Версія для друку

Кожній ролі – шматочок серця

В гостях у ректора Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара Миколи Полякова побував народний артист України, член Національної Спілки театральних діячів України, талановитий актор Дніпропетровського академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка, випускник нашого університету, надзвичайно цікавий і неординарний Василь Йосипович Крачковський.

Зустріч «Дивовижна особистість: яскраві віхи театрального життя» відбулася у рамках чергового засідання Культурологічного клубу «В гостях у ректора ДНУ імені Олеся Гончара». «Ось і знову зустріч у нашому клубі, який знайомить студентів і викладачів з видатними особистостями нашого краю, – відкрив засідання керівник клубу Микола Поляков. – Ми намагаємося проводити зустрічі з цікавими, неординарними, креативними представниками культури, літератури, мистецтва. У регіоні діє велика кількість театрів. Тож молодь має можливість ознайомитися з творчим надбанням у сфері театрального й музичного мистецтва, а також з літературними творами класиків і сучасних авторів, на основі сюжетів яких поставлені драматичні, комедійні й музичні вистави та видовища. Серед плеяди видатних особистостей є чимало випускників нашої Alma mater. Сьогодні до нас завітав випускник нашого університету факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Василь Крачковський».

Весела вдача, тонкий гумор Василя Йосиповича, історії з його життя, які він розповів під час зустрічі, зацікавили аудиторію, студенти активно передавали записки із запитаннями актору. Він поділився спогадами про університетські роки, розповів про тонкощі театрального мистецтва. Василь Крачковський навчався в університеті після Дніпропетровського театрального училища, продовжуючи акторську діяльність. Ректор Микола Поляков зауважив, що він саме в ті роки працював відповідальним секретарем приймальної комісії університету, тож цілком ймовірно, що міг приймати документи на вступ у молодого актора. Гість згадував своїх викладачів, зокрема, професорів Нінель Заверталюк, Клавдію Фролову: «Я грав увечері, а навчався вдень. Вчитися було легко, викладачі ставилися до мене з пошаною, як до актора-початківця. Усвідомлюю, що університет багато мені дав. Як можна грати, наприклад, Дмитра Яворницького, не знаючи української літератури?». Василь Крачковський розповів, що любить спостерігати за людьми, це професійна звичка – шукати цікаві типажі, які згодом можуть знадобитися при підготовці тих чи інших ролей. «Якщо ти пішов за покликом серця, то професія актора – твоя, – говорить актор. – Це стосується й інших професій. А взагалі моя робота – це не лише квіти й оплески, а в першу чергу, важка щоденна, виснажлива праця. Якщо ти сильна людина, то витримаєш. Ніхто не повинен бачити, що ти хвилюєшся, як і всі люди».

Актор згадував своє дитинство, яке пройшло на Вінниччині. Він був восьмою, останньою, дитиною в сім’ї. Батько помер, коли хлопчикові було чотири роки. «Те, що мені дали батьки і брати-сестри, залишилося у моїй душі назавжди, хоч декого з них уже немає на світі», – щемливо згадує Василь Крачковський.

Василь Йосипович присвятив українській сцені понад 30 років. За цей час він зіграв безліч ролей, як комедійних, так і драматичних. Загалом на рахунку актора 109 головних ролей та близько 40 епізодичних. Серед створених ним образів – Ярема з містерії «Доля Тараса» В. Канівця, Гриць із комедії «Сватання на Гончарівці» Г. Квітки-Основ’яненка, Петро з ліричної комедії «Наталка Полтавка» І. Котляревського та багато інших. Ці вистави студенти, викладачі й співробітники нашого університету бачили неодноразово, тому мали змогу насолодитися талановитою грою відомого актора. Василь Крачковський відомий і як ведучий концертів у Палаці «Україна» в Києві та багатьох культурно-мистецьких заходів Дніпропетровська, найбільшого співацького злету досяг у виконанні партії Ісуса з рок-опери Е. Ллойд-Веббера «Ісус Христос – суперзірка». На прохання учасників клубу «В гостях у ректора ДНУ» актор виконав проникливим тенором кілька пісень.

Під час спілкування з Василем Крачковським ректор Микола Поляков зауважив, що акторам студентського театру «Відлуння» факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства було б приємно і корисно почути від талановитого актора поради, тож університет чекає на нові зустрічі з Василем Крачковським. Насамкінець М.В. Поляков подякував вельмишановному гостеві за приємне спілкування і на згадку про зустріч презентував Василю Йосиповичу подарунки від університету. Актор звернувся до молоді з побажанням: «Ви самі можете досягти всього, чого забажаєте. Лише потрібно знати, що зусилля, яких ви докладаєте, правильно спрямовані».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram