Версія для друку

Вдалий старт дніпропетровських істориків на Міжнародному студентському турнірі

Студенти історичного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара взяли участь у Міжнародному студентському турнірі з історії, який проходив на базі Київського університету імені Бориса Грінченка.

Захід організатори проводять вже не один рік – і за час, що проходить турнір, тут вже склалися свої традиції, є свої команди-фаворити, є й неписаний етикет гри.

Команда історичного факультету Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара виклик на турнір прийняла вперше і одразу про себе заявила як про гідного суперника. Свідченням цьому може служити здобуте у словесних баталіях почесне третє місце.

«Секрет» такого швидкого успіху дніпропетровців полягав, найперше, у вдалому підборі гравців. Ними стали: Вадим Прокопов (переможець Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт, призер Всеукраїнської олімпіади з історії України), Олеся Сміянова (двічі переможець стипендіальної програми Zavtra.ua фонду В. Пінчука, призерка Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт) та Микола Буланий (відмінник навчання, стипендіат Дніпропетровської обласної ради). Принагідно зазначимо, що Олеся та Микола у 2014 р. взяли участь у роботі ІІ Міжнародної українсько-польської археологічної експедиції у Вроцлаві (Республіка Польща). Не менш важливим компонентом успіху істориків ДНУ імені Олеся Гончара стала злагоджена командна гра, яку неодноразово підкреслювали судді конкурсу. Переваги дніпропетровської команди також полягали у змістовній теоретико-методологічній та історіографічній підготовці, виваженості у висновках, вмінні вести дискусію, поважаючи думку опонентів.

Своїми враженнями про турнір поділився магістрант історичного факультету Вадим Прокопов: «На турнірі багато важать не просто знання сухого фактажу, а й вміння його подати, своєрідна харизма. Турнір вимагає від учасників навичок тримати свої емоції під контролем, бути переконливим та швидким у прийнятті рішень. Іноді навіть вдалий жарт може схилити чашу правосуддя на вашу користь. Тому визначити потенційно успішних гравців може лише моделювання реальних ситуацій».

Доповнює його думки Олеся Сміянова: «Цей турнір надав мені багатий досвід виступів на публіці, навчив швидко орієнтуватись у ситуації. Я вважаю, що це незамінні навички для майбутнього історика, яку б кар’єрну стежку він не обрав – викладача, музейника, архівного працівника тощо. Також такі заходи дозволяють познайомитися ближче з науковою молоддю з усіх куточків України. Таке спілкування збагачує».

На сьогодні історики мають далекоглядні плани. З цього приводу Микола Буланий висловив наступні думки: «Я розумію, що у цьому році мої товариші по команді є випускниками історичного факультету. Олеся та Вадим завершують магістратуру. Тому нам потрібно серйозно задуматися над тим, хто їх замінить. Думаю, доречним буде провести на факультеті серію змагань, за зразком турніру, щоб визначити, хто увійде до команди наступного року».

А поки дніпропетровські призери на хвилі успіху готуються до наступних звершень, хочеться подякувати Міністерству освіти і науки України за таку надихаючу ініціативу і Київському університету імені Б. Грінченка за високий рівень організації заходу. Сподіваємося, що ентузіазм істориків ДНУ імені Олеся Гончара не згасне і на наступний рік вони покращать свій стартовий результат.

Доцент кафедри всесвітньої історії
ДНУ ім. О.Гончара
В. С. Лавренко


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram