Версія для друку

У бібліотеці розкажуть про традиції чаювання

Для всіх, хто любить чай та цікавиться історією його виникнення і розповсюдження, виробництвом різних сортів чаю, традиціями чаювання в різних країнах, Наукова бібліотека Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара підготувала виставку книг «Чайна церемонія».

Починаючи з 2004р., 15 грудня святкується «Міжнародний день чаю». Ідея «дня чаю» виникла під час Всесвітнього суспільного форуму (World Social Forum) в Індії. А мета цього свята – залучення уваги суспільства до проблем виробників чаю та популярізація цього дивного напою.

Книжкова експозиція у Науковій бібліотеці ДНУ

Ось декілька цікавих видань з експозиції «Чайна церемонія», яку підготував відділ обслуговування науковою літературою Наукової бібліотеки ДНУ. Джейн Кемпсі «Чай – напій-досконалість». Це захоплююча розповідь про найдавніший напій, що завоював мільйони сердець по всій земній кулі. У ній ви дізнаєтесь не тільки про різні сорти чаю, їх властивості, чайний посуд, але і про те, як готують та п’ють чай в Японії, Китаї, Туреччині, Мароко, Індії, Єгипті, на Тибеті, в Південній Америці та інших країнах. Як робити чайні суміші, що допоможуть схуднути, покращити настрій, підвищити імунітет, вилікувати застуду і навіть побороти похмілля.

Привертає увагу книга В.В. Похльобкіна «Велика енциклопедія кулінарного мистецтва». Ті, хто захоплюється кулінарією, відкриють для себе нові рецепти різних країн і народів та зможуть вдосконалити свою майстерність у приготуванні вишуканих страв і напоїв, серед яких не останнє місце займає чай.

Ви не зможете відірватись від книги Євгена Кручини «Японія. Гастрономічна симфонія». «Що, де, як і чому їдять і п’ють японці», ви дізнаєтесь з невимушеної розповіді автора, що подорожував країною «сонця, що сходить».

Вас зацікавлять, також, книги: В.В. Хохлачов «Все про чай», Н.П. Івашкевич «Мистецтво чайного столу», Габі Хауберг-Швенк «Харчування» та багато інших.

Чай полюбляють всюди. У багатьох країнах світу він є національним напоєм. Чорний або зелений, насипний або плитковий він тамує спрагу, знімає стомленість, зігріває в холод та охолоджує в спеку. А ще він зближує незнайомих людей та зміцнює дружні відносини.

Чайна церемонія на кафедрі порівняльної філології східних та англомовних країн

Хто не чув про чайні церемонії, що стали немов священним ритуалом у Японії. Чай – не просто напій. Його називають «аптекою в склянці». Як ліки, чай приймають в Індії та Греції, Туреччині та Італії. Тому здавна йому відводилось особливе місце серед продуктів споживання.

За давньою легендою, чай відкрили випадково. Китайський імператор Шен Нунг завжди піклувався про своє здоров’я і пив тільки чисту кип’ячену воду. Якось вітер зірвав купку листя з дикого чайного куща і жбурнув їх в казан з окропом. Скуштувавши напій, правитель Піднебесної був у захваті від його смаку. Так чай увійшов в історію людства.

Виставка «Чайна церемонія» привертає увагу не тільки цікавими виданнями, але і незвичайним оформленням. На полицях, поряд з книгами, демонструються оригінальні коробки з чаєм та чайний посуд.

Завітайте до бібліотеки! Та знайдіть для себе те, що зацікавить саме Вас!

Співробітники відділу обслуговування
науковою літературою
НБ ДНУ ім. О. Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram