Версія для друку

Зустріч студентів-політологів ДНУ з представниками Місії ОБСЄ в Україні

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулося чергове засідання політичного дискусійного клубу «Форум», участь в якому взяли і представники Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні.

Зокрема, спостерігачі з Організації з безпеки та співробітництва в Європі П’єр Дей, Сокол Бега та Алекс Мельбурн заслухали доповіді студентів факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ про перебіг виборчого процесу позачергових виборів Президента України в Дніпропетровську. Випускники і студенти ДНУ поділилися з присутніми досвідом своєї участі у нинішньому виборчому процесі, де вони виступають у якості спостерігачів та членів окружних і дільничних виборчих комісій.

У свої виступах молоді політологи зосередилися, насамперед, на розгляді різних ускладнень, що виникають у ході підготовки виборчих дільниць міста. Так, випускниця Василіса Трофимович, яка зараз працює членом окружної виборчої комісії № 29 Ленінського району Дніпропетровська, відзначає помітне недоукомплектування виборчих комісій (внаслідок унеможливлення нині залучення адміністративного апарату, відміни участі членів ДВК-кураторів через зняття з перегонів тих чи інших кандидатів, використання старих списків членів ДВК чи простої відмови людей). Розповідає студентка IV курсу Олена Гусарова, яка працює членом ДВК Жовтневого району Дніпропетровська: «Наприклад, на моїй виборчій дільниці зараз працюють лише дев’ять чоловік (і це включно з трьома керівниками) із необхідних дванадцяти. Тому, думаю, у день виборів нам фізично буде доволі складно обслужити 2500 закріплених виборців. На інших дільницях, наскільки я знаю, ситуація подібна». Також дівчина акцентує увагу на зміненій системі підготовчих тренінгів для працівників комісій – через стислі терміни проведення виборів бажаючі працювати членами ДВК сьогодні проходять лише один тренінг. І це дається взнаки, говорять політологи. «Я вже вдруге беру участь у виборчому процесі (на минулих парламентських виборах працювала секретарем ДВК), – говорить Олена Гусарова, – і відзначаю для себе відсутність будь-якого досвіду у людей, які залучаються до дільничної роботи. Через свою професійну невпевненість такі люди нерідко чинять зриви в роботі дільниць, в останній момент відмовляючись від своєї участі, і нам доводиться в дуже короткий термін закривати вакансії. Як я бачу вирішення цієї проблеми? На мою думку, бажаючим стати членами ДВК просто варто більше читати про свої обов’язки (загальна інформація з сайту ЦВК, пам’ятки членам ДВК тощо), а також спілкуватися з тими, хто вже працював на дільницях».

На необхідності формування професійного корпусу учасників виборчої процесу наголосив у своєму пояснювальному слові й модератор заходу – кандидат політичних наук, доцент кафедри політології ДНУ Віктор Іванович Пащенко. Також він звернув увагу студентів на інше важливе питання під час виборів, а саме – довіри до соціальних опитувань. Зокрема, Віктор Іванович закликав з обережністю ставитися до результатів різних соцопитувань, позаяк в українських реаліях вони дуже часто перетворюються на одну із політичних технологій з маніпулювання суспільною думкою, а тому не є об’єктивними. «Завжди необхідно уважно перевіряти історію тих служб, які проводять дослідження. Тому що у своїй роботі ви маєте спиратися лише на результати компаній, які мають гарну репутацію», – порадив молодим політологам Віктор Іванович.

Підсумовуючи засідання клубу, Віктор Пащенко як досвідчений політолог зазначив, що незважаючи на деякі особливості, хід виборчого процесу в Україні все-таки поступово вдосконалюється і стає більш конкурентним. А тому закликав вихованців ДНУ ще зі студентської лави отримати свій перший досвід учасників виборчого процесу у якості членів виборчих дільниць, що, безумовно, буде корисним для них як майбутніх політологів.

Насамкінець зустрічі до студентів ДНУ звернувся учасник Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ в Україні Сокол Бега, який розповів про її мету. Він повідомив, що Місія ОБСЄ в Україні розпочала свою роботу з 21 березня 2014 року і представлена 200 експертами у дев’яти містах країни. У Дніпропетровську працюють 14 спостерігачів із різних країн Європи, завдання яких поспілкуватися з різними представниками суспільства, щоби зробити свій внесок у зменшення соціальної напруги та посприяти мирному діалогу громадян. «Ми вже зустрічалися з представниками місцевих органів влади, етнічними та релігійними групами Дніпропетровська, а сьогодні раді зустрічі з такою важливою частиною міста, як ви – студенти. Ми тут, щоби послухати вас!», – наголосив пан Бега. Відтак, усі бажаючі студенти-політологи Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара змогли в особистому порядку поставити найбільш важливі запитання експертам з Європи.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram