Версія для друку

Партнерська підтримка студентів-переселенців у ДНУ

Соціально-психологічна служба Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара впроваджує внутрішньоуніверситетський проект «Партнерська соціально-психологічна підтримка студентської молоді з числа переселенців з тимчасово окупованих територій».

Проект реалізовують і координують практичні психологи соціально-психологічної служби ДНУ. Вони проводять групові тренінгові заняття та надають індивідуальні консультації всім бажаючим студентам-переселенцям; об’єднують зусилля викладачів і студентів-волонтерів факультету психології та Центру соціальних ініціатив та волонтерства ДНУ, ради студентів ДНУ; організовують та проводять серію тематичних тренінгів з підвищення соціально-психологічної компетентності бажаючих залучитися до проекту.

Варто відзначити, що молодь зі Сходу, яка тимчасово навчається у ВНЗ Дніпропетровська, перебуває у стані розгубленості, обумовленому відсутністю бачення особистих і професійних перспектив, загальною невизначеністю ситуації на тимчасово окупованих територіях, культурними відмінностями нового середовища, занепокоєнням відносно долі близьких людей, які залишилися на Сході. У той же час, прийняти допомогу молодим людям часто заважає непоінформованість, загальна апатія і пригніченість, недостатня компетентність і розгубленість бажаючих надавати таку допомогу. Спостерігаємо і таке явище, коли пряма пропозиція психологічно допомогти викликає відторгнення. Тому виникає необхідність організувати процес надання соціально-психологічної допомоги таким чином, щоб він був прийнятий та мав реальний ефект. Серед переважної більшості переселенців спостерігається також феномен споживача і утриманства: вони відмовляються працювати, самостійно вирішувати власну ситуацію, вимагають допомоги і участі інших, користуючись своїм винятковим становищем.

На наш погляд, психологічна підтримка студентів-переселенців полягає у тому, щоб допомогти їм гармонізувати їхні емоційні стани, усвідомити ситуацію, працювати над особистісним цілепокладанням.

Оскільки кожен психологічний феномен має соціальну природу, вважаємо за необхідне працювати і з соціальним оточенням переселенців – студентами, викладачами, адміністративним персоналом ВНЗ. Для того, щоб надавати партнерську підтримку, необхідно змінити ставлення до переселенців: зрозуміти їхній стан, усвідомити, яка допомога їм дійсно необхідна.

Для розуміння потреб та визначення напрямів роботи зі студентами-переселенцями, які навчаються в ДНУ, соціально-психологічна служба університету провела серед них опитування. З’ясувалося, що, по-перше, переважна більшість студентів-переселенців отримують стипендію (75%), але є такі, котрі стипендію не отримують (25%), що ускладнює їхнє фізичне виживання. По-друге, певна частина студентів (25%) потребує юридичної допомоги, консультацій щодо вирішення певних життєвих ситуацій. По-третє, переважна більшість молодих людей (60%) визнає, що вона потребує психологічної допомоги.

Серед труднощів, з якими вони стикаються, виявлені наступні: труднощі соціальної адаптації на новому місці – 25%; підвищений рівень тривожності – 45%; порушення сну, апетиту та інші соматичні прояви – 70%; апатія – 50%; замкнутість на власних переживаннях, зосередженість на собі – 50%; післятравматичні стресові розлади (45%).

Отже, проект «Партнерська соціально-психологічна підтримка студентської молоді з числа переселенців з тимчасово окупованих територій» спрямований на надання комплексної соціально-психологічної допомоги. А саме, на створення умов для підвищення соціальної активності студентів-переселенців у вирішенні власних проблем; залучення студентської молоді і викладачів до волонтерської роботи; психотехнічна підготовка студентів-психологів і практикуючих психологів, котрі могли б надавати психологічну допомогу; організація роботи груп самодопомоги під керівництвом практичних психологів соціально-психологічної служби для студентів-переселенців у гуртожитках та на факультетах ДНУ.

Науковий керівник соціально-психологічної служби
ДНУ ім. О. Гончара
Вікторія Лазаренко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram