Версія для друку

Живопис як благодійність

У Музеї українського живопису відкрилася благодійна виставка-продаж робіт студентів кафедри образотворчого мистецтва і дизайну Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. Усі кошти від продажу полотен юних митців будуть спрямовані для допомоги воїнам-інвалідам АТО.

У залах музею, сповнених сонця, панують яскраві барви. П'ятдесят робіт молодих художників мають риси різних мистецьких напрямів. Тут можна побачити як картини, автори яких тяжіють до реалізму або імпресіонізму, так і полотна тих, кому більше до вподоби наївне мистецтво. Пейзажі нашого міста, соковиті натюрморти, тонкий батик – роботи студентів відрізняються високою майстерністю.

"На виставці представлені картини студентів усіх курсів і полотна із фонду факультету, автори яких наші випускники, – розповів завідувач кафедри образотворчого мистецтва і дизайну ДНУ, кандидат педагогічних наук, доцент Віктор Олексійович Корсунський. – Техніки робіт найрізноманітніші: від традиційного полотна олією до акрилового живопису та батику. Наші вихованці займаються благодійністю не тільки в Україні – дві наші студентки, які закінчили магістратуру в Польщі, влаштовують благочинні виставки у Варшаві та Кракові".

"Роботи наших студентів гідно представляють університет у стінах Музею українського живопису, – вважає старший викладач кафедри образотворчого мистецтва і дизайну ДНУ, куратор виставки Василь Олександрович Тєвяшов. – Вони виконані на гарному професійному рівні, добре виглядають поруч із роботами видатних художників. Це перша виставка для багатьох учасників, я впевнений, що цей старт, ця висока планка буде орієнтиром у їх творчому житті".

"Хочу наголосити, що не лише наші художники й дизайнери долучилися до благодійних справ. Університет демонструє монолітну й консолідовану позицію у цей непростий час, – сказав ректор ДНУ Микола Вікторович Поляков. – Патріотичний підйом у студентському середовищі, різні прояви волонтерської допомоги, спрямованої захисникам в зоні АТО, на всіх факультетах і кафедрах згуртовують наш колектив. Я дуже хочу, щоб ці картини зацікавили поціновувачів живопису. Впевнений, що наші художники будуть і надалі радувати своїми досягненнями. Серед тих, хто навчається у нашому університеті, є справжні таланти. Бажаю, щоб наші вихованці були успішними й затребуваними митцями".

Студенти першого курсу кафедри образотворчого мистецтва і дизайну Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Єлизавета Покатаєва та Андрій Грінченко уважно роздивляються роботи своїх товаришів. "Мені найбільше подобається батик, – ділиться думками хлопець, – роботи яскраві, цікаві". "На цій виставці є чому повчитися, – каже Єлизавета, – поєднання кольорів, різні стилі та техніки – все це я намагаюся запам'ятати".

На відкритті були присутні авторки полотен "Моя музика" та "Міський пейзаж" – студентки другого курсу Вікторія Бочка та Євгенія Однопозова. "Перед нами було поставлено завдання представити тематичний натюрморт, такий, який би складався з речей, які любиш. Отже, я написала програвач, платівки, навушники, плакат мого улюбленого співака. Передала обстановку усамітнення, – розповіла Вікторія. – Мій стиль, я вважаю, ще не сформувався. Люблю Клімта, і хотіла б писати так, як він, але, водночас, тяжію до декоративного живопису. Мрію бути вільним художником. Люблю малювати з дитинства і в майбутньому бачу себе тільки живописцем. Приємно розпочинати кар’єру з такої благочинної справи".

"На створення цієї картини мене надихнули кольорові карамельки, – посміхається Євгенія. – Серед моїх улюблених художників – Зінаїда Серебрякова та імпресіоністи. Емоційне, яскраве, жіночне – все це намагаюся втілювати у своїх картинах. Полотно, яке я представила на виставці – моя улюблена студентська робота. Буду рада, якщо вона комусь сподобається".

Варто відзначити, що відразу після відкриття виставки була придбана перша картина – студентки п’ятого курсу Ксенії Балинської. Це добрий знак, вважають автори полотен і сподіваються, що кошти від продажу їхніх мистецьких творінь стануть важливою матеріальною підтримкою в лікуванні не одного воїна-інваліда АТО.

Адреса благочинної виставки вул. Червона площа, 5а.

З каталогом робіт можна ознайомитися тут.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram