Версія для друку

Студенти та науковці ДНУ візьмуть участь у археологічних розкопках у Польщі в рамках II Міжнародної українсько-польської археологічної експедиції

Про це днями на прес-конференції в інформаційному агентстві "Мост-Днепр" повідомили голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод та декан історичного факультету ДНУ, професор Сергій Світленко.

Прес-конференція розпочалась із привітання Євгена Удода: "Минулого року було прийнято рішення щодо продовження співпраці із Вроцлавським університетом. Сьогодні я можу повідомити, що у нас все виходить, з чим і вітаю ректора Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара Миколу Полякова, Вас, Сергію Івановичу, всіх аспірантів, студентів і науковців".

7 липня представники ДНУ від’їжджають до міста Вроцлава, де протягом тижня будуть проводитися розкопки біля лицарського замку на горі Громик. "Пройшов майже рік з того часу, як ми із польськими колегами знайшли багато артефактів на місці Кодацької фортеці, – розповів декан історичного факультету ДНУ Сергій Світленко. – Тоді було започатковано важливий науковий і просто людський діалог між нашими регіонами, що є свідченням перших кроків України до євроінтеграції. У складі нової делегації будуть представники науково-педагогічних кадрів, аспіранти, магістранти і студенти першого курсу – усього 10 осіб. Вони матимуть нагоду побачити дослідницьку культуру польських археологів, звернути увагу на її традиції. Вважаю, що і науковцям, і освітянам, і студентам поїздка запам’ятається на все життя".

Сергій Іванович підкреслив, що гора Громик є дуже цікавим місцем з точки зору історії та археології. Відомо, що колись вона була осередком давньої цивілізації. У дохристиянські часи там правили язичницькі культи, а в епоху середньовічного лицарства було зведено замок. "Є думка, що це надзвичайно перспективне місце: наявність кількох культурних шарів може дати зразки різного роду артефактів", – зазначив професор.

"Минулого року ми отримали величезний досвід, поспілкувалися зі своїми польськими колегами, – розповів Ярослав Ярошенко, магістр ДНУ ім. Олеся Гончара. – У нас було багато відкриттів, як археологічних, так і суто людських. Ми дізналися, як проходять у Польщі розкопки, познайомилися із польською методологією польових досліджень. Від цієї експедиції чекаємо нових контактів", – підкреслив він.

Сергій Світленко відзначив, що дослідження історії нашого краю, які проводяться спільно з обласною радою, сприяють посиленню інтересу абітурієнтів дніпропетровських ВНЗ до археологічної науки. "Ми відкриваємо у ДНУ аспірантуру із археології, – розповів декан історичного факультету. – Лічені університети нашої країни готують археологів вищої кваліфікації, а ми можемо похвалитися тим, що в нас вже є два доктори археології. Сподіваємося, що наші магістранти через півроку зможуть вступити до аспірантури, і ми розпочнемо підготовку висококваліфікованих археологів".

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram