Версія для друку

«Усі ми тут, Тарасе, твої діти»

Продовженням святкування 200-річного ювілею Тараса Шевченка у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара стало відкриття Шевченківської світлиці на історичному факультеті. Тут розміщені стенди з розповідями про життя геніального українського поета й мислителя, репродукції його картин, світлини основних періодів життя митця, «Заповіт».

Честь розрізати стрічку на відкритті пам’ятного куточка мав ректор університету, професор Микола Поляков. «Велич Кобзаря та його багатогранність привертає увагу не лише літературознавців, а й істориків, культурологів, філософів, педагогів, – відзначив Микола Вікторович. – Шевченкова думка справила неабиякий вплив не лише на сучасників, а й на наступні покоління українства. Як поет-мислитель Шевченко вбачав Україну як духовну, культурну, етно-територіальну цілісність і природну реальність. І одночасно прагнув осягнути природне місце України в історії людства, насамперед, слов’янства, закликаючи до постійного саморозвитку та прилучення до культурних скарбів інших народів. Своєю творчістю Тарас Шевченко запропонував засадничий проект розбудови української держави. А його філософські погляди свідчать про те, що він вбачав Україну як цілком самобутню країну, а українство – вільним у демократичній паритетності слов’янських народів».

«Я вдячний і схвильований сьогодні, – продовжив ректор. – Серед низки заходів, приурочених 200-річчю Кобзаря, відкриття світлиці займає гідне місце. Так, в університеті видано збірку студентських наукових робіт «Мовотворчість Шевченка: соціолінгвістичні студії», проведено літературний брейн-ринг з творчості поета, студентську міжвузівську науково-практичну конференцію, Шевченківські літературні читання «Погляд крізь час», виставку студентських робіт з пленерного живопису «Мальовнича Україна». Днями пройде урочисте засідання Вченої ради ДНУ з нагоди ювілею Кобзаря та вистава студентського театру «Відлуння». Знаю, що світлиця постійно поповнюватиметься цінними речами. І, можливо, незабаром керівництво факультету повідомить, що у ній вже бракує місця для експонатів і її потрібно розширювати».

Завідувач кафедри історії України, професор Юрій Святець зауважив, що у цей день також буде проводитися робота секцій наукового товариства ім. Т. Шевченка у Палаці студентів ДНУ, де небайдужі до науки, до України, до постаті Т. Шевченка люди представлять свої доповіді: «Це дуже приємно, тому що зміна, яка визначає нашу перспективу, причетна до культурної спадщини Тараса Шевченка». Представники загальноуніверситетського клубу творчої молоді «Паростки» зачитали поезії Т. Шевченка та власні патріотичні вірші.

Інформаційно-аналітичне агентство
Дніпровського національного університету


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram