Версія для друку

«Акваріуму» ДНУ і його старожилам-піраніям виповнилося 29 років

Днями одному із найяскравіших та найцікавіших місць Дніпропетровська – навчально-науковому комплексу «Акваріум» факультету біології, екології та медицини Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара виповнилося 29 років. Свого часу ставши проривом Радянського Союзу в акваріумістиці, він і сьогодні може похизуватися досягненнями, яких не мають подібні наукові комплекси в Європі.

Сонячна тепла субота подарувала мешканцям нашого міста можливість здійснити прогулянку на природі, і багато хто завітав саме на День народження «Акваріуму», що розташований на Монастирському острові. Цього дня для гостей навчально-наукового комплексу було приготовано кілька сюрпризів. Дітлахи залюбки брали участь у конкурсі малюнку, вигравали призи, а дорослі із подивом роздивлялися живі експонати акваріуму та виставки павуків, змій і ящірок. Усі, хто прийшов на свято, отримали в подарунок безкоштовну екскурсію «Акваріумом».

«Наш науково-навчальний комплекс відкрився до річниці Жовтневої революції 7 жовтня 1985 року, – розповідає директор «Акваріуму» Микола Єрух. – Ця подія отримала резонанс у всьому Радянському Союзі. Центральний акваріум тунельного типу нашого виставкового залу був на той час справжнім ноу-хау і сьогодні не має аналогів серед прісноводних акваріумів у всій Європі. Справа в тому, що він вміщує 100 тисяч літрів води. Три великі відсіки з'єднані, тож, коли потрапляєш у середину тунелю, здається, ніби знаходишся на дні річки». Із захопленням розповідає Микола Миколайович і про гордість колекції. «У нас зібрані види риб зі всіх континентів. Найцікавіші з них, мабуть, піранії паку, які харчуються рослинами, та арована перлинна. Перший вид – найстаріші мешканці «Акваріуму», вони живуть у нас майже від дня заснування. А от арована жардіні або перлинна арована – рідкісний вид, який майже не зустрічається в колекціях любителів. У нашій країні таких риб налічується не більше 20 особин. Усі наші акваріуми біотопні, тобто такі, що імітують природне середовище».

Наймолодший помічник у «Акваріумі» 12-річний Владислав Єрух, мабуть, знає все про риб навчально-наукового комплексу. Вперше хлопця взяли до «Акваріуму», коли йому було два роки. Тепер Влад залюбки проводить тут вихідні і канікули. Самостійно влаштовує тут цікаву міні-екскурсію, розповідає захоплюючі історії про те, як потрібно годувати піраній, що харчуються рослинами, ділиться незвичайними фактами про свої улюблені види риб.

Від свята в «Акваріумі» були в захваті й малеча, й дорослі. «Мені дуже сподобалися золоті рибки та піранії паку», – розповідає шестирічна Поліна Ковальова, яка залюбки фотографується і з цікавістю спостерігає за рибами та павуками. «Я тут уперше, – каже восьмирічний Максим Паперняк, – тепер мрію мати власний акваріум». «Велика-велика подяка усім, хто працює в цьому чудовому місці, – ділиться враженнями 10-річний Ілля Євграфов. – Тут дуже цікаво і гарно. Чого тільки вартий великий акваріум у центрі! Коли я зайшов до його тунелю, відчув себе справжнім водолазом!»

«Чудово, коли люди захоплені своєю справою, люблять її і в найскрутніші часи віддають їй усі сили, – говорить Валентина Олександрівна Ковтун. – Я працюю в університеті і добре знаю співробітників «Акваріуму». Вітаю їх зі святом! Бажаю їм зберегти дивовижну красу науково-навчального комплексу, енергії та сил цим людям»!

Колектив Дніпропетровського національного університету імені О.Гончара приєднується до цих побажань.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram