Версія для друку

Жовтоводському промисловому коледжу ДНУ імені О.Гончара – 60!

За 60 років своєї діяльності Жовтоводський промисловий коледж ДНУ підготував більше 7200 спеціалістів за 13 напрямами. Серед випускників коледжу – видатні особистості: Герой Соціалістичної праці М.С. Книш, кавалер орденів Трудового Червоного Прапора і Знака Пошани, кандидат технічних наук Є.І.Яценко, провідні конструктори, заслужені будівельники, викладачі ВНЗ та успішні бізнесмени – чисельна армія висококваліфікованих спеціалістів, чесних і порядних громадян, які складають добру славу навчальному закладу.

У житті навчального закладу шість десятиліть – це немалий термін. Він вмістив роки напруженої праці, відзначеної багатими традиціями. Завдяки творчим зусиллям колективу в коледжі накопичено значний досвід з підготовки кваліфікованих кадрів, формування високопрофесійного викладацького складу, вдосконалення навчально-методичного й виховного процесів, створення потужної матеріально-технічної бази.

«Результати Вашої великої копіткої роботи з підготовки кадрів – сьогодні у цифрах, фактах та визнанні колег. Ваші випускники відомі на Дніпропетровщині й далеко за її межами, – зазначив, вітаючи освітян, ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Микола Вікторович Поляков. – Упевнені, що наше співробітництво в системі безперервної освіти і надалі буде продовжуватися, міцніти, вдосконалюватися та приноситиме користь загальнодержавній освітянській справі. Відтак, у ці святкові дні бажаємо Вам, дорогі колеги, твердості духу, завзяття у справі виховання молоді, плідних успіхів та вагомих здобутків!», – побажав він.

«На сьогодні наш навчальний заклад є єдиним і найстаршим у місті вищим навчальним закладом. Фактично місто козацької та шахтарської слави Жовті Води, його головне містоутворююче підприємство Східний гірничо-збагачувальний комбінат і наш навчальний заклад – це ровесники, – зазначив директор коледжу Віталій Григорович Кочерга. – За роки свого існування Жовтоводський промисловий коледж підготував близько 8 тисяч кваліфікованих фахівців. Вдумайтеся лишень! Кожен шостий із 46 тисячного населення міста – наш випускник. І всі вони знайшли своє місце в житті. Зокрема, наші будівельники зводили житловий фонд, промислові і культурні об’єкти Жовтих Вод та інших міст України. Нашими радистами й верстатниками були укомплектовані колись потужні заводи «Електрон» та «Південний радіозавод». Наші гірники нині працюють на шахтах Криворіжжя та Кіровоградщини. Крім того, сфера обслуговування, житлово-комунального господарства, водоканалу, електромереж та охорони правопорядку міста також частково комплектується нашими випускниками. Більшість із них при цьому успішно продовжує навчання за обраним фахом на заочних відділеннях ВНЗ ІІІ–ІV рівня акредитації», – наголосив він.

Жовтоводський промисловий коледж ДНУ ім. О.Гончара був заснований у 1954 році відповідно до наказу Міністерства середнього машинобудування СРСР як вечірній гірничий технікум і мав назву – філія Середньоазіатського політехнікуму. У 1965 році його було перейменовано в Дніпропетровський політехнікум УРСР. А вже у 1978 році цей навчальний заклад дістав назву – Жовтоводський промисловий технікум.

У 1971 році коледж здійснює перший набір на денне відділення, одночасно з цим відбуваються зміни профілю підготовки фахівців, відкриваються нові спеціальності. У 2002 році було відкрите й заочне відділення.

У 1997 році коледж увійшов до складу Дніпропетровського національного університету і отримав назву Жовтоводський промисловий технікум Дніпропетровського національного університету. А у 2008 році його було перейменовано у Жовтоводський промисловий коледж Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Нині коледж є вищим навчальним закладом державної форми власності I-го рівня акредитації. У ньому здійснюється підготовка фахівців кваліфікаційного рівня «молодший спеціаліст» за такими напрямами: «Економіка і підприємництво» (спеціальність «Економіка підприємства»), «Машинобудування та матеріалообробка» (спеціальність «Технологія обробки матеріалів на верстатах і автоматичних лініях»), «Електротехніка та електротехнології» (спеціальність «Монтаж і експлуатація електроустаткування підприємств і цивільних споруд») і «Будівництво та архітектура» (спеціальність «Будівництво та експлуатація будівель і споруд»).

Свою початкову практичну підготовку студенти проходять в майстернях коледжу, а професійну підготовку під час виробничих практик отримують на підприємствах міста. Також коледж співпрацює з вищими навчальними закладами І–ІІ рівня акредитації Північного регіону м. Кривого Рогу, має постійні ділові стосунки з Криворізьким міським базовим коледжем економіки та управління, бере активну участь у роботі різних обласних методичних об’єднань, конкурсах, олімпіадах, оглядах і т.п. Так, студенти коледжу ставали переможцями конкурсу творчих робіт з прав людини, з української мови ім. П.Яцика, Міжнародного мовно-літературного конкурсу ім. Т.Шевченка, науково-дослідницьких робіт тощо.

Однак у процесі засвоєння фахових наук майбутні спеціалісти набувають не лише потрібні знання, підвищують рівень загальної освіченості і культури, а й розвивають свої здібності. Так, у коледжі працюють численні гуртки і спортивні секції, постійно проводяться конкурси науково-дослідних робіт та художньої самодіяльності. Традиційними стали й тижні спеціальностей до професійних свят Дня машинобудівника, Дня енергетика, Дня працівника радіо, Дня будівельника, тиждень економічного циклу. Студенти коледжу також беруть активну участь у різноманітних спортивно-масових заходах, де постійно виборюють призові місця. Наприклад, вони є переможцями міжнародного та всеукраїнського чемпіонату з легкої атлетики, а команда з військово-прикладних видів спорту вже 12 років поспіль утримує першість в міських змаганнях до Дня Збройних Сил України і Дня Перемоги.

Тож у цей видатний ювілей побажаємо Жовтоводському промисловому коледжу нових творчих звершень в ім’я зміцнення нашої держави!

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram