Версія для друку

Студентський бал-2014

27 листопада в Дніпропетровську відбувся грандіозний бал, приурочений до Міжнародного дня студента. Захід проводиться вже третій рік поспіль. Проте цього разу організатори вагалися, враховуючи ситуацію в країні. Сумніви відпали, коли з'явилася ідея зробити бал благодійним.

Зібрані на заході кошти підуть на закупівлю необхідних медикаментів для воїнів АТО та комплектацію нової 81-ї аеромобільної бригади, до складу якої увійдуть бійці з різних регіонів України, в тому числі і легендарної Дніпропетровської 25-ї бригади ПДВ.

Темою балу став Венеціанський карнавал. Обов’язковість маски та карнавальних костюмів збереглися ще з часів Стародавнього Риму, як збереглися і нестримні веселощі. Заглиблюючись у цю тему, треба додати, що маски використовувалися не задля приховування особи, а для створення дистанції та можливості контактувати соціально нерівним.

Звісно, й на студентському балу для всіх гостей діяв обов'язковий дрес-код: їм належало підібрати образ у стилі венеціанського карнавалу з незамінним атрибутом – оригінальною маскою.

Як вже стало традицією, для участі в танцювальному балі відбираються пари, цьогоріч їх було 200. Студенти Дніпропетровського національного університету взяли активну участь не лише в танцювальній частині, а й в організації цього благодійного заходу.

Першим запрошеним на сцену був радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Трейгерман. Його промова була про успіхи дніпропетровських студентів, про їхні мрії та прагнення, що мають здійснитися. Він виказав подяку за активність молоді та побажав перемоги у війні: «Ми допомагаємо хлопцям, які зараз знаходяться на передовій. Дякуємо що ви, така чудова молодь, берете в цьому участь. Бажаю щоб завтрашній день ми зустріли усі разом і з посмішкою на обличчі».

Після відкриття балу полонезом свою промову виголосив консул Республіки Польща у Харкові Станіслав Лукашик: «Я вам заздрю. Дивлячись на вас, я згадую свою молодість, відомий польський національний танець – полонез. У мене був випускний, ми на ньому теж танцювали. І мої викладачі раділи, що ми захищаємо країну не зброєю, а пером. У вас дуже гарна ідея щодо Губернаторського балу. Але сьогодні не випускний, зараз – драматичний час. Ваші долі, напевно, по-різному складуться. Нажаль, деякі з вас будуть служити своїй вітчизні не пером, а зброєю. Пам'ятайте, по-різному можна служити своїй державі. Будьте патріотами своєї країни. Бажаю вам успіхів на цьому балу і в житті!»

Після другого танцю, котильону, прийшов час обрати кращих – короля і королеву балу. Змагатися за титул конкурсантам довелося в імпровізації танців та в загальних питаннях на знання історії венеціанського балу.

Всіх зібраних у залі людей об'єднувала важлива місія: всі кошти, зібрані на нашому балу – підуть на допомогу нашим захисникам – на закупівлю теплих речей бійцям у зоні АТО. Голова обласної молодіжної ради Сергій Кривогуз вручив сертифікат на суму 10 000 гривень Павлу Хазану, главі правління «Фонду оборони країни». Павло Хазан зазначив: «Нашій країні, нашим захисникам потрібна допомога. І дякую, що ви, згуртувавшись, знаходите можливості для благочинності. Тиждень тому ми були там, в атмосфері війни. І повертаючись, ми радіємо, що у нашому місті все тихо. Це не війна Росії з Україною. Це війна Европи з залишками тоталітаризму. І так випала доля, що саме Україні доведеться це побороти. Я гарантую, що кошти будуть направлені для допомоги бійцям у зоні АТО».

Продовженням балу стало нагородження дівчат, які напередодні студентського балу брали активну участь у благодійному аукціоні.

Звісно, не оминуло нагородження і балетмейстерів, які допомагали у організації та вчили студентів таємницям танцю Венеції: Анна Лацис, Валерія Блинова та Володимир Величко. Хореограф Анна Лацис зазначила: «Після відбору сформувалися найбільша група з 150 пар і дві невеликих по 50. З них ми вибрали тих, які старанно вчили всі рухи. Я дуже задоволена результатом, оскільки вийшло навіть краще, ніж я очікувала. Хоча дуже за них переживала. Та головне, що наша спільна місія допомоги побратимам, була виконана».

Який бал без класичного вальсу?! Тож останнім номером від дебютантів був незабутній і дуже зворушливий віденський вальс.

Микита Яцуба, студент ДНУ, учасник заходу: «Загалом, мені сподобався задум тематики цьогорічного балу, хореографи поставили казкові постановки в стилі венеціанського карнавалу. Не менш важливим було те, що бал був благодійним. Я задоволений тим, що приєднався до цього заходу та своїм внеском допоміг нашим бійцям, які ризикують життям заради нашої країни».

Увесь зал перетворився на суцільний карнавал. Порівняно з минулим роком, бал був більш масштабним, було більше танцюючих пар та понад 500 гостей. Студенти не лише показали вишукану майстерність у відповідності до тематики балу та гідно виконали постановки, а й долучилися до благодійної місії задля допомоги своїм землякам.

Студентка ФЗСМК
ДНУ ім. О.Гончара
Валерія Шудрик
Фото Богдан Андрущак


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram