Версія для друку

Презентація німецьких стипендійних програм DAAD у ДНУ

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулася презентація стипендійних програм DAAD для України на 2015/2016 навчальній рік.

На зустрічі з лектором Німецької служби академічних обмінів (DAAD) при Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара студенти різних курсів та спеціальностей дізналися про особливості системи вищої освіти, можливості навчання та отримання стипендії у Німеччині. Насамперед, пан Олаф Міттельштрас докладно розповів про саму Німецьку службу академічних обмінів та її діяльність в Україні і представив огляд стипендійних програм, в яких можуть взяти участь українські студенти II-V курсів, випускники, аспіранти та науковці з хорошим знанням німецької чи англійської мови.

Особливу увагу бажаючих долучитися до стипендійних програм DAAD лектор Олаф Міттельштрас звернув на вступні вимоги та загальні умови перебування в Німеччині. «Необхідно враховувати, що вимоги, які пред'являються до абітурієнтів у вищих навчальних закладах, можуть відрізнятися у різних частинах країни. Тому, перш ніж подавати заяву в той чи інший німецький ВНЗ, здобувачеві необхідно зібрати інформацію, що стосується особливих умов вступу (сертифікований рівень знання мови, пакет необхідних документів тощо). Зазвичай ця інформація є на сайті ВНЗ»,– зауважив пан Олаф. До речі, він також наголосив, що на відміну від вищих навчальних закладів Великобританії і США, де вартість навчання є досить високою, німецькі ВНЗ пропонують навчатися безкоштовно або ж з мінімальними витратами. Для прикладу, семестр навчання у німецькому університеті може обійтися від 0 до 500 євро», – сказав він.

Наостанок представник Німецької служби академічних обмінів дав українським студентам практичні поради щодо складання мотиваційних листів та відповів на запитання аудиторії. Також студенти ДНУ імені Олеся Гончара щотижня мають змогу отримати персональні консультації пана О.Міттельштраса з усіх питань, що їх цікавлять.

Зазначимо, що співпраця між Дніпропетровським національним університетом імені Олеся Гончара і DAAD триває вже протягом багатьох років. За цією програмою вже понад 10 років у ДНУ працюють викладачі німецької мови з Німеччини, наші науковці проводять спільні дослідження з німецькими колегами, викладачі кафедри германської філології ДНУ проходять стажування та мовну практику у Німеччині, а студенти стають учасниками різних стипендіальних і грантових програм.

DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst) –– це найбільша організація в світі у сфері міжнародного академічного обміну: своїми програмами обміну студентами і вченими (яких налічується вже більше 200) DAAD охоплює всі дисципліни та країни світу. Як самоврядна організація вищих навчальних закладів Німеччини вона об'єднує 229 ВНЗ-учасників та 123 студентських організацій і виконує посередницькі функції зовнішньої культурної, наукової та освітньої політики цієї країни. На сьогодні DAAD має 14 зарубіжних представництв, 50 інформаційних центрів (IC) та 457 лекторатів по всьому світу і виділяє близько 60 000 стипендій на рік.

В Україні DAAD має розгалужену мережу представництв. Нині при восьми університетах країни працюють 12 лекторів і мовні асистенти DAAD, функціонує єдиний Інформаційний центр у Києві (DAAD-IC Kyiv). Загалом, програми Німецької служби академічних обмінів вже пройшли понад дев’ять тисяч українських студентів, 6264 з яких мають український атестат і 2780 – німецький. На сьогоднішній день українці посідають 8 місце серед всіх іноземних студентів, що беруть участь в програмах служби.

Так, на 2015/2016 навчальний рік для українських здобувачів існують такі можливості: літні курси з вивчення німецької мови та країнознавства і групові поїздки до Німеччини для студентів та викладачів; програма Європейського університету Віадріна (для студентів зі спеціальностей «Право», «Культурознавчі науки», «Економіка»), стипендійні програми для післядипломного навчання (з усіх спеціальностей) та окремі програми для випускників творчих спеціальностей і архітекторів, магістерська програма ERP-стипендій (для випускників у галузі економіки), стипендії для навчання на магістерських програмах зі сталого розвитку (EPOS); програма DAAD/OSI для випускників і молодих викладачів у галузі гуманітарних, соціальних та суспільних наук, наукові стипендії для аспірантів і молодих науковців, DLR-DAAD-стипендії для аспірантів та старших вчених у галузі аеронавтики, космічного простору, транспорту та енергії, наукові стажування для викладачів ВНЗ і науковців, повторні запрошення колишніх стипендіатів DAAD тощо.

Детальніше дізнатися про стипендіальні програми для України на 2015/2016 навчальний рік та ознайомитися з переліком необхідних для подачі документів можна на сайті київського представництва DAAD: http://www.daad.org.ua.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram