Версія для друку

«Соціальне партнерство – майбутнє України!»

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відбулася конференція, покликана сприяти громадським ініціативам та заохочувати до соціально-відповідального бізнесу.

За задумом організаторів, конференція «Соціальне партнерство – майбутнє України!» має на меті створити майданчик для конструктивної співпраці науки, громадськості, бізнесу та влади щодо підтримки бізнесу, реалізації спільних соціальних проектів, просування креативних та інноваційних наукових та бізнес-ідей, створення нових робочих місць.

Вітаючи учасників, заступник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Вадим Шибанов підкреслив, що сьогодні в Україні значно збільшився вплив суспільства на владу. Але при цьому відсоток громадян України, залучених до різних громадських організацій, значно нижчий, ніж у середньому в європейських країнах. Тож він побажав учасникам конференції напрацювати дієві механізми взаємодії між різними учасниками процесу формування громадянського суспільства в Україні.

Ректор ДНУ ім. О. Гончара Микола Поляков наголосив, що в кожному ВНЗ є приклади співпраці науки, бізнесу і влади, але це не системна робота. «Наприклад, нерідко ВНЗ чують конструктивну і справедливу критику щодо підготовки фахівців до практичної роботи на підприємствах і в установах. Водночас, ми не відчуваємо достатньої уваги бізнес-структур до підготовки фахівців. Вони повинні не просто чекати, коли ми за державні кошти підготуємо для них спеціаліста, а активно залучатися до навчального процесу, заявляти необхідні кваліфікаційні вимоги, працевлаштовувати молодих спеціалістів, – наголосив ректор ДНУ. – Водночас, ми прагнемо навчати студентів втілювати і просувати свої цікаві ідеї на ринок. Ми цілеспрямовано вивчаємо сучасний світовий досвід, як втілити ідеї студентів у інноваційний старт-ап, що дозволить не тільки впровадити наукові дослідження у виробничу сферу, а й дасть економічний ефект державі та певний прибуток університету й студенту.

Наприклад, у рамках спільного соціального проекту з компанією Noosphere Ventures на базі ДНУ працює Інжинірингова школа. За нашим задумом, інжинірингова школа має стати для дніпропетровських студентів своєрідним центром досліджень й проектної діяльності, де вони отримали б можливість розробити власні інноваційні проекти, придатні для використання промисловістю й бізнесом. Школа стартувала рік тому з відкриття Лабораторії проблематики створення IT-систем та програми «Проектний менеджмент» для старшокурсників, аспірантів, програмістів і випускників різних спеціальностей, які прагнуть реалізувати свої проекти в IT-сфері.

Ми розуміємо, що модернізацію економіки країни неможливо здійснити без створення сприятливого інноваційного клімату і механізмів трансферу знань. Побудова партнерської мережі науки, освіти та бізнесу надасть можливість розв’язати ці завдання», – зауважив Микола Поляков.

У заході взяли участь топ-менеджери, підприємці, представники влади, науки, громадськості. Організатори заходу – Громадська спілка «Єдиний простір», Ініціативна група Соціально-просвітницького проекту «Просвітництво як інструмент підтримки бізнесу та громадян», Громадська організація «Діловий клуб «Бізнес-клас». Партнери – Дніпропетровський національний університет ім. О. Гончара, Дніпропетровська облдержадміністрація, Дніпропетровська міська рада.

Про розвиток соціального партнерства та соціального підприємництва в Україні доповіла Людмила Малишева, голова правління громадської організації «Союз сердець України», к.е.н., доцент, заслужений економіст України. У доповіді вона навела приклади успішних соціальних підприємств та проектів, що вже діють в Україні. Соціальна пекарня «Горіховий дім», що у Львові, є бізнес-частиною львівської міської громадської організації «Народна допомога». Майстерня бельгійського шоколаду у місті Миколаїв створює робочі місця для батьків дітей, хворих на ДЦП. Юридична фірма «Notis» - Харківська громадська організація незрячих юристів не тільки дає робочі місця людям з обмеженими можливостями, а й займається волонтерською роботою. На думку Людмили Анатоліївни, сьогодні потреба у створенні громадських організацій і соціально-відповідальних бізнес-проектів в Україні збільшилася в рази, адже працевлаштування потребують переселенці із зони АТО, військові, що отримали поранення та не можуть повернутися до попередньої роботи. Також зростає кількість звільнених за скороченням. Саме через соціальне партнерство лежить шлях до сталого економічного зростання.

Також були представлені наступні доповіді: «Громадські центри – майданчики для самоорганізації, інтеграції громадськості, влади, бізнесу та науки. Соціальні проекти», Оксана Півняк, голова громадської організації «Разом за квітучу Україну»; «Громадське партнерство як умова реалізації інноваційних ідей та проектів в галузях освіти та культури», Т. Лискова, Ю.Гуртова; «Інтегрована звітність, як фактор довіри громадськості до бізнесу та соціальних інститутів», Алла Савченко, президент Міжнародної аудиторської компанії BDO Україна; «Бізнес та соціальне партнерство», Олександр Галаган, голова Дніпропетровської міської організації роботодавців; «Бізнес- просвітництво підприємців від початку створення власного бізнесу до його розвитку, як фактор зниження ризиків та підвищення ефективності діяльності», Михайло Крапивко, член ради громадської організації «Ліга аудиторів України», виконавчий директор аудиторської фірми «Бухгалтер»; «Форми просування креативних проектів та інноваційних бізнес-ідей: європейський досвід», Наталя Мешко, завідувач кафедри менеджменту та туристичного бізнесу ДНУ ім.О.Гончара, д.е.н., професор; «Психологічна реабілітація в умовах соціальної кризи», Мар’яна Геллер.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram