Версія для друку

Нельсон Мандела: «Справжнє випробування нашої відданості свободі лише починається»

Студентам Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара презентували український переклад автобіографії одної з найвидатніших постатей ХХ століття Нельсона Мандели – «Довгий шлях до свободи».

Про книгу, перекладену чудовим перекладачем Василем Старком, студентам гуманітарних факультетів ДНУ розповідали ініціатори всеукраїнського туру-презентації Урядовий уповноважений з питань етнонаціональної політики Геннадій Друзенко та керівник юридичної фірми «Costructive Lawyers» Олексій Гончарук. На заході був присутній радник голови Дніпропетровської обласної облдержадміністрації Борис Трейгерман.

«Ми з Олексієм захоплювалися автобіографією Мандели ще в оригіналі, – розпочав презентацію Геннадій Друзенко. – Книга наскільки актуальна, що не перекласти її, відкривши для себе, було б дуже великим гріхом. Чому ми сьогодні говоримо про Нельсона Манделу? Тому що в Україні безліч викликів. Чому ми розповідаємо про книжку, яка не є державною програмою з національної політики? Бо вона неочікувано співзвучна тим викликам, які стоять перед Україною. Так, був інший час, інший контекст, інші імена, але вони дуже резонують з Україною. Ця книга не лише про те, як воювати: ми маємо багато прикладів незламних борців, і це не є для ХХ століття дивовижним. Є абсолютно унікальним вміння Нельсона Мандели не зненавидіти тих, хто був по той бік барикад. Ми, українці, навчилися відстоювати, навчилися розривати кайдани, але бачити у ворогові людину – це той урок, який ми ще маємо засвоїти. Поєднання живої, зворушливої людини та творця історії у цій книзі вражає».

«Ця книга написана простою людиною для простих людей. Але вона поряд з цим дуже глибока, – продовжив розповідь Олексій Гончарук. – Для мене ця книга – наукова фантастика, альтернативна історія. Вона дає можливість подивитися на ХХ століття зовсім іншим поглядом, бо вона про інших людей, інші акценти, але про ті самі процеси».

Нельсон Мандела був непересічною особистістю. Ворог апартеїду N 1, засуджений до довічного ув’язнення, та перший Президент Південно-Африканської республіки, обраний на загальних демократичних виборах. Ідейний натхненник, засновник і перший очільник "Умконто ве Сізве" - збройного крила Африканського Національного Конгресу, яке вважав терористичною організацією не тільки уряд ПАР. Лауреат Нобелівської премії миру. В’язень, за права якого відмовилась боротись Amnesty International, але звільнення якого вимагав увесь світ. Людина, яку вважали за честь нагородити найвищими державними відзнаками Радянський Союз (Міжнародна Ленінська премія миру 1990 р.) і Сполучені Штати Америки (Золота медаль Конгресу США 1997р.). Остання легенда XX століття. Людина, що змінила світ.

Геннадій Друзенко та Олексій Гончарук вважають, що Нельсон Мандела, який пішов з життя 5 грудня 2013 року – коли в Києві на майдані Незалежності щойно виросли перші барикади, наче передав нам естафету боротьби за гідність, свободу та власні права: «Якщо на Майдані нам вдалося зупинити наступ тиранії, то справжній заповіт Нельсона Мандели, яким він завершує свою автобіографію, нам ще тільки належить виконати: «Правда полягає в тому, що ми ще не вільні, ми просто здобули свободу бути вільними, право не бути пригноблюваними. Ми зробили не останній крок у нашій подорожі, а перший крок на довшому й навіть важчому шляху. Адже бути вільним – це не просто скинути кайдани, а жити так, щоб поважати й збільшувати свободу інших. Справжнє випробування нашої відданості свободі лише починається».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram