Версія для друку

Нові можливості для студентів-переселенців

Необхідну й різнопланову інформацію для студентів-переселенців зі Сходу України, які сьогодні навчаються у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара, надали організатори та учасники форуму «Світ нових можливостей студентства Дніпропетровщини». Для них важливим є комфортне й затишне перебування на Дніпропетровщині переселенців.

З березня Центр соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ та соціально-психологічна служба ДНУ активно допомагають Дніпропетровській обласній громадській організації «Промінь» реалізовувати проект, спрямований на підтримку студентів з тимчасово окупованих територій. У рамках цього проекту і пройшов студентський форум «Світ нових можливостей студентства Дніпропетровщини». Організаторами заплановані також трьохденний студентський табір (3, 4, 5 квітня), екскурсії, розробка інформаційного буклету для студентів-переселенців з відповідями на хвилюючі їх запитання. Програма реалізується за підтримки проекту «Українська ініціатива зміцнення громадської довіри (UCBI)», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). Партнери з весни 2014 року надають допомогу внутрішньо переміщеним особам в Дніпропетровській області. Гуманітарну допомогу отримали 1770 вимушених переселенців, 32 переселенця пройшли навчання із започаткування малого бізнесу, постійно надаються психологічні консультації.

У форумі «Світ нових можливостей студентства Дніпропетровщини» взяли участь представники рад студентів факультетів ДНУ, волонтери, студенти з тимчасово окупованих територій, керівництво університету, заступники деканів факультетів з виховної роботи, куратори академічних груп, представники державних структур та громадських організацій.

«Своєю місією форум вбачає актуалізацію проблем студентів-переселенців, яких у ДНУ навчається понад 300 осіб, та створення сприятливих умов для підвищення їхньої соціальної активності. Найперспективніший ресурс досягнення цієї мети – волонтерство», – відзначив проректор з науково-педагогічної роботи у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ, професор Валентин Іваненко.

Соціально-психологічною службою ДНУ ім. О. Гончара реалізується внутрішньоуніверситетський проект «Партнерська соціально-психологічна підтримка студентської молоді з числа переселенців з тимчасово окупованих територій». Про це розповіла провідний психолог соціально-психологічної служби ДНУ Наталя Потапова.

Євген Язвинський, представник Всеукраїнської громадської організації «Кемпус» презентував проект «Почни життя заново!». Євген, зокрема, запросив усіх бажаючих і, особливо, студентів-переселенців на благодійний концерт у Палаці студентів ДНУ 16 березня, де виступатиме фіналіст «Голосу Країни» В’ячеслав Рибіков та буде розіграно кілька лотерей на піврічну оплату гуртожитку для студентів-переселенців, які зараз навчаються в ДНУ.

Заступник начальника відділу сприяння працевлаштуванню населення Дніпропетровського обласного центру зайнятості Тетяна Лапіна розповіла про можливості працевлаштування для студентів. Вона зауважила, що у квітні почне формуватися банк актуальних вакансій для тимчасових робіт. Тож бажаючим працювати студентам, і в тому числі, переселенцям, варто скористатися такою нагодою. Співробітниця центру зайнятості наголосила, що це варто робити швидко, адже вакансії розбирають, як гарячі пиріжки.

Директор Жовтневого Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Лариса Гущина поінформувала, яку допомогу може надавати їхній центр студентам-переселенцям. Зокрема, це стосується безкоштовної здачі медичних аналізів. Для того, щоб у студентів не вимагали кошти за медобстеження, потрібно звернутися до Центру. Лариса Анатоліївна запросила ініціативних студентів до Школи волонтерства, яка діє при їхньому Центрі, а випускників соціальних та педагогічних спеціальностей – працевлаштовуватися у їхній держустанові.

Заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Валентина Сливна розповіла, що у Дніпропетровській області зареєстровано близько 90 тисяч осіб-переселенців, з них 19 тисяч – працездатні. Всього лише 700 сьогодні працюють. Це дуже незначна кількість, вважає Валентина Олексіївна, зважаючи на те, що Дніпропетровщина ще має можливості пропонувати місця для працевлаштування.

Ярослава Бондаренко, волонтерка Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ, студентка п’ятого курсу факультету психології присвятила свій виступ волонтерству як соціальному ресурсу і стилю життя студентів ДНУ. На думку Ярослави, уже зараз відбувається формування нового типу молоді, яка хоче змінювати світ на краще.

Учасник групи самопідтримки, яку організували фахівці соціально-психологічної служби ДНУ, Ростислав Донцов розповів про труднощі, пов’язані з переїздом до Дніпропетровська. Ростислав є студентом-переселенцем з Макїївки, навчається на першому курсі факультету психології ДНУ. Звичайно, студент назвав характерні для всіх, хто потрапив у подібну ситуацію, проблеми. Це матеріальна скрута, неможливість бачитися з близькими, які залишилися на окупованому Сході країни, і навіть нормально спілкуватися з ними через поганий мобільний зв'язок, психологічні проблеми. Ростислав подякував співробітникам соціально-психологічної служби за кваліфіковану психологічну підтримку, а Дніпропетровській обласній громадській організації «Промінь» за придбані для студентів-переселенців ковдри, зимовий одяг та інші необхідні речі.

Детально про студентський табір розповіли координатор проекту Дніпропетровської обласної громадської організації «Промінь» Анна Браткова та керівник цієї організації Олена Моргун.

«Традиції милосердя на Дніпропетровщині започатковані давно. І сьогодні Дніпропетровськ виступає затишною оселею для людей з Донбасу та Криму, з’являється все більше імен тих, хто жертвує своїм часом та інтересами заради інших», – переконана невтомна благодійниця, керівник Центру соціальних ініціатив і волонтерства ДНУ, заступник декана факультету психології ДНУ Зоя Бондаренко і впевнена, що подібні форуми, які є новим явищем в освітньому просторі України, матимуть продовження.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram