Версія для друку

Польська виставка в ДНУ

У Дніпропетровському національному університеті ім. Олеся Гончара відкрилася виставка «Процес шістнадцяти», присвячена одній з трагічних сторінок польської історії. Відкрив експозицію Віце-консул Республіки Польща, доктор гуманістичних наук з історії Якуб Коралєвський.

«Процес шістнадцяти» – мало досліджена драматична сторінка польської й української історії ХХ сторіччя. Трагедія 16 представників лондонського польського уряду у вигнанні полягала в тому, що вони прибули на запрошення до участі у Ялтинській конференції, де вирішувалася доля європейських народів на завершальній стадії Другої світової війни, але були заарештовані в Москві попри всі норми міжнародного права, засуджені та ув’язнені.

«Ця частина історії мало відома навіть у Польщі. Ця виставка демонструє суспільству, що завжди є вибір, є альтернатива, але за неї необхідно боротися, її необхідно виборювати. Більшість тих діячів, про яких розповідає презентована експозиція, віддали своє життя за демократичні цінності, за те, щоб надати Польщі альтернативу демократичного розвитку після Другої світової, – наголосив Якуб Коралєвський. – Долі більшості з цих діячів склалися трагічно, а вони могли стати справжньою елітою Польщі після Другої світової».

«Серед діячів цього польського уряду у вигнанні, що зазнали репресій радянського уряду, був і Станіслав Ясюкович, син видатного діяча нашого краю Ігнатія Ясюковича, – наголосив Сергій Іванович Світленко. – Ігнатій Ясюкович прибув наприкінці ХІХ сторіччя на Катеринославщину, в село Кам’янське (нині Дніпроджержинськ), став директором металургійного комбінату. Він був не тільки знаковим підприємцем, а й активним громадським діячем, меценатом. Ця виставка демонструє, що польські діячі не шкодували свого життя для утвердження державницьких ідей, відродження Польщі на засадах демократії і незалежності. Для нашої молоді це чудовий приклад».

За словами Віце-консула пана Коралєвського, історичний факультет ДНУ обрано не випадково, адже він нині є одним з найпотужніших наукових центрів в Україні з вивчення українсько-польської історії та реалізує програми наукових та академічних обмінів з польськими університетами. Сергій Іванович Світленко розповів, що минулого року ДНУ приймав першу українсько-польську археологічну експедицію у складі викладачів, аспірантів і студентів Вроцлавського університету, цього року друга експедиція відбудеться у воєводстві Нижня Селезія, куди за 10 днів відбуде делегація викладачів, аспірантів і студентів з ДНУ. Також історичний факультет бере активну участі у роботі українсько-польської комісії експертів з питань удосконалення змісту шкільних підручників з історії та географії.

Дніпропетровську польську громаду «Огнисько» на зібранні представляв голова Антон Яновський. Він розповів про діяльність громади з відродження народних традицій, польської мови і культури у земляцтві та запросив молодь до співпраці.

Експозиція працюватиме до 10 липня 2014 року.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram