Версія для друку

«Зимова витинанка» в ДНУ

Мистецьки різножанровою виставкою «Зимова витинанка» зустріли зиму студенти факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Фото у рамці з розфарбованих макаронних виробів – 15 гривень, шматочок смачного домашнього торта – 4 гривні, листівка з петриківським розписом – 5, магніт з петриківкою – 50 гривень. Усі кошти за ці та інші яскраві декоративні, прикладні та їстівні витвори виставки-ярмарку призначені для матеріальної підтримки наших поранених на Сході країни співвітчизників.

Організатори заходу – група аналізу у сфері гуманітарної освіти та виховання молоді ДНУ – цього року, як і минулого, потурбувалися не лише про виставку петриківського розпису, витинанки, вишивки, гончарства, а й про майстер-класи з цих народних мистецтв.

Деяким художнім прийомам та секретам студентів навчали викладач кафедри образотворчого мистецтва, член Національної спілки художників України Тетяна Гарькава та майстер петриківського розпису Валентина Панко. «Петриківка – мистецтво народне, а значить, повинне бути в кожній хаті, – вважає Валентина Панко, яка привезла з рідної Петриківки авторські роботи. – Бо мистецтво скрашує життя людини. Намагаємося до тих речей, які господиня використовує кожного дня, примінити петриківський розпис. Це кухонні лопатки, посуд, чашки, ручки та інше. А також магніти, сувеніри для дітей – обереги, кулончики, сільнички, сопілки, які добре розробляють дитячі легені. Порцелянові чашки, розписані золотими і срібними фарбами, можна використовувати, а от дерев’яні – декоративні. Сільничка-свинка розмальована дубом, тому що свинка любить ритися під ним, а коли ви будете сільничкою користуватися, вона забрудниться і стане справжньою свинкою».

Менш знане мистецтво витинанки представляли доцент кафедри загального та російського мовознавства ДНУ Юлія Датченко та майстер цього традиційного народного мистецтва, член Національної спілки народних майстрів України Наталія Авдєєнко. Студенти навчилися деяким нескладним узорам витинанки за допомогою звичайних ножиць. Наталя Авдєєнко в цей день презентувала петриківську витинанку та картини з петриківським розписом: «Витинанка – художнє вирізування з паперу – буває різна: і однокольорова, і багатокольорова, є така, що вирізується з цілого аркуша паперу, – розповіла Наталя Олексіївна. – А наша, петриківська – складна і складена, тому що кожен елемент вирізується окремо і може багато разів накладатися один на один, щоб потім відтінюватися різними кольорами. Називається вона петриківською, тому що дуже схожа на петриківський розпис елементами, мотивами, композиційною побудовою, барвистістю. Мої улюблені елементи – ажурні квітки-кучерявки, хризантеми, жоржини, майже в усіх моїх роботах присутня калина: у Петриківці вона росте майже у кожному дворі, тож це природно і символічно».

Роботи з добровільної організації «Ангел дитинства» представляла мама дитини-інваліда Тетяна Корнієнко. Усі поробки створені дітьми з обмеженими можливостями. Це фото тварин в стильних рамках з розфарбованими макаронними виробами і горохом, новорічні ялинки з шишок, в’язані крючком іграшки, підсвічники з глини, дерев’яні яйця. Відвідувачів приваблювали виставка гончарних виробів студентки факультету післядипломної освіти Лілії Панченко та виставка учасниць студії народної вишивки «Оберіг» ДНУ (керівник – майстер народної творчості Наталія Щербак). Рушники, доріжки, панно, сорочки – усе це зроблено в студії, двері якої завжди відкриті для тих, хто хоче навчитися мистецтву вишивання. Великий інтерес викликала книжкова виставка «Народне мистецтво – світ гармонії та краси» співробітників Наукової бібліотеки ДНУ та вишиті картини хрестиком бібліотекаря Яни Стець.

Ярмарок-продаж солодощів та печених виробів, приготованих студентками-філологами, діяв протягом всього заходу. Інна, представник ради студентів факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства, наприклад, напекла млинців. Ще можна було посмакувати варениками з картоплею, тортом, млинцями з варенням. За словами дівчат-продавчинь, студрада факультету вже неодноразово протягом семестру проводила такі «смачні» акції, а кошти переадресовувала випускникам-філологам Сергію Луцькому і Євгену Назаренку, які перебувають в АТО.

Інтерактивні й насичені, сповнені красою витворів народного мистецтва виставки стали вже традиційними в університеті. На завершення організатори свята подякували всім його учасникам за підтримку гуманітарних ініціатив і створення позитивного настрою.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram