – продовжив доповідач. – Країни буферної зони не можуть довго зберігати суверенітет. У Першій світовій війні такою точкою виступила Сербія, у Другій світовій війні – Польща, а сьогодні буферною зоною є Україна. Тож, на наше переконання, цей конфлікт швидко не закінчиться: ми на порозі третьої світової війни. Протистояння має глобальний характер і міжцивілізаційний вимір, виникла багаторівнева ескалація численних проблем. У планах Росії – зруйнувати той світовий порядок, який існує, зруйнувати міжнародне право, дискредитувати НАТО. Імперська політика Путіна (а імперія існує доти, доки розширюється, здійснюючи експансії) говорить про те, що Україна є другим стовпом російської державності. Тож якщо ми хочемо, щоб більше не гинули наші співвітчизники, ми повинні приєднатися до НАТО. Світова історія свідчить, що мир встановлюється лише тоді, коли формується нова система безпеки на базі нових міжнародних відносин».

Володимир Фурашев акцентував увагу на інформаційній безпеці. З розвитком людства, питома вага летальної зброї значно зменшується, а нелетальної збільшується, констатував доповідач. До неї належать інформаційні засоби, роль яких часто недооцінюється. На думку Володимира Фурашева, суспільству потрібно більше усвідомлювати, що таке інформаційна безпека та інформаційна небезпека.

Командир третьої танкової бригади із зони АТО, полковник Віктор Скиба, який 26 років прослужив у збройних силах України, звернувся до молоді: «Наше покоління завинило перед молоддю, тому що ми не вступили в НАТО набагато раніше. Якби ми такий шанс не проґавили, то цієї війни не було б. Нам вже пора відмовитися від ролі прохача, у світі поважають сильних. Як людина з військовим досвідом констатую, що наш військовий потенціал зростає щодня, і Україна, як потенційний партнер НАТО, міцніє. Вважаю, що керівництву нашої країни потрібно більш агресивно проводити дипломатичну політику. У нас є можливості протистояти ворогу. Добро повинне «мати зуби», і ми повинні ці зуби показати. Ми хочемо, щоб Україна була цивілізованою і правовою державою. А молоді бажаємо бути носіями передових цінностей».

Під час роботи секційних засідань студенти та аспіранти презентували роботи за наступними напрямками: «Роль НАТО у вирішенні локальних конфліктів у трансатлантичному регіоні», «Україна в архітектурі трансатлантичної системи безпеки» та «Нові політичні реалії та перспективи євроатлантичної інтеграції України».

Конференція дозволила створити конструктивний майданчик для взаємодії та подальшої співпраці викладачів, студентів, аспірантів ДНУ імені Олеся Гончара та експертів в галузі трансатлантичної безпеки та євроатлантичної інтеграції України.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram