Версія для друку

Франція у Дніпропетровську

У Палаці студентів Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара пройшов Десятий Міжнародний фестиваль студентських франкомовних театрів. Організаторами свята виступили Посольство Франції в Україні, Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації, "Альянс Франсез".

Протягом трьох днів глядачі насолоджувалися виставами у виконанні семи студентських труп із Кривого Рогу, Одеси, Донецька та Дніпропетровська. Наше місто на фестивалі представляли три колективи, серед яких трупа "Феєрія" Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара. "Наш колектив існує сім років, стільки ж ми беремо участь у цьому фестивалі, – розповіла керівник і режисер трупи "Феєрія", викладач французької мови факультету української, іноземної філології та мистецтвознавства ДНУ Олена Палькевич. – Маємо славний шлях, адже один раз виграли Гран-прі із постановкою за твором "Вісім жінок" Робера Тома, п'ять разів отримували нагороду "кращий актор", "краща акторка", вигравали безкоштовну поїздку до Франції, один раз отримали відзнаку за кращу французьку мову. Цього року ми представляємо п'єсу, яку дуже люблять французи – "Родинна атмосфера" за твором Аньєс Жауі та Жан-П'єра Бакрі. Вона про складні стосунки однієї французької сім'ї. У ній все закінчується добре. Це основний принцип нашої трупи – ми завжди закінчуємо виставу на позитивній ноті, адже ми великі оптимісти. Твір для постановки вибирати було нелегко: за правилами фестивалю на сцені під час вистави має залишатися тільки вісім осіб".

Протягом трьох днів свята любителі франкомовного театру могли насолодитися постановками за творами таких відомих французьких письменників та драматургів як Самюель Беккет, Жан-Мішель Ріб, Шарль Перо, Анатоль Франс, Ежен Іонеско, Александр де ла Пательєр.

У день урочистого відкриття фестивалю французька мова лунала не тільки зі сцени, її мелодичні переливи було чути у залі. Зі святом акторів і глядачів привітали заступник голови обласної ради за виконавчим апаратом із питань супроводження реформування системи охорони здоров'я Володимир Павлов, заступник начальника управління освіти та науки міської ради Віктор Горячев, проректор із науково-педагогічної й міжнародної роботи Придніпровської академії будівництва та архітектури Борис Дикарьов, віце-президент Дніпропетровського "Альянс Франсез" Юрій Ковальов та директор цього закладу Алексія Кіс-Марк. Прекрасною зворушливою пантомімою про кохання і життя, біль і щастя зачарував зал театр пантоміми "Quasar". Фестиваль було розпочато сюрреалістичною виставою французької театральної трупи "A L'Improvisade" "Гра в нісенітницю", основним принципами якої були випадковість та імпровізація. Актори мали зіграти декілька сценок, використовуючи слова, написані на папірцях, які вони обирали, заплющивши очі. Чарівна французька мова, вишукана і поетична, любов до якої об'єднала всіх присутніх, панувала у залі Палацу, змушувала глядачів дивуватися і радіти.

Інформаційно-аналітичне агентство
ДНУ ім. О. Гончара
тел.: 374-98-20
www.dnu.dp.ua


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram