Версія для друку

Ліцей інформаційних технологій при ДНУ імені Олеся Гончара визнаний однією з найбільш інноваційних шкіл світу

Високу оцінку за новаторський підхід до освіти і статус Microsoft Showсase Schools навчальні заклади України отримали вперше. Цей список щорічно складається в рамках глобальної програми Microsoft із розвитку освіти. Окрім Дніпропетровського ліцею інформаційних технологій до списку найінноваційніших шкіл світу також увійшла Новопечерська школа з Києва.

У рейтинг Microsoft Showcase Schools 2014/2015, оприлюднений на Всесвітньому освітньому форумі Microsoft в Майамі (США), загалом потрапило 150 шкіл з 75 країн світу. Примітно, що цього року, як говорять організатори, кількість навчальних закладів, що брали участь у конкурсі, збільшилася приблизно втричі. Учасниками стали школи, які активно використовують новітні пристрої, мобільні і «хмарні» технології в навчальному процесі. Завдяки використанню цих технологій навчальним закладам вдалося зробити освітній процес більш персоналізованим і створити всі умови для поліпшення успішності своїх вихованців.

З проханням розказати про досвід співпраці зі світовим ІТ-гігантом та переваги для ліцеїстів ми звернулися до директора Дніпропетровського ЛІТу, кандидата фізико-математичних наук Сергія Григор’єва.

- Сергію Борисовичу, в українських рейтингах, що складаються за підсумками ЗНО, Дніпропетровський ЛІТ стабільно посідає перші місця. Включення до рейтингу Microsoft Showcase Schools – це закономірний результат цілеспрямованої 23-річної роботи. Чому цей досвід важливий для України?

- Ліцеєм першим з середніх навчальних закладів в Україні впроваджено інноваційну систему хмарних сервісів Office 365 від Microsoft. Причому така система впроваджувалася за власним сценарієм, а не була розгорнута зовнішніми представниками. Сьогодні ліцей є ініціатором та виконавцем впровадження таких сервісів у систему управління середніми навчальними закладами Дніпропетровська, а також у деяких вищих навчальних закладах регіону. Викладення програмування та навчання офісним технологіям відбувається виключно сучасними програмовими засобами та на основі сучасного, підкреслю, ліцензованого програмового забезпечення. До визнання у рейтингу Microsoft навчальний заклад йшов довгим шляхом взаємовигідної співпраці із всесвітньо визнаною компанією. Вказаних показників ліцей досяг за рахунок плідного співробітництва керівництва та викладачів з учнями та їх батьками. Включення у рейтинг Microsoft також пов'язане із визнанням того факту, що на сьогодні ЛІТ має відмінну матеріально-технічну базу, що дозволяє забезпечити будь-які сучасні інформаційні та освітні вимоги.

Зазначу, що Дніпропетровський ліцей інформаційних технологій при ДНУ – державний заклад, який має вже майже чверть сторічну історію та є сьогодні визнаним лідером у середній освіті міста, області та України. Кожного року заклад має сотні переможців на Всеукраїнських олімпіадах всіх рівнів, та три перемоги на Всесвітніх олімпіадах за останні п’ять років. Кожного року від 1/10 до 1/5 від всіх 200-бальників ЗНО області – наші учні. Ліцеєм побудовано систему плідної співпраці із вищими навчальними закладами, в першу чергу, Дніпропетровським національним університетом імені О.Гончара, комерційними фірмами в сфері ІТ технологій, міськими освітніми структурами та управлінням.

- Що дає Вашому навчальному закладу місце у рейтингу найбільш інноваційних шкіл світу?

- Це відкриває нові можливості, і ми вже поступово починаємо включатися у цікаву міжнародну співпрацю, яка передбачає не тільки відзначення, а й навчання та обмін досвідом. Сьогодні ми разом із Microsoft Україна, для якої це також новий досвід, виходимо на новий рівень взаємодії. Думаю, що це дасть нове розуміння освітніх перспектив і для нас, і для інших закладів України, і для всього світу. Треба зауважити, що освітні ініціативи Microsoft зосереджені не тільки на впровадженні технологій, а, головне, на зміні самої концепції освіти відповідно до сучасного розвитку суспільства.

- Які з впроваджуваних технологій, на Ваш погляд, найбільше сприяють покращенню успішності учнів?

- Всупереч пересічним уявленням нові технології не мають безпосереднього впливу на успішність учнів у традиційних предметах. Їх опанування навряд чи дасть змогу краще здати ЗНО. Але не тестування і навіть не вступ до вищого навчального закладу є метою навчання. Це, безперечно, найкращий досвід для дитини у її входженні у сучасний світ. Новітні технології не тільки формують навички, що необхідні дитині у 21-му сторіччі, але і змінюють її світогляд та розширюють перспективи розвитку та становлення молодої людини. Ці технології змінюють саме освітнє середовище та якість комунікацій між учнем та учителем.

Найважливішим з впроваджених нами є хмарний сервіс Office 365 від Microsoft. Цей сервіс включає сучасну потужну електронну пошту з унікальною системою синхронізації та підтримки на всіх типах операційних систем та засобах комунікації. Система електронної пошти має структуровану систему розсилки повідомлень класам та групам вчителів. Систему календарів–бізнеспланувань замість застарілої системи щоденників. Практично безмежну систему файлозбереження з можливістю надання доступу для співпраці та сумісного редагування документів всіх популярних офісних форматів. Систему відео-конференцзв’язку з можливістю проведення веб-конференцій, ліцензовану для кожного учасника навчального процесу. Систему сайтів сучасного електронного документообігу та інше.

Крім того для викладачів та учнів ліцею доступний безкоштовно повний пакет ліцензованого програмового забезпечення від Microsoft, включаючи сучасні операційні системи, MS Office та сучасні засоби розробки програмування. Для функціонування засобів ми маємо сучасну комп’ютерну техніку та можливість доступу до Інтернету у будь-якому класі та сучасні засоби комунікації.

- На які інновації Ви орієнтуєтеся сьогодні при створенні технологічної бази ліцею?

- Для нас інновації не самоціль, а засіб розвитку та реформування освіти. Наше гасло «Non progredi est regredi» саме свідчить про те, що не можна стояти на місці. Наш заклад має власний досвід, концепцію та бачення освітнього процесу та напрямків його розвитку. А формується наша концепція і бачення шляхів розвитку ліцею у спілкуванні з ліцеїстами. Саме учні і їх батьки є нашими партнерами у розбудові освітнього процесу. Навколо потреб розвитку учнів будується навчальний процес. Також нашими партнерами є найкращі навчальні заклади не тільки міста, але і всієї України. З ними ми проводимо безліч заходів – турнірів, конкурсів, олімпіад в цих заходах також набувається безцінний досвід. Крім того ми співпрацюємо із комерційними фірмами, що працюють в ІТ галузі – вони надають нам досвід у подальшому використанні навичок, що потрібні майбутнім фахівцям.

- Як би Ви охарактеризували основні якості учня ЛІТу?

- Про це добре кажуть наші випускники. Високий рівень навченості, ІТ-компетенцій, активна життєва позиція, здатність розвиватися та мати власне бачення та ініціативу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram