Версія для друку

Україна має стати європейською не лише за географією, а й за духом

Президент України Петро Порошенко зустрівся зі студентами ДНУ ім. О.Гончара. Він представив молоді «Стратегію розвитку – 2020» і запевнив, що в Україні є всі можливості і політична воля для її реалізації.

Відповідаючи на бурхливе й емоційне вітання, Петро Олексійович зазначив, що саме щирістю і відкритістю йому запам’яталася остання зустріч у Палаці студентів ДНУ імені Олеся Гончара, яка проходила у листопаді минулого року. Ректор ДНУ Микола Поляков подякував Президентові за увагу до університету і наголосив, що студентська аудиторія налаштована на відверте спілкування. Відмовившись від підготовленої заздалегідь промови, Президент звернувся до студентів: «Чому молоді люди сьогодні так прагнуть реформ? Тому що вони впевнені, що побачать результат. 2020 рік не за горами, це всього за шість років, і я вас запевняю, що у 2020 році ЄС задовольнить заяву України про вступ до ЄС. У 2014 році в Україні змінилася епоха, ми підписали і ратифікували «Угоду про асоціацію з ЄС». Але далі потрібно не розмовляти гаслами, а виконувати Копенгагенські і Маастрихтські критерії членства в ЄС. Багато країн вже виконали ці критерії, й Україні вони під силу», - наголосив Президент України.

«Стратегію розвитку – 2020» представляли заступник Голови Адміністрації Президента України Дмитро Шимків та Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Зокрема, Дмитро Шимків зазначив, що це стратегія довгострокового розвитку держави, яка містить і стабілізаційні заходи для сучасної економіки і першочергові реформи. «Протягом останніх місяців українська нація сформувалася навколо трьох основних ідей: гідність, свобода, майбутнє. Революція гідності, війна за свободу і незалежність нашої держави і прагнення України стати насправді європейською державою нині уособлюють українську ідею», - наголосив Дмитро Анатолійович. Досягнення 35 основних критеріїв членства України в ЄС, що втілюють європейські стандарти якості життя, команда Президента бачить у реалізації чотирьох основних векторів:

- сталий розвиток України;

- безпека держави, бізнесу і громадян;

- відповідальність і соціальна справедливість;

- гордість за Україну в Європі та світі.

Усього передбачається реалізувати 62 реформи в різних галузях, 10 з яких для України є першочерговими. Серед найголовніших виділили судову реформу, реформу системи національної безпеки, реформу державного управління, що передбачає децентралізацію влади, податкову реформу, дерегуляцію підприємницької діяльності, що дозволить залучити нові інвестиції, і реформу системи охорони здоров’я. Також «Стратегія – 2020» передбачає реалізацію програми енергонезалежності України.

Віце-прем’єр-міністр Володимир Гройсман акцентував увагу на реформі системи врядування в державі. «Вибори дають можливість підпорядкувати владу людям. Ми маємо впровадити нову якість послуг та вирішення повсякденних питань громадян на місцях. Громадяни мають впливати на рішення влади», - зазначив Володимир Борисович. На думку Віце-прем’єр-міністра, реформа системи врядування має сприяти активізації економічного життя в регіонах, оновлення інфраструктури і росту відповідальності громад.

Президент України Петро Порошенко зазначив, що сьогодні більше 70% українців підтримують євроінтеграційний рух України, і тому має консолідовано працювати з Парламентом і Урядом, щоб і на законодавчому, і на виконавчому рівні здійснити необхідні перетворення. Наостанок Президент разом зі студентами заспівав Гімн України та на прохання найактивніших роздавав автографи та позував для «selfie». Не вдалося уникнути автограф-сесії й позування для «selfie» й голові Дніпропетровської облдержадміністрації Ігорю Коломойському.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram