Версія для друку

«Відмінна» креативність

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара пройшов відкритий захист дипломних робіт студентів спеціальності «Дизайн».

Щороку Палац студентів ДНУ гостинно приймає випускників кафедри образотворчого мистецтва та дизайну для урочистої презентації їхніх дизайнерських проектів. Традиційно в цей день просторі холи Палацу перетворюються на велику галерею яскравої креативної думки юних митців. У цій експозиції – дивовижний світ книжкових ілюстрацій, оригінальні графічні рішення соціальних плакатів, практичні дизайнерські розробки іміджевих упаковок, проекти фірмового стилю магазинів, закладів харчування та інше.

Різноманіттям представлених студентських робіт вражений голова державної екзаменаційної комісії, кандидат мистецтвознавства, професор ПДАБА Сергій Борисович Ревський. «Мені приємно спостерігати високий професійний рівень сьогоднішніх дипломантів. По-перше, усі авторські проекти мають особливий ідейний задум і базуються на глибоких філософських концепціях. Втілюючи надзвичайно цікаві і водночас складні теми, студенти змогли якнайкраще використати свої широкі творчі можливості. Зокрема, вони добре попрацювали у різноманітних техніках та представили на наш розсуд багато новітніх і технологічних дизайнерських рішень. Водночас роботи випускників характеризуються тонким, ювелірним і, я би навіть сказав, «аристократичним» виконанням».

Наприклад, цікавий авторський проект візуально-графічного комплексу музичного гурту «Enigma» представила студентка Аліна Брунь. Дівчина відзначає, що професійні музиканти зазвичай добре розуміють важливість художнього оформлення свого музичного матеріалу. «Гурт «Enigma» – це виключно студійний проект, а значить, він потребує додаткової рекламно-інформаційної продукції. Саме тому я вирішила створити дизайнерське колекційне видання гурту, у яке входять: захисний футляр, сім музичних дисків, а також постери з історією гурту та фотографіями учасників. Для його створення я використовувала різні техніки: векторну графіку, ілюстрації, фотоколажі і навіть відбитки на склі – все для того, аби дискографія гурту отримала нове графічне переосмислення. Тому що, на моє переконання, обкладинка альбому – це завжди найкраща реклама для кожного музиканта», – пояснює Аліна.

Ґрунтовно підійшла до своєї дипломної розробки і Вікторія Пашко, яка запропонувала дизайнерську серію упаковок для колекції шоколаду «Різдвяні свята». Для втілення своєї авторської концепції студентка попередньо опрацювала народну літературу і на її основі створила власні стилізовані образи на різдвяну тематику (зимові українські пейзажі, різдвяна зірка, «коза», ангели тощо). «Упаковки шоколадної продукції, які я пропоную, конструктивні, ергономічні і призначені для широкої категорії споживачів. Усі коробки прикрашені індивідуальними етнічними мотивами. Як на мене, такі упаковки мають створити у покупців казковий, знайомий з дитинства настрій, а вкладені до кожної коробки особисті привітання нададуть продукції ще більш святкового шарму».

Серед інших відзначених робіт студентів-дизайнерів ДНУ були також: проект стилістично-графічного трактування творів Х.Л. Борхеса Ганни Хотиненко, розробка фірмового стилю магазину «6 соток» Анастасії Сколкової та дизайн комплекту упаковок парфумерно-косметичних товарів від Юлії Білецької. Загалом свої дипломні розробки того дня захищали вісім дизайнерів-випускників ДНУ.

Поряд з тим у Палаці студентів експонувалися й творчі роботи студентів спеціальності «Образотворче мистецтво». А саме: станкові живописні картини – пейзаж «Симфонія міста мого» від Маргарити Колесник, серія натюрмортів «Народні свята Придніпров’я» від Тетяни Виноградової та серія пейзажів «Вітри» від Анастасії Малової.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram