Версія для друку

Свято Масляної на факультеті економіки

Масляна – це свято, яке символізує прощання із зимою і зустріч весни. Воно не закріплене за певним днем на календарі, але традиційно відзначається протягом останнього тижня перед Великим постом і в українців називається Сиропусним тижнем. Не став винятком і факультет економіки ДНУ імені Олеся Гончара, адже за ініціативи декана факультету, професора Тетяни Гринько та студентської ради у внутрішньому дворику відбулося справжнє свято. І хоч такі гуляння відбуваються в нас вперше, немає сумнівів, що це стане ще однією традицією факультету.

Головною особливістю святкування Масляної є споживання українцями вареників із сиром і сметаною, а також млинців, яких у нас було вдосталь: до процесу приготування долучилися і студенти, і викладачі, які готували млинці прямо на сковорідках на очах у гостей.

Щирою промовою свято відкрила декан факультету економіки, професор Тетяна Гринько, яка привітала всіх із приходом такої довгоочікуваної весни і побажала тепла не тільки на вулиці, але й у душі. Варто зазначити, що на святі були присутні гості із компанії Noosphere, які відзняли розваги з висоти пташиного польоту.

Яких тільки млинців не було на столах: з маслом, сметаною, медом, повидлом, варенням, а яких дивних форм – усіх не перелічити. А домашні вареники, приготовлені на «парі», танули у роті, і на думку спадали спогади про героя повісті М. Гоголя «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». А про те, що млинці і вареники були надзвичайно смачними, свідчить той факт, що за годину святкування з такої кількості млинців не лишилось жодного.

Звичайно, це дійство не могло пройти без української музики – жвавої та веселої, національних костюмів та опудала, що символізує все старе, що пов’язане із зимою. І хоча, щоб не порушувати техніку безпеки, воно не було спалене вогнем, усе відбувалося під його пильним оком.

Також гостями заходу стали учні Дніпровського ліцею інформаційних технологій, які були у захваті від дружньої атмосфери та яскравих виступів ради студентів факультету економіки.

Масляна завершується «прощеною» неділею, коли українці прощаються з масляним, смачним і веселим тижнем і, що найголовніше, просять у близьких, друзів, знайомих вибачення за всі образи. Тож не забудьмо і ми зробити це, особливо після таких яскравих гулянь. Адже Економ на щасті та враженнях не економить!

Юрій Гуртовий,
студент ІІІ курсу факультету економіки