Версія для друку

Влада зацікавлена в ініціативах молоді

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара відвідав радник голови Дніпропетровської облдержадміністрації Борис Трейгерман. Він зустрівся з керівництвом і студентами університету для обговорення нових підходів до реформування й оптимізації системи освіти.

Під час зустрічі з ректором ДНУ Миколою Поляковим йшлося про сучасні здобутки вищої школи і проблеми, які потребують вирішення на державному і регіональному рівнях. Зокрема, Борис Михайлович зазначив, що після проведення спільної наради представників обласної влади і Ради ректорів, після ознайомлення з усіма освітянськими ланками: дошкільна освіта, загальна освіта, професійно-технічне навчання та вища школа, - було окреслено коло проблем, які потребують особливої уваги. Микола Вікторович передав на розгляд кілька законодавчих ініціатив від керівництва ДНУ, що потребують реалізації на державному рівні.

Також ректор наголосив на останніх здобутках ДНУ, найпоказовішим з яких є визнання високого рівня нашого університету європейськими партнерами: «Взагалі ми маємо угоди про співробітництво з сотнею наукових установ та університетів Європи, Америки, Азії. Сьогодні успішні студенти ДНУ мають змогу отримати два дипломи: український та європейського університету-партнера. Наприклад, у межах договору про академічний обмін між Університетом прикладних наук міста Міттвайда (Німеччина) та ДНУ студенти факультетів міжнародної економіки та прикладної математики українського та німецького університетів паралельно отримують бакалаврський ступінь з економічних спеціальностей в обох країнах. Діють угоди про навчання у Франції студентів економічного факультету та захист дипломів під подвійним керівництвом. Також є кілька прикладів захисту кандидатських дисертацій та здобуття ступеню PhD під подвійним керівництвом науковців ДНУ і університетів Європи».

Микола Вікторович зазначив, що наші студенти і аспіранти постійно отримують гранти за державною програмою освітнього стажування. Наприклад, з хімічного факультету 7 студентів, аспірантів та науково-педагогічних працівників стажувалися в Оксфордському університеті (Великобританія), Джексонському університеті (США), Віденському університеті (Австрія), Університеті ім. Лунд (Швеція), Берлінському технологічному університеті (Німеччина). Також ректор відзначив, що зараз у ДНУ навчається близько 300 іноземних студентів. Серед студентів та слухачів підготовчого відділення для іноземців є представники 28 країн. Протягом останніх 15 років університет готував фахівців для 50 країн світу.

Особлива увага під час зустрічі приділялася шляхам залучення інвестицій в економіку Дніпропетровської області. Борис Трейгерман наголосив, що на жовтень поточного року заплановано проведення Першого міжнародного інвестиційного форуму. У відповідь Микола Поляков передав збірку «Науково-технічні розробки ДНУ», що містить результати завершених науково-дослідних робіт та анотації інноваційних проектів для їх комерціалізації. Збірник, в першу чергу, орієнтований на потенційних бізнес-партнерів, які хочуть інвестувати кошти у впровадження на своїх виробництвах останніх наукових розробок.

Також Борис Трейгерман спілкувався зі студентами ДНУ. Він наголосив на тому, що влада готова до відкритого діалогу з молоддю. Борис Михайлович налаштував студентів - представників усіх факультетів університету на вільне спілкування, яке переросло у сміливу дискусію. Борис Трейгерман акцентував увагу на тому, що молодь покликана стати новою формацією, а для цього потрібно змінювати свою свідомість. «Молодь здатна змінити світ. Коли ви прийдете в політику, лише тоді вона почне мінятися», - зазначив радник голови облдержадміністрації. Для зростання соціальної активності молоді він запропонував створити на базі факультету систем і засобів масової комунікації ДНУ прес-центр облдержадміністрації.

Студентам цікаво було почути від представника нової влади про те, як вирішуватимуться питання працевлаштування молоді після закінчення ВНЗ; що для Бориса Трейгермана означають європейські цінності; на яких засадах має відбуватися співпраця молоді і влади – на добровільних, державних чи інших; чи має наміри новий губернатор області підтримувати науку грантовою системою та інше.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram