Версія для друку

Кожна творча особистість бачить свого Шевченка

У Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара відбулися літературно-мистецькі читання загально-університетського клубу творчої молоді «Паростки» з нагоди вшанування пам'яті видатного українського письменника, художника й громадського діяча — Тараса Григоровича Шевченка.

Ця зустріч обдарованої студентської молоді проводилася в рамках святкування 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря. Програма заходу передбачала виступи студентів, які підготували видатні твори Шевченка та власні вірші, присвячені генію українського митця.

Вітальне звернення до гостей та учасників заходу виголосила Валентина Олександрівна Архіреєва, керівник клубу творчої молоді «Паростки», зазначивши, що зустріч має на меті вшанування творчої спадщини Т.Г. Шевченка.

Про непростий творчий та життєвий шлях непересічного художника слова та патріота України говорила зі студентами завідувач кафедри української літератури, доцент Наталія Петрівна Олійник, акцентуючи увагу на актуальності творів Шевченка для сучасної молоді. «Кожне покоління сприймає Шевченка по-своєму, і кожна людина, тим більше, творча особистість, бачить свого Шевченка». Також Наталія Петрівна ознайомила гостей читань з іншими заходами, підготовленими студентами та викладачами університету до 200-річчя від дня народження поета, та побажала усім присутнім сьогодні «почути того Шевченка, який живе в кожному з нас».

Протягом творчої зустрічі студентами університету були продекламовані справжні скарби шевченківської поезії, серед яких: «Доля», «Думка», «Зацвіла в долині», «І золотої й дорогої», «Минають дні, минають ночі», «Не кидай матері!», «Огні горять, музика грає». Кожен з присутніх зміг торкнутися серцем шевченківських творів та пройнятися їхнім духом.

Найяскравішими з-поміж усіх були виступи випускниці університету, а нині старшого лаборанта кафедри іноземних мов та гуманітарних спеціальностей факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Анни Грицюк з власними патріотичними віршами «Україна» і «Гімн молоді», а також студентки першого курсу факультету суспільних наук та міжнародних відносин Олени Болоцької, чия «Посвята Шевченку» була навіяна творчим генієм Кобзаря.

Дуже здивував та дав можливість у новому світлі побачити поетичність шевченківського вірша «Якби зустрілися ми знову» його переклад французькою мовою у виконанні студентки другого курсу французького відділення факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Невеною Мінаєвою.

Святкова зустріч клубу творчої молоді «Паростки» завершилася дуже емоційним виступом студента третього курсу факультету української й іноземної філології та мистецтвознавства Максима Гондаря, який прочитав один з найвидатніших творів української літератури «Думи мої, думи мої». Також Максим дав можливість трішки зазирнути у творчу лабораторію університетського театру «Відлуння», який готує виставу за містерією Шевченка «Великий Льох», поділився з гостями враженнями, як непросто та відповідально прожити Велике життя Кобзаря на сцені, та запросив усіх 17 березня на прем'єру вистави до Палацу студентів ДНУ.

Крістіна Калайчева,
студентка факультету систем
і засобів масової комунікації
ДНУ ім. О.Гончара


ГончарTV ГончарFM Газета Анонси Чому ДНУ Welcome to DNU Facebook Instagram Youtube Telegram