Версія для друку

Початок абітурієнтської кампанії

Протягом перших чотирьох днів до Приймальної комісії Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара надійшло 8 814 заяв від абітурієнтів для вступу на бакалаврські напрями, з них 5 483 – в електронній формі.

«Першу заяву в електронній формі університет отримав 11 липня у 0 годин 2 хвилини, – зазначив під час прес-конференції ректор ДНУ, професор Микола Поляков. – Абітурієнтка подала заяву на напрям підготовки «Філологія (українська мова та література)». Необхідно зазначити, що система «Єдина державна електронна база освіти», запроваджена Міністерством освіти і науки України, та безпосередньо процедура електронного прийому документів постійно вдосконалюється, в університеті створено спеціальну групу з введення даних до ЄДЕБО, і сьогодні абітурієнти можуть слідкувати за конкурсною ситуацією не тільки на сайті «Конкурс», а й на сайті ДНУ».

За інформацією, опублікованою МОН України, наразі ДНУ ім. О.Гончара посідає третє місце у рейтингу ВНЗ за кількістю поданих заяв (за освітньо-кваліфікаційними рівнями молодшого спеціаліста, бакалавра, спеціаліста, магістра). Приймальною комісією ДНУ прийнято 13 774 заяви. Випередили ДНУ Київський національний університет імені Тараса Шевченка (23 564 заяви) та Львівський національний університет імені Івана Франка (15 756 заяв).

Ректор наголосив, що цього року обсяг державного замовлення ДНУ на підготовку фахівців фактично залишився на рівні минулого року. Є невеликі зменшення на напрямки підготовки гуманітарної сфери, що стосується всіх ВНЗ України. Загалом державне замовлення університету за ОППП «бакалавр» становить 1688 місць за денною формою навчання і 140 – за заочною; за ОППП «спеціаліст» і «магістр» – 1377 за денною формою, 136 – за заочною.

Також Микола Вікторович зазначив, що в університеті створюються сприятливі умови для абітурієнтів з Донецької та Луганської областей. Зокрема, було виділено більше трьохсот місць у гуртожитках ДНУ для розселення випускників, які складали додаткову сесію ЗНО в нашій області. Зараз вони отримують результати і залишаються у гуртожитках на термін подачі документів до ВНЗ. Відповідальний секретар Приймальної комісії ДНУ, професор Олександр Хамініч зазначив, що триває процедура переведення студентів із ВНЗ Криму, які завершили навчальний рік і з нового року бажають навчатися в ДНУ. «Також можна відзначити, що в нашому ВНЗ сьогодні велика кількість заяв від бакалаврів, що закінчили ВНЗ Донецької і Луганської областей, які хочуть здобувати освіту за ОКР спеціаліста і магістра на Дніпропетровщині», – зазначив Олександр Васильович.

Для довідки:

Заяви в електронному вигляді мають право подати вступники, які бажають взяти участь у конкурсному відборі на основі атестата про повну загальну середню освіту, сертифіката (сертифікатів) зовнішнього незалежного оцінювання з конкурсних предметів. Прийом документів для тих, хто вступає на основі повної загальної середньої освіти і проходить співбесіду, складає вступні екзамени, закінчується 24 липня. Співбесіди та вступні екзамени проводяться з 25 липня до 1 серпня. Прийом заяв та документів від осіб, які для вступу мають проходити творчі конкурси, закінчується 24 липня. У ДНУ творчі конкурси проходять вступники на напрями підготовки «Образотворче мистецтво», «Дизайн» та «Журналістика». Творчі конкурси проводяться з 21 липня до 1 серпня.

Рейтинговий список абітурієнтів, які вступають на основі базової та повної загальної середньої освіти, із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення, оприлюднюється 2 серпня. Перший строк вибору вступниками місця навчання закінчується 4 серпня. Оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється 5 серпня. Другий строк закінчується 7 серпня, а оновлений список рекомендованих до зарахування оприлюднюється 8 серпня. Третій строк закінчується 10 серпня. Зарахування вступників на денну форму навчання на основі базової та повної загальної середньої освіти відбувається: за державним замовленням - 11 серпня; за кошти фізичних та юридичних осіб (за умови виконання державного замовлення відповідного напряму (спеціальності)) – не пізніше 18 серпня.

Сьогодні ДНУ пропонує абітурієнтам 68 напрямків підготовки за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» і 87 – за рівнями «спеціаліст» і «магістр».

Тарифи на навчання за кошти юридичних та фізичних осіб цього року майже не змінилися. Вони піднялися на 0,5% в порівнянні з минулим роком відповідно до вимог Закону України «Про вищу освіту». Студенти протягом всього терміну навчання сплачують ту вартість, яка була у рік їх вступу.

Всю необхідну інформацію про вступ можна знайти на сайті ДНУ www.dnu.dp.ua у розділі «Абітурієнту».

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram