Версія для друку

Зима подарувала лижні перегони

18 січня у селі Пісчанка пройшов відкритий чемпіонат Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара з лижних перегонів. Не завжди у дніпропетровському регіоні щедра на сніг зима, але цього року природа надала всі можливості для успішного проведення змагань.

Того дня позмагатися на трасу вийшли понад 35 аматорів лижного спорту. Юнакам належало подолати 6 км, а дівчатам – 4 км дистанції. Невеликий мороз, гарна траса і студенти з гарним настроєм зробили ці перегони неабиякими жвавими. За результатами перегонів, кращим серед чоловіків став студент факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем Олександр Ткачук, який подолав трасу за 19 хв 12 сек. Серед жінок перемогу здобула студентка факультету прикладної математики Олена Бурлай: її час – 14 хв 25 сек.

Навчаючись у ДНУ імені О.Гончара, молодь взимку має змогу опановувати майстерність катання на лижах. Тренування студентів проходять на базі Палацу спорту ДНУ у секції спортивного орієнтування. Студенти дніпропетровського університету вже показують на змаганнях всеукраїнського рівня високі результати. Так, Анастасія Калиновська та Тетяна Ткачук є чемпіонами України зі спортивного орієнтування на лижах.

Тренування студенів університету проходять під керівництвом викладача кафедри фізичного виховання та спорту, майстра спорту України зі спортивного орієнтування В.В. Заєрко. «Лижна підготовка проводиться на підставі державних програм та забезпечує навчання юнаків і дівчат техніці пересування на лижах, виконання ними усіх навчальних й контрольних нормативів, у тому числі й нормативів будь-якого комплексу. Загалом, у процесі лижної підготовки наші студенти опановують обов'язковий мінімум знань з основ техніки пересування на лижах, методів розвитку загальної працездатності, підготовки до змагань, їм прищеплюються навички самостійних занять та інструкторської практики», – розповідає тренер.

За словами фахівців, фізичні навантаження при катанні на лижах дуже легко дозуються як за обсягом, так і за інтенсивністю. Зокрема, пересування на лижах в умовах рівнинної та пересіченої місцевості з подоланням підйомів і спусків різної крутості залучає до роботи великі групи м'язів, розвиває та зміцнює функціональні системи організму (в першу чергу, серцево-судинну, дихальну та нервову системи). Усе це дозволяє рекомендувати лижі як засіб фізичного виховання для людей будь-якого віку, статі, стану здоров'я та рівня фізичної підготовленості.

Загалом же, спортивна підготовленість студентів-лижників характеризується цілим комплексом змін, що відбуваються під впливом проведення різних видів підготовки: технічної, фізичної, тактичної. Проте, рівень підготовленості лижника-гонщика, зазвичай, прийнято оцінювати саме за спортивними показниками, враховуючи також ряд змінних факторів: рельєф місцевості, умови ковзання, масштаб змагань та склад учасників.

студентка ФСЗМК ДНУ ім. О.Гончара
Валерія Шудрик,
старший викладач кафедри фізичного виховання
та спорту ДНУ ім. О.Гончара
Ірина Головійчук


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram