Версія для друку

Спрямовані в українське завтра

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара посів четверте місце за рівнем наукової підготовки студентів у Конкурсі 2013-2014 Стипендіальної програми «Завтра.ua» Фонду Віктора Пінчука.

За результатами конкурсу, дванадцятеро студентів університету стали стипендіатами програми «Завтра.ua»: Михайло Андрієвський з фізтеху; Марина Артеменко, Ілля Вітченко і Максим Мірошніченко з факультету суспільних наук та міжнародних відносин; Олександр Білецький з факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем; Аліна Годес (механіко-математичний факультет), Денис Іопель та Денис Максимов з економічного факультету; Ірина Паламарчук з факультету прикладної математики; Марія Скворцова (факультет української й іноземної філології та мистецтвознавства), Олеся Сміянова (історичний), Анна Сокур (факультет психології).

Як засвідчив конкурс, наших студентів хвилює різноманітна наукова проблематика. Так, напрям «економіка та менеджмент» представили з науковими дослідженнями «Аналіз галузі тваринництва в умовах сучасних інтеграційних процесів» Денис Максимов та «Оптимізація діяльності приватної нотаріальної контори» Денис Іопель. Напрям «політологія й міжнародні відносини» презентували Марина Артеменко з роботою «Формування транснаціональної еліти як чинник сучасних глобалізаційних процесів» та Ілля Вітченко «Український культурний мікс – національна ідея для ХХІ століття». Досліджував систему надування баків з висококиплячим пальним ракет-носіїв нового покоління (напрям «транспорт») Михайло Андрієвський, феноменологічну критику припущень математичної психології (напрям «філософія, культура та мистецтво») – Максим Мірошніченко, аналітичний аналіз дугової тріщини на межі поділу середовищ («математика і механіка») – Аліна Годес. Характер зв’язку особистісних властивостей зі здатністю до пробачення в юнацькому віці (напрям «психологія і соціологія») досліджувала Анна Сокур, «Cтворення та дослідження оптичних властивостей регулярних матричних нанокомпозитів на основі синтетичних опалів і активних діелектриків для сонячних елементів» (напрям «фізика і астрономія») – Олександр Білецький, проект "First goal" (навчально-методичний посібник з англійської мови для футбольних дитячо-юнацьких спортивних шкіл) (напрям «філологія та журналістика») – Марія Скворцова. Ірина Паламарчук зосередила увагу на дослідженні реалізації методів оцінки параметрів функціонування технічних систем (напрям «математика і механіка») та Олеся Сміянова – на повсякденному житті Дмитра Яворницького наприкінці XIX ст.: публічності і приватності (напрям «історія»).

«Щорічна квота для ДНУ у цьому конкурсі – 60 наукових робіт, – відзначає проректор з наукової роботи ДНУ Володимир Карплюк. – Попередній відбір проходить на факультетах. Студенти можуть брати участь у конкурсі й самостійно. Якщо робота подається у межах квоти від ДНУ, то такий студент отримує додаткові три бали. Максимальна кількість балів за три тури конкурсу – 100. Конкурс охоплює практично всі галузі науки. За нашими спостереженнями, щорічно найактивнішими є студенти з економічного та факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства».

Рівень наукової підготовки студентів оцінювався незалежними фаховими експертами відповідно до умов конкурсного добору. Переможці впродовж року отримують нецільову стипендію від Фонду Віктора Пінчука «Завтра.ua».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram