Версія для друку

Україна є пріоритетом у зовнішній політиці Чехії

На цьому наголосив Міністр закордонних справ Чеської Республіки Любомір Заоралек під час зустрічі зі студентами у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара. До складу урядової делегації також увійшли Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Іван Почух, Генеральний консул Чеської Республіки в Донецьку Ондрей Моравек та інші високопосадовці.

Вітаючи представницьку делегацію Уряду Чехії, ректор Микола Поляков наголосив, що Дніпропетровський університет має славні традиції співпраці з європейськими університетами і науковими установами. «Наразі в університеті діє більше 40 угод із університетами країн Європи, згідно з якими здійснюється активний обмін викладачами, узгоджуються навчальні плани для студентської мобільності, захищаються дипломні проекти та PhD дисертації під подвійним керівництвом українських та європейських учених. Нині ДНУ співпрацює з Національною бібліотекою Чеської Республіки. Враховуючи, що студенти університету за навчальними планами та факультативно вивчають більше 20 іноземних мов, ми маємо чудові перспективи для розширення співпраці», – зазначив ректор.

Розмова пана Любоміра Заоралека зі студентами також була присвячена питанням європейської інтеграції України. «Сьогодні Україна є пріоритетом у зовнішній політиці Чеської Республіки. Світ для нас не закінчується на кордоні Чехії, і нинішні події в Україні є дуже важливим для нас. Ми бачимо, що відбувається на Сході та в Криму й усвідомлюємо, що це грубе порушення усіх європейських норм і загроза загальноєвропейській безпеці, – наголосив Міністр. – Чехія вже пройшла довгий і важкий шлях трансформації від соціалістичного ладу до демократичного суспільства. Україна має розуміти, що підписання Угоди про Асоціацію з ЄС – тільки початок цього шляху. Мі пропонуємо свій досвід, свою допомогу, але українці самі мають вирішити, в якій країні вони хочуть жити. Ви, молоде покоління, маєте вирішити, в якій країні хочете жити, і працювати для досягнення цієї мети». Міністр закордонних справ Чеської Республіки зазначив, що його країна прийняла на лікування 39 осіб, що постраждали внаслідок сумнозвісних подій на Майдані, а сьогодні Чехія готова надавати медичну допомогу пораненим на Сході.

Студентів цікавила думка пана Любоміра Заоралека про європейські перспективи України, його ставлення до порушення Росією Будапештського Меморандуму та коли у процесі демократичних перетворень у Чехії було досягнуто «точки неповернення» до старого режиму. Пан Міністр дав розлогі відповіді на всі запитання.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram