Версія для друку

Інжинірингова школа у ДНУ

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара в рамках спільного соціального проекту з компанією Noosphere Ventures розпочинається новий набір студентів до Інжинірингової школи. Протягом жовтня-грудня 2014 року студенти зможуть ознайомитися з технологією управління в online-сфері бізнесу.

У минулому навчальному році слухачами Школи вже стали 30 студентів старших курсів ДНУ ім. О.Гончара, а саме: студенти факультету прикладної математики, факультету фізики, електроніки та комп’ютерних систем, факультету міжнародної економіки, механіко-математичного, економічного та фізико-технічного факультетів.

Тоді Інжинірингова школа стартувала з відкриття Лабораторії проблематики створення IT-систем та проведення програми «Проектний менеджмент» для старшокурсників, аспірантів, програмістів і випускників різних спеціальностей, які готові пов'язати свою професійну діяльність з IT-сферою. До роботи Школи були запрошені успішні винахідники технологій і нещодавно дипломовані студенти, які мають цікаві наукові ідеї та концепції зі сфери IT-технологій. Позаяк, за задумом організаторів, Інжинірингова школа мала стати для дніпропетровських студентів своєрідним центром досліджень й проектної діяльності, де вони отримали б можливість розробити власні інноваційні проекти, придатні для використання промисловістю й бізнесом.

Відтак, у процесі занять для учасників Школи були створені максимально сприятливі умови для розкриття їхнього особистісного та професійного потенціалу. «Тоді нашим «першопрохідникам» вдалося пройти складну систему відбору, включно зі співбесідою та мотиваційним есе. А потім протягом двох з половиною місяців кожен з них мав можливість продемонструвати своє вміння працювати в команді під керівництвом досвідчених менторів (топ-менеджерів компанії Noosphere Ventures), – розповідає керівник Інжинірингової школи, асистент кафедри матеріального забезпечення ЕОМ факультету прикладної математики ДНУ Тетяна Булана. – Спочатку слухачі програми «з перших вуст» оволодівали азами проектного менеджменту: дізналися про основні поняття й підходи моделей сучасного бізнесу, розглянули загальні інструменти реалізації проектів, а також отримали практичні рекомендації щодо створення повноцінної IT-системи: від ідеї до виведення готового продукту на ринок. Переконані, що подібні знання дозволять нашим студентам краще зорієнтуватися на ринку праці», – говорить пані Тетяна.

На практичних заняттях, розділившись на чотири команди, учасники розробляли моделі власних стартап-проектів та під керівництвом менторів перевіряли їх на життєздатність. На фінальному занятті програми студенти представили на розсуд журі свої проекти. Журі, що складалося з менторів та запрошених спеціалістів інших IT-компаній, оцінювало командну роботу студентів за кількома критеріями: ефективність бізнес-моделі, креативність ідеї, розкриття етапів проекту, оцінки ризиків та інші. У результаті визначилася команда переможців – нею стала команда «Immortals» з власним проектом інноваційної платформи для управління роботами у реальному часі. Друге місце посіла команда «ТоБіДам», яка презентувала проект електронної дошки об’яв, де люди можуть обміняти товари. Вартий уваги був і соціальний проект команди «MIRLE» (Maximum Individual Resultative Education) – актуальний ресурс, який дозволяє за короткий проміжок часу найбільш ефективно отримати необхідну інформацію для індивідуального навчання. У команди «YourCareer» був представлений проект, який відповідає на не менш важливі запитання студентів: де пройти практику? як знайти роботу? чи можливо працевлаштуватися без досвіду роботи?

Наприкінці навчання в Інжиніринговій школі усім слухачам були видані свідоцтва про участь у програмі «Проектний менеджмент», а її найактивнішим учасникам – ще й призові сертифікати за демонстрацію чудових аналітичних навичок та прояви ініціативності. Такі сертифікати про успішне проходження програми Школи нині дозволяють студентам стати до роботи у будь-якому з проектів групи компаній Noosphere, де є відповідна вакансія (без проходження випробувального терміну (ІС) та з автоматичним присвоєнням категорії за наявністю відповідних навичок) або ж отримати від компанії рекомендаційного листа. Зазначимо, що одна із випускниць Інжинірингової школи вже поповнила ряди співробітників компанії Noosphere Ventures на посаді Researcher.

У рамках співпраці Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара і компанії Noosphere Ventures зараз також розробляються програми Лабораторії проблематики створення IT-систем («Проектний менеджмент», «Архітектура високонавантажених систем», «Data Mining», «Юзабіліті та поведінковий аналіз») для співробітників університету, де вони зможуть виявити себе у якості слухачів, менторів, керівників та членів журі.


Програма "Проектний менеджемент"

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram