Версія для друку

Студенти зі сходу України розпочали навчання у ДНУ ім. Олеся Гончара

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара прийняв до своєї дружньої родини близько 300 студентів з Донецької та Луганської областей.

Зокрема, за результатами вступної кампанії на І курс Дніпропетровського національного університету зараховано 230 осіб із Донецької та Луганської областей. Окрім першокурсників, до лав ДНУ були зараховані й ті абітурієнти, що встигли закінчити вдома IV курс і вже мають освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавра». Усі вони у Дніпропетровському національному університеті продовжать навчання за кваліфікацією «спеціаліста» і «магістра» – 22 та 19 осіб відповідно. Про це повідомив відповідальний секретар приймальної комісії ДНУ ім. О.Гончара Олександр Васильович Хамініч. «Загалом, до приймальної комісії ДНУ надійшло понад 8000 заяв від абітурієнтів зі східних областей. Дві третини повідомлень про бажання навчатися ми отримали в електронному виді, але були і такі вступники, що діставалися ДНУ особисто», – розповів він.

Для абітурієнтів зі сходу країни Дніпропетровський національний університет імені О. Гончара, згідно із розпорядженням МОН України, запропонував особливі умови прийому та різноманітні форми навчання: повне переведення з інших ВНЗ, допуск до занять без переведення, а також зарахування за гарантійними листами, що передбачало відстрочення подання документів (до 1 листопада 2014 року). Так, рекомендовані до зарахування абітурієнти з Донецької та Луганської областей, які, із зрозумілих причин, не змогли надати оригінали документів, надсилали на адресу приймальної комісії гарантійні листи, які прирівнювалися до особистого подання вступниками документів у встановлений термін. На сьогодні, за словами Олександра Хамініча, у Дніпропетровському національному університеті іще залишаються більше 20 студентів, від яких протягом вересня-жовтня очікуються подані у такий спосіб документи.

Найпопулярнішими факультетами ДНУ, що їх обрали для навчання першокурсники зі сходу країни, стали: Інститут філології, хімічний, механіко-математичний, економічний факультети, факультет суспільних наук і міжнародних відносин. «Практично на всіх напрямах, де у нас здійснювався набір, є представники із цих регіонів», – говорять в університеті.

Гуманітарні, економічні й технічні спеціальності зацікавили й студентів різних курсів вищих навчальних закладів Донецької та Луганської областей, які зі здачею академрізниці перевелися чи отримали право бути допущеними до відвідування занять у ДНУ імені О.Гончара. Зокрема, за повідомленням відповідального секретаря приймальної комісії ДНУ, на вакантні держбюджетні місця у такий спосіб були зараховані більше 50 осіб, а нині надійшло іще понад 80 студентських заяв на допуск до відвідування занять.

Також вступити за переведенням до Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара, окрім мешканців Донецької та Луганської областей, виявили бажання й іноземні громадяни, які раніше отримували освіту на сході України. Загалом до приймальної комісії ДНУ з приводу поновлення звернулося більше 40 іноземних студентів. Усі вони отримали спрощені умови прийому і за результатами співбесід були зараховані на відповідні місця.

Так, студент із Анголи Матеуш говорить, що йому пощастило забрати документи з Луганського національного аграрного університету. І тому в новому навчальному році вже у ДНУ він з радістю розпочне здобуття знань зі спеціальності, яка йому дуже подобається, – географії.

А от студентка українського відділення ДНУ Тетяна Тесленко з Краматорська мріяла вступити до Донецького національного університету, проте тепер найближчі п’ять років проведе у Дніпропетровську. Дівчина говорить, що за результатами ЗНО вона проходила ще у два вищих навчальних закладів Харкова, проте обрала для навчання саме Дніпропетровський національний університет. Тетяні у Дніпропетровську подобається. «Так мило і добре мне зустріли! Я зразу ж віддала документи, жодних проблем не виникло. Так швидко: лише 15 хвилин – і я студентка!», – радіє вона. До речі, в майбутньому у планах дівчини вже значиться заочне закінчення і німецького відділення Інституту філології ДНУ.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram