Версія для друку

Візит до ДНУ представників Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні

На зустріч зі студентами Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара завітали представники Посольства США в Україні: радник з політичних питань Посольства США в Україні пан Алан Перселл, заступник радника з економічних питань пані Енн Бенжамінсон, а також інші співробітники Посольства.

Своє спілкування з університетською молоддю – майбутніми політологами, соціологами, міжнародними економістами, журналістами та юристами – дипломати провели у простій та невимушеній атмосфері. Розпочали гості із самопрезентації та розповіді про діяльність тих відділів американського посольства, які вони представляють.

Зокрема, виявилося, що пан Алан Перселл вже добре знайомий із нашим містом. «Протягом 1999 року я жив у Дніпропетровську: на початку своєї дипломатичної кар’єри тут, у вашому університеті, я викладав політичну науку. Це було частиною мого життя, тож я дуже радий знову приїхати сюди. І сьогодні я неабияк вражений тими дивовижними змінами, які відбулися в Дніпропетровську за ці 15 років. Тепер це зовсім інше місто!», – відзначив дипломат.

Багато цікавого в сучасному Дніпропетровську відкрила для себе також заступник радника з економічних питань Посольства США пані Енн Бенжамінсон, яка працює в Україні лише кілька місяців. «Я побачила тут багато цікавих речей, які стосуються економічної галузі. Насамперед, Дніпропетровськ приваблює мене активним розвитком високотехнологічного виробництва (згадаймо хоча б Південний машинобудівний завод імені О.М.Макарова), промислового, сільськогосподарського та наукового секторів», – поділилася своїми враженнями Е.Бенжамінсон. «За умов того великого потенціалу, яким володіє Україна у цих сферах, нашим завданням є не лише зміцнення двосторонніх економічних стосунків, але й допомога вашій країні у співробітництві з Європейським Союзом, інтеграції у європейський ринок та залученні іноземних інвестицій задля її економічного розвитку», – підкреслила пані Бенжамінсон.

Також впродовж зустрічі американські дипломати неодноразово зазначали, що майбутні економічні зрушення України багато в чому будуть залежати й від успішного подолання корупції. Вони наголосили, що Україна далеко не перша в історії країна, якій доводиться проводити антикорупційні та серйозні економічні реформи, й нагадали про успішний досвід в цьому питанні Сполучених Штатів Америки. «Перед Україною зараз стоїть багато викликів. Та не зважаючи на всі складні обставини, в уряду України зараз немає іншого вибору, немає шляху назад. Нині ваша країна повинна провести структурні реформи в усіх сферах, які, можливо, часом будуть досить повільні, складні чи навіть ризиковані». Крім того, ключовим фактором економічного зростання України, на думку іноземних гостей, має стати й людський ресурс. «Якщо ви справді хочете жити чесним і справедливим способом, кожен з вас має максимально долучитися до спільної справи з усунення корупції та робити на цьому шляху все від нього залежне. Отже, базуючись на глибоких системних реформах, побудувавши ефективну комунікацію всередині суспільства й поступово втілюючи свої вимоги і амбіції – тільки так Україна зможе досягти значних змін», – упевнені дипломати.

У свою чергу, дніпропетровські студенти подякували американським гостям за нещодавно надану фінансову допомогу Уряду США на потреби військових, переселенців зі Сходу та Криму, а також інші види підтримки і співробітництва. Далі між іноземними дипломатами та студентами ДНУ розпочався активний діалог. Дніпропетровську молодь, насамперед, цікавила думка американських дипломатів про можливу допомогу США у контролі за східними кордонами та відбудові зруйнованих територій, їхнє бачення президентської програми розвитку «Стратегія-2020», поради щодо залучення іноземних інвестицій й підвищення конкурентоспроможності українських товарів на європейському ринку, рекомендації щодо вирішення проблем ведення бізнесу в Україні. Крім того, молодь Дніпропетровська попросила гостей оцінити фаховий рівень українських студентів, а також дати свої рекомендації стосовно ефективного реформування української освітньої системи. «Українські студенти неабияк дивують нас глибоким знанням іноземних мов та обізнаністю із багатьох економічних, історичних та соціальних питань – це те, чого немає у американських студентів. Проте американська молодь більш схильна до завзятого обговорення своїх ідей. Тому ми порадили б вам, молодим українцям, заохочувати себе до активних дискусій, невпинно підвищувати аналітичні здібності, і в купі із володінням іноземними мовами це дасть чудові результати!», – наголосили гості.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram