Версія для друку

Стипендії фізтехівцям від фонду «Україна»

Дніпропетровський національний університет імені О.Гончара відвідав випускник фізико-технічного факультету ДНУ, Президент України 1994-2005 р., нині президент Фонду підтримки обдарованої молоді «Україна», Почесний доктор ДНУ Леонід Кучма.

У Великій залі Палацу студентів ДНУ пройшло розширене засідання Вченої ради ДНУ ім. О.Гончара за участю Леоніда Кучми, ректора ДНУ Миколи Полякова, заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Бориса Філатова, студентів та викладачів фізико-технічного факультету.

«Сьогодні проходить традиційна зустріч вихованців ДНУ, які закінчили університет в 1960 році. Вітаємо наших колишніх випускників і щиро запрошуємо на зустріч з альма матер та юністю», – привітав гостей ректор університету Микола Поляков. Микола Вікторович коротко ознайомив присутніх із здобутками університету за минулий навчальний рік. Зокрема, за останні півтора роки в університеті встановлено своєрідний рекорд – захищено 33 докторських дисертації співробітниками ДНУ. Другий рік поспіль, за дорученням Міністерства освіти і науки України, в університеті проходять загальнодержавні та міжнародні інноваційні форуми. У межах співробітництва з органами місцевого самоврядування виділено кошти для інвестування інноваційних проектів, що розробляють учені фізтеху. «Отже, навчальний рік завершено з помітними здобутками, які відзначені і на міжнародному, і на загальнодержавному, і регіональному рівнях», – відзначив ректор. Про успіхи університету говорив і заступник голови Дніпропетровської обладміністрації, випускник ДНУ Борис Філатов. Він наголосив: «Коли повертаєшся до рідного університету, то відразу згадуєш себе, молодого студента, який мріяв побудувати іншу країну. Майбутнє країни не полягає в політиках чи бізнесменах. Держава має майбутнє лише тоді, коли в неї є наука і є знання».

Леонід Кучма наголошує, що для нього кожна така зустріч незвичайна. «Кожен з нас колись закінчував цей прекрасний університет. Для нас такі зустрічі – це можливість згадати молодість, студентські роки. Бажаю нашій молоді широкої життєвої дороги, нам, старичкам, – як-небудь дотягти останні милі, Вченій раді університету – готувати гідні й висококваліфіковані кадри. Тому що сьогодні від вас, викладачі, залежить, хто завтра буде працювати і в КБ «Південне», і у військово-промисловому комплексі, і в інших галузях. Мені здається, що ви готуєте достойну зміну, і нам не страшно, щоб ця зміна взяла владу у свої роки і зробила те, що ми не зробили. Саме сьогодні відбувається самоідентифікація української нації, особливо в молодіжному середовищі, люди почали ставити запитання: хто я такий, якого роду-племені, яким буде завтрашній день».

Кращим студентам фізико-технічного факультету ДНУ Леонід Данилович за щорічною традицією вручив іменні стипендії президентського фонду «Україна». Цього року стипендіатами стали майбутні дослідники і науковці – п’ятикурсники Антон Головко, Анастасія Кизименко, Катерина Мороз, Ярослава Кривенко, Сергій Плетінь, Ілля Сидоров та студент четвертого курсу Дмитро Утва. Від імені студентів зі словами вдячності виступив Ілля Сидоров: «Висловлюємо глибоку подяку за високу оцінку наших здобутків та вручення іменних стипендій. Дякуємо професорсько-викладацькому складу фізтеху. Нам завжди допомагають наші викладачі – це люди вищої проби, фахівці найвищого ґатунку, майстри своєї справи. Вони можуть дати знання навіть тим студентам, які не завжди хочуть їх отримувати, тож такі люди заслуговують найвищої оцінки та пошани. Дякуємо і Вам, Леоніде Даниловичу, за високу оцінку наших досягнень, за те, що підтримуєте нас і матеріально, і морально, за те, що стимулюєте нас до пошуків нових знань. Бажаємо Вам міцного здоров’я, довгих років життя, і успіхів у Ваших добрих справах».

Для стипендіатів – велика честь потиснути руку колишньому Президенту України. Сергій Плетінь: «Відчуваю відповідальність за те, що мені випала така нагода – бути стипендіатом фонду. Потрапив на фізтех, бо тут навчався брат, а брат поганого не вибере. Згодом я зрозумів, що факультет – не лише знання, а й гарна школа життя». Антон Головко: «Цією стипендією мене нагородили за наукову роботу, зокрема, брав участь у Міжнародній Казахстанській конференції, де я виступав з двома доповідями – про теплові потоки та розробку сонячних електростанцій, а також за співавторство у публікації. Хочу здобути другу вищу освіту на юридичному факультеті, адже ви знаєте, що у наш час без знання законів не виживеш. Я впевнений, що моя професія буде пов’язана з моїм напрямком навчання, що стосується нетрадиційних джерел енергії. Я вже проробляв існуючі варіанти альтернативних електростанцій та пробував розробити новий тип теплообмінників».

Після завершення засідання Вченої ради ДНУ відбулася зустріч випускників ФТФ 1960 року випуску, що традиційно у вересневі дні збирає у Палаці студентів однокурсників Л.Д. Кучми. Цього року на зустріч завітали 75 випускників ФТФ-60.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram