Версія для друку

Видатна постать університету – академік Олександр Бродський

У видавництві Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара нещодавно вийшла книга про видатного вітчизняного фізико-хіміка, академіка Олександра Ілліча Бродського. Вона продовжує серію видань «Видатні постаті університету», започатковану монографіями про академіків В. І. Мосаковського та Л. В. Писаржевського.

Автори книги «Академік Олександр Ілліч Бродський» – співробітники кафедри фізичної та неорганічної хімії Дніпропетровського національного університету доцент Валерій Сергійович Коваленко, професор Віктор Федорович Варгалюк, доцент Надія Вікторівна Стець.

Академік О. І. Бродський є автором оригінальних досліджень з термодинаміки та електрохімії розчинів, хімії ізотопів, хімічної будови та реакційної здатності речовин. Вперше в нашій країні застосував ізотопи для вивчення механізмів хімічних реакцій. Під його керівництвом у 1934 році створено установку для одержання важкої води і в тому ж році вперше у Радянському Союзі отримані зразки важкої дейтерієвої, а згодом і важкооксигенової води, що відіграло важливу роль у розв’язанні атомної проблеми.

У 20-30-ті роки минулого століття О. І. Бродський очолював кафедри фізичної хімії нашого університету та хіміко-технологічного інституту, пізніше протягом 30 років керував академічним Інститутом фізичної хімії ім. Л. В. Писаржевського, провідним науковим закладом цього профілю у країні.

У роботі наводяться біографічні відомості про вченого, риси його особистості, розкривається значення його наукових досліджень в галузі фізичної хімії, виконаних, зокрема, у дніпропетровський період його творчої діяльності. Вміщено спогади про академіка його учнів та сучасників, наводиться перелік найважливіших наукових праць О. І. Бродського, література про нього, подаються тексти окремих оригінальних робіт вченого. При написанні роботи поряд із монографічною літературою, журнальними та газетними статтями автори використовували деякі архівні матеріали, що зберігаються у фондах музеїв історії ДНУ, Інституту фізичної хімії ім. Л. В. Писаржевського тощо.

Ознайомитися з постаттю видатного академіка Олександра Бродського можна у Науковій бібліотеці ДНУ ім. О. Гончара, куди вже передано кілька примірників видання.

Валерій Коваленко, Віктор Варгалюк, Надія Стець,
кафедра фізичної та неорганічної хімії
ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram