Версія для друку

Французькі преференції для українських студентів

Аташе з питань університетського і наукового співробітництва Посольства Франції в Україні Жіль Маметц представив керівництву, науковцям і студентам ДНУ імені Олеся Гончара нові стипендіальні і грантові програми урядів Франції та ЄС, спрямовані на підтримку інтеграції української вищої освіти до загальноєвропейської системи.

Зокрема, приємною звісткою для науковців ДНУ, як активних учасників програми «Дніпро», була новина про відновлення фінансування цієї програми. Раніше франко-українська програма «Дніпро» фінансувалася урядами обох країн, відтепер уряд Франції одноосібно відновить її фінансування на знак підтримки України та наукових обмінів з нашою державою. За кілька місяців, у 2015 році, буде розпочато конкурс проектів, реалізація яких фінансуватиметься у 2016-2017 роках. Також пан Маметц розповів про нові стипендії уряду Франції для молодих учених. Конкурс на отримання цих стипендій вже розпочався, а детально з умовами можна ознайомитися на офіційному сайті Посольства.

Перший проректор ДНУ Олександр Кочубей поінформував пана Аташе про співпрацю нашого університету з науковими і освітніми установами Франції, що розвивається з 2002 року. Наразі ДНУ виконує 4 угоди з Інститутом новітніх технологій в механіці м. Клермон-Ферран, Університетом міста Мен, Вищою політехнічною школою Парижу та Університетом Париж – Південь. Сторони домовилися шукати й інші партнерства, де однією зі сторін може виступати Посольство Франції в Україні. «Нині ми моніторимо 56 партнерств, що дає нам змогу розробляти стратегічні напрямки співпраці між двома країнами та бачити результати взаємодії. До того ж статус «стипендіат уряду Франції» надає студентам певні преференції», - наголосив Жіль Маметц.

Координатор Campus France Ukraine Ольга Дорош розповіла студентам ДНУ про вищу освіту у Франції та можливості навчання у цій країні для наших студентів. Зокрема, про те, що уряд Франції пропонує стипендіальні програми трьох типів: магістерські – за будь-якою дисципліною, тривалість навчання 9 місяців; аспірантські – написання дисертації під подвійним керівництвом та програма COPERNIC – для молодих економістів та інженерів. Для того, щоб навчатися у Франції, українським студентам необхідно добре володіти французькою та/або англійською мовами. Ольга Дорош зауважила, що магістратура у Франції дуже вузькоспеціалізована. Наприклад, якщо в Україні ви, згідно з дипломом, перекладач широкого профілю, то у Франції – перекладач лише публіцистичних тестів, чи лише технічних тощо. Навчатися у цій країні можна в університетах, діяльність яких спрямована більше на наукову діяльність, або у вищих школах, спрямованих на практичну діяльність. В ДНУ вже є досвід навчання студентів за всіма цими програмами.

Докладну інформацію про програми уряду Франції можна дізнатися на офіційному сайті Амбасади: www.ambafrance-ua.org

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram