Версія для друку

Турецький досвід – дніпропетровцям

До Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара завітав віце-президент Технопарку Середньо-східного технічного університету (Анкара, Туреччина) пан Уфук Батум з презентацією досвіду інноваційної діяльності технопарків в Туреччині.

На зустрічі з керівництвом та студентством ДНУ іноземний фахівець виступив з лекцією про створення технопарків на прикладі моделі технопарку Середньо-східного технічного університету ODTU Teknokent. Зазначимо, що в світовій практиці впровадження таких сучасних науково-інноваційних систем, як технопарк, вже стало ефективною формою поліпшення економічної привабливості цілих регіонів. Зазвичай створення технопаркових комплексів, де об'єднуються навчальні заклади і науково-дослідні інститути, ділові центри й виставкові майданчики, обслуговуючі та індустріальні об'єкти, забезпечує тісну взаємодію студентського, наукового та бізнесового середовищ, що сприяє комерціалізації інноваційних ідей молодих вчених. У чому, без сумніву, зацікавлені й представники Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. «Перебуваючи в Дніпропетровську, я переконався, що тут є високий потенціал для успішного втілення таких новітніх практик. Спостерігаю, як в місті намагаються впроваджувати деякі цікаві бізнес-ідеї, що мають гарні шанси бути комерційно успішними. Тож думаю, мій досвід, як одного з керівників найбільшого та найбільш інноваційного технопарку Туреччини, стане гарною моделлю для вас. Саме тому я тут: аби допомогти вам у створенні такої платформи, яка зможе успішно працювати», – зазначив на початку зустрічі Уфук Батум.

Зокрема, впродовж виступу перед студентами ДНУ турецький спеціаліст розкрив секрети вдалої підприємницької діяльності. «Ви, як майбутні бізнесмени-початківці, завжди повинні бути орієнтовані на результат, постійно вдосконалювати себе і здобувати новий досвід. Пам’ятайте, що на вашому кар’єрному шляху вам постійно доведеться шукати нові можливості та бути відкритими для змін. Тому робіть усе, що в ваших силах: тренуйтеся, розвивайте свої презентаційні навички та організаційні таланти, шукайте нові знайомства та професійних вчителів, і загалом, інвестуйте у себе», – наголосив фахівець.

Крім того, Уфук Батум, як людина, за тридцять років професійної діяльності якої бізнес вже став стилем життя, порадив українським студентам не чекати і втілювати свої мрії вже сьогодні. «Не бійтеся розпочинати свої проекти саме сьогодні, навіть у часи складної політичної ситуації. Адже, як показує досвід, періоди, сповнені проблем, також можуть бути успішними з погляду бізнесу. Та виходячи на конкурентний ринок, найперше, турбуйтеся про ціннісні пропозиції для своїх клієнтів. Займайтеся впровадженням інновацій та постійно покращуйте сервіс, і тоді, ви, молоде покоління українців, неодмінно виведете свою країну вперед», – висловив надію поважний гість. Для порівняння: усі турецькі студенти, на відміну від українських колег, вивчають обов’язковий курс з основ підприємництва, що, безумовно, стає в нагоді при відкритті власної справи.

Також під час зустрічі дніпропетровські студенти (серед яких було чимало економістів та економістів-міжнародників) жваво цікавилися у закордонного фахівця порадами для уникнення страху помилок і збереження мотивації в процесі побудови бізнесу та питаннями бізнесової етики. «У своїй діяльності завжди керуйтеся принципами людської етики, а не тільки бажанням досягти тих чи інших фінансових цілей. Зберігайте цілісність і будьте обережними, адже ви формуєте свій бренд, своє ім’я», – резюмував фахівець.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram