Версія для друку

«Локальну політику» вивчатимуть в ДНУ держслужбовці

Вчора підписаний Меморандум між Дніпропетровським національним університетом ім. О. Гончара, Гуманітарною академією ім. О. Гейштора (Польща) та Дніпропетровською облрадою про впровадження програм підвищення кваліфікації посадовців органів регіонального врядування відповідно до реформи з децентралізації влади.

За основу курсу післядипломної освіти «Локальна політика» взяті відповідні програми, що викладаються держслужбовцям у Польщі, випускники отримуватимуть український і польський дипломи. Запозичення польських курсів пояснюється тим, що сьогодні за основу реформ з децентралізації влади в Україні береться саме польський досвід децентралізації. Хоча, як застеріг ректор Гуманітарної академії міста Пултуска Адам Косескі, польський досвід також не досконалий, потребує виправлення і трансформації в українських реаліях. «Краще вчитися на чужих помилках, – застеріг пан Адам, – що ми й будемо робити, трансформуючи наші навчальні курси під потреби ваших органів місцевого врядування».

Ректор Дніпропетровського національного університету Микола Поляков зазначив, що співпраця з польськими університетами триває вже більше 15 років, зокрема з Гуманітарною академією – вісім років, тому досвід подібної роботи накопичений великий. «Значна увага буде приділена досвіду Європейського союзу в правових, адміністративних та фінансових питаннях регіональних органів влади, – наголосив Микола Поляков. – До лекцій та семінарів з цих питань планується залучати провідних фахівців Гуманітарної академії та Варшавського університету. Дисципліни, наближені до побудови та розвитку регіональних органів влади в Україні, планується викладати як провідними фахівцями ДНУ, так і фахівцями-практиками, які працюють в органах місцевого самоврядування Дніпропетровської області. Такий підхід дозволить реалізувати достатньо гнучку програму підвищення кваліфікації і в подальшому широко впроваджувати її на потребу місцевого самоврядування Дніпропетровської області».

Навчальні дисципліни нового курсу охоплюватимуть усі сучасні аспекти діяльності місцевих органів влади. Зокрема, це такі дисципліни: «Моделі адміністрацій держав ЄС», «Право ЄС», «Регіональна політика в ЄС», «Менеджмент в органах державної влади та органах місцевого самоврядування», «Регіональні та муніципальні цільові напрями».

Наприкінці зустрічі ректор Гуманітарної академії міста Пултуска Адам Косескі вручив ректору ДНУ ім. О. Гончара Миколі Полякову та голові Дніпропетровської облради Євгену Удоду почесну нагороду – Золоту медаль Миколая Коперника.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram