Версія для друку

Новорічні концерти для найменших

З 26 по 29 грудня у Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара проходили новорічні вистави для дітей, батьки яких працюють та навчаються в університеті. Цього року сценарно-режисерська група у складі художнього керівника Оксани Рудковської та головного режисера Ігоря Трахта вирішили створити зовсім інший формат свята.

Напевно, кожен з нас хоча б раз у житті мріяв зустріти справжнього чарівника, поспілкуватися з ним і загадати бажання… Сьогодні можемо впевнено сказати, що у малечі, нарешті, з’явилася така можливість.

«Кожного року, приймаючи дітей у нашому Палаці, ми вигадуємо щось нове. Зазвичай ми готуємо виставу на сцені та хоровод біля ялинки з конкурсами, і звичайно ж, кожного року – це новий сценарій, нові костюми та декорації, – ділиться враженнями директор Палацу студентів ДНУ Вадим Стукало. – Цього року ми вирішили зробити вистави більш камерними, по-домашньому затишними, запросити до участі батьків, дідусів і бабусь. Змінили формат вистави, перевели її з Великої зали на камерну сцену Малої зали. Загалом, цього року профспілковий комітет ДНУ роздав 1000 запрошень з подарунками для дітей співробітників, студентів і аспірантів ДНУ, 150 запрошень на виставу отримали бабусі й дідусі-співробітники ДНУ для своїх онуків, а 300 запрошень отримали діти мешканців мікрорайону. Судіть самі, якщо зазвичай готувалися 4-6 вистави для дітей, то цьогоріч їх аж 11!».

Кожна дитина змогла опинитися у справжній вітальні діда Мороза, де зустрічала їх Снігуронька, спілкувалася, а потім знайомила з дідом Морозом. Малечі спеціальною фарбою розмальовували обличчя, кожне маля могло розповісти віршика чи відгадати загадку від казкових персонажів. Фото на пам’ять – і всі йдуть до казкової зали, де буде проходити… і тут складно визначити, як охарактеризувати це новорічне дійство. Адже вся глядацька зала перетворилася на велику сцену, де дитина ставала не лише глядачем, а й справжнім актором-учасником вистави.

«Ми довго вагалися, який сюжет обрати для новорічної «ялинки», тому вирішили запитати, яких персонажів нині люблять діти. Новий час – нові персонажі, новий погляд. І головними персонажами стали герої мультфільму про Лунтіка та його друзів», – розповідає режисер Ігор Трахт.

Вистава йде майже годину, але персонажі весь час розігрують дійство біля своїх маленьких глядачів. Діти грають, спілкуються з Лунтіком, Божою корівкою, Бджілкою, спостерігають за Вупсенем та Пупсенем, головне, що вони поруч з улюбленими героями.

«Вміння спілкуватися, бути небайдужим і намагатися допомогти один одному – все це необхідно для формування дитячої психіки, – коментує художній керівник Палацу студентів ДНУ Оксана Рудковська. – А ми розповідаємо про справжню дружбу, вчимо розуміти одне одного, бути людяними, і все це за допомогою гри та дій наших героїв. Перемагати завжди має добро – і це головний постулат для створення будь-якої казки. У моєї героїні такі слова:«І зовсім не важливо, який ти – маленький чи великий, з русявим волоссям чи з білявим, головне, щоб ти був справжнім другом, вмів товаришувати».

Дуже багато мам та татусів підходять після вистави до акторів та співробітників Палацу і говорять теплі слова на адресу творчого колективу. Це приємно і зворушливо, тому що до нашого Палацу приходять цілими родинами і, можливо, саме такі заходи необхідні для того, щоб родини були щасливими.

Імовірно, саме такі казки про дружбу і зможуть сформувати нове покоління, дадуть нам можливість виховати дітей у доброті та злагоді. До речі, за цей час у Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара гостями стали 1700 діточок. Дай Бог їм та їх батькам у новому році миру та спокою!

Палац студентів
ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram