Версія для друку

30 років факультету прикладної математики ДНУ!

Днями факультет прикладної математики Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара відзначив 30-річчя.

Студенти з самого ранку відпрацьовували свої виступи. Під пильним наглядом строгого голови студентської ради факультету В’ячеслава Шелухіна працювали всі.

Основне дійство на сцені розпочала декан факультету Олена Михайлівна Кісельова. Вона відзначила, що факультет гідно зустрічає своє тридцятиріччя. «Сьогодні на нашому факультеті навчається близько 600 студентів за денною формою та близько 120 студентів за заочною. На чотирьох кафедрах працюють вісім професорів, 38 доцентів, 33 старших викладачі і асистенти й 10 наукових співробітників. Серед них є і ветерани, що навчали перших програмістів 55 років тому, і талановиті молоді випускники ДНУ. За напрямами створених нами трьох наукових шкіл захистилися більше 70 осіб. Тридцять років ми йшли до цього дня! Ми будували факультет, насамперед, тому, що наші випускники – спеціалісти комп’ютерного профілю – були і є дуже затребувані роботодавцями. Про це свідчить і те, що на цьогорічних Днях кар’єри 56 IT-компаній хотіли бачити у своїх командах наших студентів. Ми пишаємося своїми вихованцями і знаємо, що вони гідні поповнювати ряди інтелектуальної еліти України», – сказала Олена Михайлівна. Після її промови викладачів урочисто нагородили грамотами та ювілейними книгами.

На святі демонструвався короткий фільм про створення факультету. Роздивляючись фотографії, які вже давно стали раритетною цінністю, гості дізналися, що все почалося у 1984 році, коли за ініціативи ректора Володимира Моссаковського в Дніпропетровському університеті був започаткований факультет прикладної математики, а першим його деканом став Віктор Грищак. У 1986-му створено нову кафедру − математичного моделювання, а у 2001 році до факультету переведено кафедру комп’ютерних технологій, яка раніше була у складі факультету міжнародної економіки. У 1989 році на кафедрі математичного забезпечення ЕОМ відкрилася нова спеціальність – «Програмне забезпечення автоматизованих систем». Нові спеціальності з’являлися й у наступні роки. Так, у 1996 році на кафедрі комп’ютерних технологій відкрито спеціальність «Інформатика» (спеціалізація «Інформатика банківської справи»), з 1998 року на кафедрі обчислювальної математики та математичної кібернетики почалася підготовка фахівців за спеціальністю «Інтелектуальні системи прийняття рішень», а з 2008 року – підготовка фахівців за напрямом «Системний аналіз».

Зазначимо, що перша кафедра комп’ютерного профілю –обчислювальної математики – була створена ще у 1959 році. У країні щойно налагодили випуск перших серйозних ЕОМ, з’явилася потреба в підготовці фахівців з обчислювальної техніки та відповідного математичного та програмного забезпечення. Дніпропетровському університету випала честь бути обраним одним із чотирьох базових вишів СССР для відкриття спеціалізації «Обчислювальна математика», за якою здійснювалася підготовка майбутніх програмістів, представників на той час досить загадкової професії.

Дніпропетровський університет став першим в регіоні і одним із перших в країні з підготовки нових спеціалістів. Саме тут створювалася дніпропетровська школа програмування, до якої можна віднести майже всіх визнаних учених та спеціалістів у галузі комп’ютерного програмного забезпечення, що живуть і працюють на Дніпропетровщині. Дніпропетровський університет не втратив лідерства і в наступні роки.

Рідний факультет вітали того дня випускники та викладачі. Серед них був і декан механіко-математичного факультету ДНУ, професор Олександр Хамініч. На святкування прибули гості з Ліцею інформаційних технологій, який діє при Дніпропетровському національному університеті імені О. Гончара. Його учні вітали факультет прикладної математики віршами та піснею, а директор Сергій Григор’єв вручив колегам символічний «Диплом факультету прикладної математики як найбажанішому факультету у світі для випускників ЛІТу».

З вітальним словом до приматівців звернулися також друзі факультету – студенти фізтеху та факультету суспільних наук і міжнародних відносин ДНУ.

Впродовж святкової програми глядачі почули спогади про ліги КВК, вгадували на 30-літніх фото викладачів факультету та насолодилися запальними танцями студентів – усе було лаконічно й цікаво. Ба навіть найменші гості, діти-актори Дніпропетровського академічного театру російської драми імені М. Горького із групи «Золотий ключик» вітали ювіляра віршами і піснею в акапельному виконанні. Влучними жартами публіку підживлювала команда КВК «Солодкий міцний чай». А справжньою несподіванкою для гостей стало речитативне виконання пісень про життя факультету від серйозних та статних викладачів. Крім того, зі сцени вони почули гімн факультету прикладної математики ДНУ.

Між гостями заходу розіграли у лотерею запрошення до театру, екскурсію до Хортиці, футболки з емблемою примату, сертифікати ресторанів та білети у клуб, де відбувалося продовження святкування 30 -річчя факультету.

У фіналі свята голова студентської ради факультету В’ячеслав Шелухін запросив на сцену студентів I та V курсів для урочистої передачі ключа, аби вони тримали звання факультету, цінували викладачів та приділяли більше часу факультетському життю.

Студенти факультету прикладної математики Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, дійсно, талановиті особистості, які розвиваються та вдосконалюють свої знання у різних сферах життя. А покликання студентської ради факультету нині – допомогти в самореалізації кожного таланту факультету, зробити життя студентів більш різноманітним та цікавим.

Тож побажаємо факультету у його 30-річчя нових звершень, розвитку та гарних студентів, які зможуть перевершити досягнення попередників!

Валерія Шудрик,
прес-служба ради студентів ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram