Версія для друку

Вітаємо ювіляра

У Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара вітали з 85 - річчям професора кафедри геоботаніки, ґрунтознавства та екології факультету біології, екології та медицини ДНУ, члена-кореспондента НАН України Анатолія Павловича Травлєєва.

Привітати шановного ювіляра – заслуженого професора ДНУ – зібрався весь керівний склад університету та колеги з факультету. Насамперед, ректор Дніпропетровського національного університету Микола Вікторович Поляков в урочистій атмосфері вручив видатному вченому почесну грамоту ДНУ. «Анатолій Павлович працює у нашому університеті з 1956 року, – нагадав присутнім ректор. – Відтак, сьогодні дозвольте за Ваші вагомі досягнення в освітянській та науковій діяльності, за численні фундаментальні наукові розробки у галузі ґрунтознавства і степового лісознавства та їх впровадження у практику охорони природи, а також за підготовку кадрів екологічного профілю вищого кваліфікаційного рівня вручити Вам цю почесну грамоту, – звернувся до ювіляра Микола Вікторович. – Ми вдячні Вам і за Ваш неоціненний внесок у справу виховання студентської молоді. Адже всі ми знаємо, що Ви завжди з великою відповідальністю та наснагою ставитеся до виховання молодого покоління, є висококваліфікованим лектором, добрим порадником і наставником для наших студентів», – підкреслив ректор.

Також Микола Вікторович Поляков з нагоди свята передав професору Почесну відзнаку від голови Дніпропетровської обласної ради та презентував пам'ятні подарунки: унікальне видання студентських перекладів поезій Т.Г.Шевченка 12-ма мовами світу (створені дніпропетровськими студентами до 200-річчя від дня народження поета) та подарунок від благодійного фонду Л.Кучми «Україна» – тритомне видання «Щоденників» Олеся Терентійовича Гончара.

У свою чергу, Анатолій Павлович Травлєєв подякував керівництву університету за встановлені в університеті високі стандарти роботи, і наголосив, що й надалі зі своїм колективом намагатиметься працювати так, аби бути гідним уваги улюбленого університету. «Адже для того, щоб твоя робота мала успіх, завжди необхідно багато і плідно працювати», – зазначив учений.

Наостанок зустрічі присутні обговорили можливі шляхи інтенсифікації роботи факультету біології, екології та медицини ДНУ. Зокрема, ректор нагадав, що сьогодні Дніпропетровський національний університет імені О.Гончара має багато прикладів сучасного підходу до розвитку біологічної науки.

Для довідки: Анатолій Павлович Травлєєв є загальновизнаним висококваліфікованим фахівцем у галузі ґрунтознавства, степового лісознавства і рекультивації земель. Він – доктор біологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України. За успішну науково-педагогічну діяльність А.П.Травлєєв нагороджений знаком «Відмінник народної освіти», золотими медалями ВДНГ, Почесними грамотами, Ювілейною медаллю ім. В.В.Докучаєва. Йому присвоєні почесні звання «Заслужений діяч науки і техніки України», «Президентський стипендіат», «Заслужений професор Дніпропетровського національного університету» тощо.

Розпочавши у 1956 році свою діяльність на посаді асистента кафедри геоботаніки Дніпропетровського державного університету, у сприятливій атмосфері наукової школи О.Бельгарда він здійснив низку фундаментальних і прикладних робіт з проблем екології, біогеоценології, охорони та створення степових лісів, лісового ґрунтознавства та рекультивації земель. З 1971 по 1992 рр. очолював кафедру геоботаніки, ґрунтознавства та екології ДНУ. З 1992 р. – член-кореспондент НАН України. Нині А.П. Травлєєв – науковий керівник фундаментальних досліджень, голова спеціалізованої вченої ради із захисту докторських дисертацій за фахом «Екологія», член спецради із захисту докторських дисертацій за фахом «Ґрунтознавство» при національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії ім. О.М. Соколовського УААН» (м. Харків), відповідальний редактор міжвузівського збірника наукових праць «Питання степового лісознавства та лісової рекультивації земель», головний редактор журналів «Ґрунтознавство» та «Екологія і ноосферологія» (були започатковані ним особисто), член редакційних колегій журналів «Лесоводство», «Український ботанічний журнал», «Вісник Дніпропетровського національного університету (Біологія. Екологія)» та інших.

На сьогодні А.П. Травлєєв також є головою Наукової ради з питань ґрунтознавства НАН України, членом Президії Українського ботанічного товариства, заступником президента Товариства ґрунтознавців та агрохіміків України, є автором кільком наукових-популярних видань. Він – член комітету з присудження державних премій при Кабінеті Міністрів України, член ЮНЕП (ЮНЕСКО, Українське відділення), член Президії Української екологічної академії наук (УЕАН) та голова відділення фундаментальної екології Дніпропетровського регіонального відділення УЕАН, науковий керівник і начальник Комплексної експедиції ДНУ з дослідження лісів степової зони, директор Присамарського Міжнародного біосферного моніторингового стаціонару, протягом 20 років – автор і ведучий програми обласного телебачення «Людина і природа».

За ініціативи А.П. Травлєєва в Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара були відкриті нові наукові лабораторії: фізики та хімії ґрунтів, енергетики, радіоекології, мікроморфології, рекультивації ґрунтів, ізотопної твердофазової мас-спектрометрії.

Свої наукові досягнення професор А.П. Травлєєв систематично впроваджує в педагогічну роботу – викладає університетські курси «Ґрунтознавство», «Екологія», «Ґрунти України», «Ґрунти світу», «Проблеми генезису ґрунтів» та інші.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram