Версія для друку

Дніпропетровський коледж ракетно-космічного машинобудування Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара святкує 70-річний ювілей!

Виповнилося 70 років з дня заснування Дніпропетровського коледжу ракетно-космічного машинобудування. За ці роки навчальний заклад підготував понад 27 тисяч професіоналів для машинобудування та ракетно-космічної галузі України і країн ближнього зарубіжжя.

З цією визначною подією студентів та педагогічний колектив навчального закладу привітав його випускник, а нині ректор Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Микола Поляков. «У стінах нашого технікуму, а нині коледжу, починали свій професійний шлях такі видатні організатори виробництва, діячі органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, освіти і науки, як: М.П. Фількін, М.М. Межуєв, М.М. Іванов, Г.Н. Власов, В.О. Машковський, І.А. Потапенко, Ю.М. Реснянський, П.С. Кравченко, В.В. Шелухін, В.А. Панфілов, В.С. Дудніков та багато інших. Шановні колеги, тримайте й надалі сформований впродовж десятиліть високий імідж свого унікального навчального закладу. Адже він, входячи в науково-освітній комплекс Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, сьогодні є єдиним в Україні вищим навчальним закладом І рівня акредитації, що здійснює підготовку фахівців для підприємств ракетно-космічної галузі», – побажав Микола Вікторович.

Ювілей навчального закладу кожним випускником сприймається і як особисте свято, бо з ним пов'язані найкращі спогади про молодість, сміливі юнацькі мрії і невичерпну віру в краще. «Я завжди з теплотою і вдячністю згадую роки навчання в механічному технікумі (1961-1965). Наші викладачі – це Особистості! Таким був викладач математики Георгій Олександрович Новіков. Це був видатний педагог. Його ставлення до свого предмета фактично зумовило мій інтерес до «королеви» наук. Він умів найскладніші речі розповідати просто і артистично. Саме його талант змусив мене повірити у те, що математика – наука великих поетів.

Також у нашому технікумі в ті роки викладав відомий актор російського драматичного театру Борис Миколайович Малишев. Він нас, хлопців, згуртував в театральний гурток, і ми з задоволенням грали на сцені. Я із задоволенням займався в цьому гуртку, грав Онєгіна, Арбеніна, Платона Кречета.

У ті ж роки я захопився волейболом. Незважаючи на «неволейбольний» зріст, тренер Юрій Ларін повірив у мої здібності, вселив цю впевненість і мені. Незабаром я став кандидатом у майстри спорту та капітаном волейбольної команди технікуму. У 1964 році наша команда посіла ІІ місце в Україні серед технікумів, програвши лише в фіналі. У роки навчання в механічному технікумі я спробував себе і в ролі тренера – тренував жіночу команду з волейболу.

А через багато років в університеті я працював разом і з відомим нині поетом, членом Спілки письменників України Віктором Федоровичем Коржем. Пам'ятаю, як молодий поет в армійській гімнастерці прийшов до технікуму викладати нам літературу. Всі хлопці хотіли бути на нього схожими. І я теж – навіть почав писати вірші. Але захоплення математикою виявилося сильнішим.

Наші викладачі намагалися не тільки підготувати професіоналів своєї справи (високий рівень яких оцінили на більш ніж 40 підприємствах машинобудівної і ракетно-космічної галузі), а й виховати в нас всебічно розвинених особистостей, що прагнуть до самовдосконалення. Так, багато випускників технікуму продовжили освіту у вишах, отримали наукові ступені і зараз займаються науковою та педагогічною діяльністю. Зокрема, у ДНУ ім. О. Гончара працюють: Владислав Федорович Бабенко, випускник 1968, доктор фізико-математичних наук, професор кафедри математичного аналізу і теорії функцій; Вольт Васильович Авдєєв, випускник 1957 року народження, доктор технічних наук, професор кафедри систем автоматичного управління; Володимир Олександрович Гуня, випускник 1960 року народження, кандидат економічних наук, професор кафедри статистики, обліку та економічної інформації; Віктор Полікарпович Добреля, випускник 1965 року народження, кандидат технічних наук, доцент кафедри літальних апаратів і рухових установок та інші», – поділився своїми спогадами Микола Вікторович Поляков.

Дніпропетровський коледж ракетно-космічного машинобудування розпочав свою роботу 25 жовтня 1944 року, як базовий навчальний заклад Дніпропетровського автомобільного заводу, що тільки будувався, та іменувався тоді автомеханічним технікумом. Перший випуск спеціалістів був проведений у лютому-червні 1947 року. З 1 вересня 1951 року коледж перейменовується у механічний. З тих пір він перетворюється на провідний навчальний заклад з підготовки фахівців для ракетно-космічної галузі СРСР, адже веде підготовку за спеціальностями: «Двигуни літальних апаратів», «Корпуси літальних апаратів», «Прилади та системи управління», «Радіолокаційні пристрої». У ці роки на базі коледжу були організовані та стали самостійними навчальні заклади – Павлоградський машинобудівний технікум (1956 р.), Дніпропетровський машинобудівний технікум (1958 р.) та Дніпропетровський радіоприладобудівний технікум (1962 р.).

З 1997 року коледж входить до структури Дніпропетровського національного університету і отримує назву Технікум ракетно-космічного машинобудування Дніпропетровського національного університету. У 2008 році за наказом ректора ДНУ М.В. Полякова навчальний заклад було перейменовано на Дніпропетровський коледж ракетно-космічного машинобудування Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара.

Нині це – унікальний навчальний заклад, який випускає молодших спеціалістів за спеціальністю «Виробництво ракетно-космічних літальних апаратів Загалом тут здійснюється підготовка молодших спеціалістів за денною та заочною формами навчання за вісьмома спеціальностями ракетно-космічного, машинобудівного профілю, програмування та бухгалтерського обліку.

Близько 90% своїх випускників коледж розподіляє на базові підприємства – флагмани світового і вітчизняного ракетобудування – Південний машинобудівний завод ім. О. М.Макарова та Конструкторське бюро «Південне ім. М.К.Янгеля», а також на інші підприємства нашої країни. Також кращі випускники коледжу можуть продовжити навчання на ІІ-ІІІ курсах в Дніпропетровському національному університеті (без ЗНО) та інших вищих навчальних закладах міста III-IV рівнів акредитації.

Проте Дніпропетровський коледж ракетно-космічного машинобудування не лише забезпечує фундаментальну та професійну підготовку молодих фахівців, а й формує всебічно розвинену особистість студентів, створюючи умови для реалізації їх творчих здібностей і різноманітного відпочинку. Зокрема, в навчальному закладі працюють студентське конструкторське бюро експериментального авіа- та ракетобудування моделювання, студентський театр естрадних мініатюр та різноманітні секції: автомодельна, картинг-спорт, астрономія і телескопобудівництво, моделювання історичних, сучасних і прогресивних металорізальних верстатів тощо.

З такого розмаїття справ та подій й складається світла історія коледжу. Тож у день славетного ювілею бажаємо його колективу творчої наснаги й невтомності у справі підготовки висококонкурентних молодших спеціалістів для ракетно-космічної галузі України, формування й примноження інтелектуального потенціалу нашого народу.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram