Версія для друку

Юрій Новіков в гостях у ДНУ: «Музика – це мистецтво для всіх»

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара в рамках Культурологічного клубу «В гостях у ректора ДНУ» відбулася зустріч з ректором Дніпропетровської консерваторії імені М. Глінки, відомим піаністом, заслуженим діячем мистецтв України Юрієм Михайловичем Новіковим.

Для студентів Дніпропетровського національного університету творча зустріч «Коли звучить мелодія в душі…» стала чудовою нагодою зануритися у поетичний світ музичного мистецтва. Адже, окрім знайомства з цікавими фактами творчої та професійної біографії поважного гостя, вони отримали можливість заслухати відомі класичні твори у живому виконанні. «Спілкування з Юрієм Михайловичем Новіковим – це нова віха в діяльності Культурологічного клубу Дніпропетровського національного університету, – зазначив на самому початку ректор Микола Поляков. – За час свого існування наш Клуб став джерелом ознайомлення студентів з відомими і талановитими людьми Дніпропетровщини – самобутніми представниками театральної культури, літератури, художнього й музичного мистецтва. Переконані, що такі зустрічі залишають глибокий слід у душі молодого покоління, сприяють його духовному зростанню та значно розширюють культурні горизонти», – підкреслив Микола Вікторович.

А потім на прохання ректора вельмишановний гість детально розповів про свій життєвий і творчий шлях, а також навчальний заклад, який він очолює. Так, присутні з великою цікавістю послухали розповідь пана Юрія про те, що спонукало його стати музикантом. «Витоки моєї любові до музики, думаю, варто шукати ще у трирічному віці, коли я відвідував дитячий садок. Мені так подобалися тамтешні музичні заняття, що я навіть вдома зі столу і стільчика складав піаніно й імітував гру. А потім, коли мені купили справжній інструмент, я з наполегливістю продовжував займатися. Було таке сильне бажання, якого я навіть не розумів, але воно виявилося правильним. Відтоді музика зі мною – все життя. Зараз я дуже добре розумію, що опинився на своєму місці», – розповідає Майстер.

І дійсно, музиці Юрій Михайлович Новіков присвятив усе своє життя. За його плечима – 32 роки керівницької діяльності у сфері музичної освіти. Так, закінчивши Донецьку консерваторію імені С. Прокоф’єва за класом «фортепіано», пан Юрій працював директором Дніпродзержинського музичного училища, був головою Ради директорів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації Міністерства культури України, директором Дніпропетровського обласного музичного училища імені М. Глінки та головою Дніпропетровської обласної організації Національної всеукраїнської музичної спілки. «У нашому регіоні діє велика кількість музичних закладів, та Дніпропетровська консерваторія імені М. Глінки є, безумовно, найстарішим осередком музичної освіти та культури. Наш навчальний заклад був відкритий у 1898 році, коли головна Дирекція Імператорського Російського Музичного Товариства дозволила відкрити у Катеринославі відділення ІРМТ з музичними класами при ньому, що стало початком заснування Катеринославського музичного училища (перейменованого у 1926 році спочатку в Дніпропетровське музичне училище, а в 2006 році – в Дніпропетровську консерваторію імені М. Глінки). Цікаво знати, що іще при першій спробі відкриття в Катеринославі музичного навчального закладу наприкінці XVIII століття його очільництво на прохання імператриці Катерини ІІ пропонували самому Вольфгангу Амадею Моцарту: митець навіть дав згоду, проте обійняти посаду вже не встиг», – розповів про славну історію становлення консерваторії ректор Юрій Новіков.

Відтоді цей навчальний заклад з успіхом виконує своє головне призначення – бути центром підготовки високопрофесійних музичних кадрів на Дніпропетровщині, науково-методичним, виконавським, культурно-просвітницьким та естетичним осередком регіону. Сьогодні в його стінах звучить не лише класична, але й джазова музика, а свої таланти виявляють все нові і нові музиканти.

Багато говорили на зустрічі й про феномен музики та її вплив на душу і тіло людини. Як фахівець, який також постійно слідкує за новими дослідженнями у галузі фізики і психології, Юрій Михайлович зазначив, що ми дуже часто недооцінюємо вплив музики на наш організм. А відтак, закликав молоде покоління дуже уважно ставитися до вибору музичного репертуару для прослуховування. За його спостереженнями, сучасна молодіжна музика (часто голосна і агресивна) несе в собі значну небезпеку, бо руйнує внутрішній порядок нашого тіла. «Я би назвав таку музику, скоріше, антимузикою. І навпаки, прослуховування чистої, світлої музики підносить наш дух і формує всередині тіла природну гармонію. Тому ми всі маємо відходити від невігластва і свідомо обирати те, що сприятиме зародженню в нас краси і порядку. А саме цій меті якраз і служить справжня Музика», – відзначив Юрій Новіков. На його переконання, музика сама по собі є долею не лише для обраних, вона – для всіх. «А ще музичне мистецтво як складова частина людської культури міцно пов’язане з загальним розквітом і добробутом будь-якої держави. І чому я говорю тут про первинність культури? – запитаєте ви. – Бо все спочатку виникає на тонкому плані і лише потім з’являється у нашому матеріальному світі. Пам’ятаймо про це!», – закликав Майстер.

Далі впродовж спілкування Юрій Михайлович Новиков щиро відповідав на численні питання студентства, що стосувалися як його професійного життя (улюблені вчителі, секрети успішного багаторічного поєднання організаторської та творчої діяльності), так і особистих музичних уподобань. Крім того, на прохання студентства він розповів про нову репертуарну програму, яка планується в Дніпропетровській консерваторії на сезон 2015 року.

Проте кульмінаційним моментом всієї творчої зустрічі стала саме Музика. В подарунок слухачам гість Клубу неперевершено виконав сонату для фортепіано № 8 до мінор, oр. 13 Людвіга ван Бетховена, більше відому, як «Патетична соната». Спраглі до живого виконання, молоді люди гучно вітали гостя шквалом захоплених аплодисментів. Квітами й подарунками подякував за чудовий вечір Юрію Новікову й ректор ДНУ Микола Поляков, побажавши митцю творчої удачі, нових талановитих учнів, і безумовно, натхнення, якого нині так потребує народ України.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram