Версія для друку

Посол ЄС в Україні Ян Томбінські: «Можна на все дивитися з позиції шансу, а можна – з позиції ризику»

У компетентнісному центрі Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара пройшов телеміст Представництва ЄС в Україні. У відеоконференції взяв участь Посол ЄС, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінські, а також представники Української академії банківської справи Національного Банку України в Сумах.

Телеміст, який проходив у рамках інформаційної кампанії «Будуймо Європу в Україні», був організований за сприяння інформаційних центрів ЄС у Дніпропетровську та Сумах. ДНУ представляли координатор Європейського центру Євросоюзу при університеті Ірина Сова та студенти й викладачі економічного факультету і факультету суспільних наук та міжнародних відносин. «Інформаційний центр Європейського Союзу при ДНУ був відкритий в жовтні 2007 року, – розповіла Ірина Сова. – Одним з наших завдань є розповсюдження інформації про Європейський Союз, ми бачимо значний інтерес до питань Європейської інтеграції серед студентів, аспірантів, викладачів нашого вузу, а також вузів нашого міста. Регулярно за участю нашого Центру для студентів проводяться «круглі столи», де вони з великим інтересом беруть участь в дебатах з європейських питань».

Під час прямого включення Ян Томбінські розповів про поточний стан відносин ЄС – Україна, а також перспективи подальшої співпраці в умовах імплементації Угоди про асоціацію. «Менше десяти днів відділяють нас від підписання Угоди про асоціацію, – урочисто промовив Ян Томбінські. – Напередодні цієї важливої події для України та Європи ми поділимося з вами поглядами, можливостями і викликами, які пропонує Асоціація. Вона передбачає нові зобов’язання для ЄС, щоб ефективно допомогти Україні. Потрібно усвідомити, що Європейський союз – це, в першу чергу, інструмент для того, щоб якнайкраще використати природні можливості й потенціал країни. Сьогодні Україна могла б бути державою, яка допомагає іншим, а не просить у них допомоги. Адже потенціал України може зробити її потужною конкурентоспроможною країною. Тож сьогодні в рамках Угоди про асоціацію постає питання, як використати досвід європейських країн, щоб цей український потенціал запрацював для України. Я був дуже зацікавлений інформацією, що 30% українських старшокласників обирають технічні спеціальності для подальшого навчання. У країнах ЄС цей показник становить 7%. Тож Україна має величезні можливості, щоб поставити власну економіку на нові шляхи. Другий потенціал пов'язаний з новітніми технологіями. Ми бачимо фантастичні успіхи українців, які працюють у міжнародних компаніях. Чому вони не працюють в українських компаніях, які продають свої продукти? На велику увагу заслуговує також аграрний сектор. За останні півроку експорт української продукції до ЄС зріс на 24%: Україна може бути дуже спеціалізованою країною, якщо розглядати ці можливості в контексті новітніх технологій», – наголошував пан Посол.

«Я все це говорю для того, що на все можна дивитися з позицій шансу, а можна – з позицій ризику, – продовжив Ян Томбінські. – Звичайно, ризики завжди є. Україні потрібні багато реформ. Нормальний громадянин думає про те, щоб йому була надана стабільність. А реформи – це постійна зміна. Тож потрібно усім показати перспективу, для чого ці зміни потрібні. Але якщо ми не почнемо рухатися у зазначеному європейському напрямку, то ніяких позитивних результатів не побачимо. Такий мій месидж до вас».

Представники Сум та Дніпропетровська по черзі задавали актуальні запитання Яну Томбінські. Учасники телемосту цікавилися у високоповажного співрозмовника європейськими можливостями для українських студентів, які галузі виробництва України є цікавими для ЄС. Студенти прохали навести приклади ефективної боротьби з корупцією та приклади успішних реформ вищої освіти, які могла б використати Україна; переймалися тим, чи не виявиться інтегрування України до ЄС декларативним, і яку справжню користь від цього процесу матиме наша країна.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram